• Irīda,
  • Īrisa
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Mākslīgā intelekta centra izveidei plānots piesaistīt 500 miljonus eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:56, 22.10.2024


Latvijas mākslīgā intelekta centra (LMIC) projekta īstenošanai valsts varētu dibināt biedrību ar noteiktu valsts iestāžu funkciju deleģējumu, un piesaistīt 500 miljonus eiro piecu gadu laikā, informē Ekonomikas ministrija.



LMIC vīzija paredz piesaistīt pasaules līmeņa uzņēmumus un universitātes, lai veidotu Latviju kā konkurētspējīgāko valsti Eiropas Savienībā mākslīgā intelekta pielietojumu attīstībai.

Plānots, ka pirmajos piecos gados LMIC varētu piesaistīt 500 miljonu eiro investīcijas projektos, kuri taps LMIC. Pēc EM aplēsēm, sadarbībā ar pasaules mēroga uzņēmumiem šajā laika periodā varētu īstenot piecus starptautiskus projektus, katru gadu ieviest divus līdz trīs mākslīgajā intelektā balstītus risinājumus valsts pārvaldē un palielināt inovāciju līmeni valstī.

Mākslīgā intelekta izmantošana publisko funkciju īstenošanai arī palīdzēs samazināt nodarbināto skaitu valsts pārvaldē, informē EM.

EM redzējums paredz, ka LMIC uzdevumos ietilps mākslīgā intelekta ekosistēmas koordinēšana, valsts atbalsta administrēšana mākslīgā intelekta jomā, mākslīgā intelekta drošības un uzticamības spēju un procesu izveide, infrastruktūras nodrošināšana jaunu produktu izstrādei, mākslīgā intelekta risinājumu pilotēšana un ieviešana valsts pārvaldē, kā arī starptautiski sadarbības projekti mākslīgā intelekta jomā.

Lai LMIC projekts virzītos tālāk, ir jāveic vairāki soļi - jāapstiprina LMIC koncepcija Ministru kabinetā, jāsagatavo tiesisks ietvars, jāstrādā ar iesaistītajām pusēm, lai atrisinātu konceptuālus jautājumus, piemēram, par datu apmaiņu, drošības mehānismiem, informē EM pārstāvji.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Lucavsalā parādīsies jauna iela vairāk nekā kilometra garumā (+VIDEO)

Nekustamo īpašumu attīstītāju apetīte saduras ar vietējās sabiedrības interesēm.

Sabiedrība Daugavpils dome vērtēs jautājumu par spēļu zāļu slēgšanu

Pilsētā noslēgusies aptauja, kurā varēja izteikt savu viedokli par saistošo noteikumu projektu, kas papildus Azarstpēļu un izložu likumā noteiktajiem ierobežojumiem turpmāk pilsētā noteiks vietas un teritorijas, kurās nebūs atļauts organizēt azartspēles.

Sabiedrība Valsts prezidents: Esam pārlieku ieslīguši normatīvismā un birokrātijā

Kaut kas ir aizgājis greizi - mēs esam pārlieku ieslīguši normatīvismā un birokrātijā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Sabiedrība Rinkēvičam topošā «militarizētās tēlniecības kompozīcija» liekas bezgaumīga

Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam pie Ādažu bāzes Kadagā topošā "militarizētās tēlniecības kompozīcija" ar bruņumašīnu uz postamenta liekas diezgan bezgaumīga, tā prezidents izteicās Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma".

Lasiet arī

Sabiedrība NVA aicina pielāgot Latvijas darba tirgu mākslīgajam intelektam (+VIDEO)

Investīcijas profesionālajā izglītībā un prasmju pilnveidē ir būtiskas, un to tiešā veidā ietekmē digitalizācija.

Interesanti fakti SVF: mākslīgais intelekts ietekmēs 60% darbavietu attīstītajās valstīs

Mākslīgais intelekts ietekmēs 60% darbavietu attīstītajās tautsaimniecībās, intervijā ziņu aģentūrai AFP pavēstīja Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristalina Georgijeva.

Sabiedrība Augstskolas: studējošie reti negodprātīgi izmanto mākslīgo intelektu

Augstskolās jau ir vai vēl tiek izstrādāts regulējums mākslīgā intelekta lietošanai studiju procesā, taču liela nozīme studentu izpratnes veicināšanā esot studiju kursa vadītājiem.

Interesanti fakti Valodas tehnoloģiju platformā Hugo.lv integrēts sarunu bots ChatGPT

Kultūras informācijas sistēmu centra (KISC) pārvaldītajā valsts pārvaldes valodas tehnoloģiju platformā "Hugo.lv" īstenota integrācija ar "Microsoft Azure" "Open AI" platformā iestrādāto globālo sarunu botu "ChatGPT", informē KISC pārstāvji.