Ministrs: Slimnīcām ir problēmas ar finansējuma plānošanu

Sabiedrība
LETA 09:39, 24.10.2024 0

Slimnīcām ir problēmas ar finansējuma plānošanu tekošā gada griezumā, jo tās faktiski pieraksta pacientus uz operācijām, kurām nauda nav paredzēta, izriet no veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) paustā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma".

 
Foto: LETA

Viņš skaidroja, ka ārstniecības iestādes bija pieradušas pierakstīt pacientus uz dažādām plānveida manipulācijām gada otrajā pusē, cerot, ka gan jau valsts rudenī atradīs un piešķirs tam papildu finansējumu. Šogad situācija bija citāda - papildu finansējums ap 275 miljonu eiro apmērā tika jau laikus rezervēts iekļaušanai bāzes finansējumā, klāstīja ministrs. Tas nozīmē, ka finansējums, ko slimnīcas parasti būtu saņēmušas tikai gada beigās, tām tika izmaksāts jau agrāk.

"Līdz ar to problēma no slimnīcu puses ir tāda, ka viņi arī diemžēl neseko līdzi katru mēnesi tai naudai, kas tiek piešķirta no valsts. Piemēram, ja ir piešķirti 100 eiro uz 12 mēnešiem, viņi iztērē to naudu jau astoņos mēnešos," skaidroja Abu Meri.

Viņš gan atgādināja, ka otrdien valdība nobalsoja par vairāk nekā septiņu miljonu eiro pārdalīšanu Veselības ministrijai (VM), lai nodrošinātu izdevumus, kas radušies šī gada pirmajā pusē par sniegtajiem stacionārajiem veselības aprūpes pakalpojumiem. "Un tūlīt, nākamajā nedēļā, Nacionālajam veselības dienestam iekšēji būs pārdale ap 7,5 miljoniem [eiro], tātad kopā ap 15 miljoni [eiro] ir dabūti slimnīcās," piebilda ministrs.

Jautāts par 40 pārceltajām krūšu rekonstrukcijas operācijām pēc krūts vēža izoperēšanas, Abu Meri atgādināja, ka slimnīcām, pierakstot pacientus uz gada beigām, ir attiecīgi jāierezervē finansējums šo pacientu operēšanai. Konkrētajā gadījumā pacientes saņems apsolīto operāciju, bet tas notiks tikai nākamgad, atzīmēja ministrs, vienlaikus uzsverot, ka no šāda veida operācijas noteikti nav atkarīgas pacientu dzīvības.

Abu Meri sacīja, ka nav pamata dramatizēt situāciju ar veselības aprūpi valstī kopumā, jo slimnīcas tiek galā ar neatliekamo un akūto pacientu ārstēšanu.

Kā ziņots, pacientu organizāciju apvienība "Onkoalianse" ir neapmierināta, ka atceltas 40 līdz šī gada beigām ieplānotās valsts apmaksātās krūts vēža rekonstruktīvās operācijas pacientēm, kam bija nepieciešams veikt rekonstrukcijas otro vai trešo etapu pēc mastektomijas.

Operācijas tika atceltas sievietēm, kurām pilnībā noņemts krūts dziedzeris un nepieciešama audu espandera nomaiņa uz implantu vai otras krūts simetrizācija.

Operācijas atceltas, jo pārsniegtas to veikšanai atvēlētās valsts kvotas.

VM Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka aģentūrai LETA skaidroja, ka, visticamāk, papildu finansējums krūšu rekonstrukcijas operācijām pēc krūts vēža izoperēšanas šogad netiks atrasts.

Janka atzīmēja, ka krūšu rekonstrukcijas operācijas ir plānveida pakalpojums, un ārstniecības iestādēm līgumā ir noteikta summa, cik daudzām pacientēm šīs operācijas var nodrošināt. Attiecīgi ārstniecības iestādēm esot jābūt atbildīgām - ja valsts paredz noteiktu summu, tad šīs summas ietvaros sievietēm pakalpojumu var nodrošināt. Kopējā pakalpojumu summa ārstniecības iestādēm ir zināma no gada sākuma, tāpēc tās nosaka, cik operācijas gadā iespējams veikt, klāstīja ierēdne. Ja naudas nepietiek, nākas veidot rindas.

Pašreizējā situācija izveidojusies, jo gada pirmajos astoņos mēnešos veikts vairāk operāciju nekā paredzēts piešķirtajā finansējumā, skaidroja VM pārstāve.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijā strādājošie biežāk piedzīvo psiholoģisko stresu nekā ES (+VIDEO)

Tādiem parametriem kā dzimums, darba slodze, ienākumu līmenis ir tieša korelācija ar problēmu esamību.

Sabiedrība Par izteikumiem pret latviešiem veikala darbiniece atstādināta no darba

Veikala "Postcard" darbiniece pēc naidīgiem izteikumiem pret latviešiem un atteikšanos apkalpot latviešu valodā atstādināta no darba ar brīdinājumu līdz Valsts valodas centra (VVC) lēmumam par viņas valodas prasmēm, aģentūrai LETA pavēstīja veikala pārstāvji.

Sabiedrība Dienas gaitā laikapstākļi būtiski nemainīsies

Ceturtdien Latvijā gaidāms apmācies laiks, tikai vietām starp mākoņiem izsprauksies kāds saules stars, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Radošas un jautras Ziemassvētku dāvanu idejas pāriem.

Svētku sezona ir ideāls laiks, lai parādītu saviem mīļajiem, cik daudz viņi jums nozīmē, tāpēc atrast ideālu dāvanu pāriem var būt gan aizraujoši, gan izaicinoši. Neatkarīgi no tā, vai dāvanu iegādājaties jaunlaulāto duetam vai ilggadējam pārim, dāvanas izvēle, ko abas personas novērtēs, var stiprināt viņu saikni un radīt paliekošas atmiņas. Tiem, kas meklē vēl vairāk iedvesmas, tīmekļa vietnē Lieliska Davana ir atrodama virkne unikālu ideju, lai padarītu šos Ziemassvētkus neaizmirstamus.

Lasiet arī

Sabiedrība Ministrs: Šogad situācija slimnīcās «būs ok»

Pagājušajā gadā finanšu situācija slimnīcās bija smaga, bet šogad tā, lai arī nebūs ideāla, bet "būs ok", ceturtdien intervijā LTV "Rīta panorāmai" izteicās veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Abu Meri: divu grozu veselības aprūpes pakalpojumu modelis ir novecojis

Tā saucamais "divu grozu" veselības aprūpes pakalpojumu modelis ir novecojis, un tam nav politiskā atbalsta, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV), komentējot lēmumu minēto modeli atlikt vēl uz pusotru gadu.

Veselība Rīgas Dzemdību nams noraida veselības ministra apgalvojumus

Rīgas Dzemdību nams noraida veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) apgalvojumus par tā neatbilstību mūsdienu prasībām, aģentūru LETA informēja Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja, ārste Santa Markova.

Sabiedrība Abu Meri: lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību

Lielās aptieku ķēdes publiski biedē sabiedrību, ka mazās aptiekas neizdzīvos, kamēr Veselības ministrija (VM) ar mazo aptieku pārstāvjiem jau konstruktīvi strādā, lai pārmaiņu rezultātā aptiekas, īpaši mazās, ne tikai pastiprinātu savu neatkarību, bet arī veicinātu farmaceita lomas vietu un nozīmi visā veselības aprūpes sistēmā, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).