• Irīda,
  • Īrisa
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Elektroniskās rindas uz robežas plāno ieviest 2025.gadā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 15:18, 22.10.2024


VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) sešu mēnešu laikā pēc projekta realizācijas sākšanas Latvijā ieviesīs vienkāršotu elektronisko rindu visās ārējās sauszemes robežas autoceļu robežšķērsošanas vietās, kas sāks darboties 2025.gada pirmā ceturkšņa beigās, izriet no Satiksmes ministrijas (SM) informatīvā ziņojuma, kuru otrdien pieņēma zināšanai valdība.


Foto: LETA

Jūlija beigās valdība pieņēma zināšanai SM sagatavoto ziņojumu par Latvijas ārējās robežas šķērsošanas risinājumu. Tobrīd valdība nolēma, ka plānotajām projekta aktivitātēm jāpārskata ieviešanas termiņš. Sākotnēji bija paredzēts, ka pirmā posma ieviešanas termiņš būs 32 mēneši, tostarp vienkāršotu elektronisko rindu bija plānots ieviest līdz šā gada beigām, savukārt otrā posma - 44 mēneši.

Patlaban plānots, ka visu risinājumu realizēs divu gadu laikā.

Risinājums paredz Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas autoceļu robežšķērsošanas vietas aprīkot ar automatizētu transportlīdzekļu kustības organizāciju un iepriekšēju elektronisko pieteikšanos robežas šķērsošanai, nodrošināt tehniskā aprīkojuma un informācijas sistēmu savstarpēju integrāciju, secīgu kontroles darbību datu sinhronizāciju un validāciju, lai nodrošinātu maksimāli efektīvu un automatizētu robežšķērsošanas procesu.

Valdības sēdē finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) sēdē uzdeva jautājumu, vai tā ir normāla situācija, ka autovadītāji pavada septiņas, astoņas dienas uz robežas, gaidot rindā, kad varēs tikt līdz barjerai. Ašeradens jautāja, vai nav iespēja mobilizēties un nonākt pie risinājuma ātrāk.

Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) norādīja, ka rinda tiks sakārtota, turklāt tas būšot iespējams relatīvi ātrākā termiņā. LVRTC pārstāvis Kārlis Siliņš papildināja, ka LVTRC strādā pie tā, lai no 2025.gada 1.februāra varētu pieteikties rindā, piesakoties tuvākajam datumam, ievadot automašīnas numuru un izvēloties robežšķērsošanas vietu.

Vienotā risinājuma ieviešana ir plānota divos posmos. Pirmajā posmā sešu mēnešu laikā tiks ieviesta vienkāršota elektroniskā rinda visās ārējās sauszemes robežas autoceļu robežšķērsošanas vietās. Viena no risinājuma ieviešanas komponentēm ir Vienotas informācijas sistēmas nodrošināšana. Plānots, ka pirmā posma iepriekšējās pieteikšanās e-pakalpojuma risinājuma laikā izstrādātās sistēmas pārzinis būs Autotransporta direkcija (ATD).

Risinājuma pirmā posma izstrādes procesa laikā paātrinātā veidā plānots realizēt vienkāršotu iepriekšējās pieteikšanās e-pakalpojumu (elektronisko rindu), kas nozīmē pieteikšanos, norādot transportlīdzekļa vadītāja vārdu, uzvārdu, transportlīdzekļa līdzekļa reģistrācijas numuru.

SM atzīmē, ka tas ir vienkāršots risinājums, kas funkcionalitātes un veiktspējas ziņā nav pielīdzināms pilnvērtīgi izstrādātam pirmā posma nodevumam.

Pirmā posma risinājuma laikā tiks izveidota četru rindu plūsma, lai nodrošinātu ārpus kārtas robežu šķērsojošo transportlīdzekļu novirzīšanu pa atsevišķām plūsmām. Izveidojot četru rindu transportlīdzekļu kustību, būtu iespējams nodrošināt vairākas plūsmas speciālo, ārpus rindas pārbaudāmo kravu pārvadātājiem, pasažieru autobusiem, kā arī sadalīt plūsmas transportlīdzekļiem ar un bez kravas.

Vienlaikus tiks izstrādāta arī rindas progresa ziņošanas sistēma. Lai robežšķērsotājus informētu par šādas rindu sistēmas esamību un nepieciešamību to izmantot, ATD kompetencē būs informēšanas funkcijas nodrošināšana. Informēšanai paredzēts arī finansējums, kas ietver informācijas izvietošanu internetā, plakātus vai informatīvās zīmes robežšķērsošanas vietās pierobežas pašvaldībās un citos robežšķērsošanas punktos, caur kuriem tranzīta pārvadātāji iebrauc Latvijā.

Informatīvās kampaņas nodrošināšanai SM plāno nodrošināt finansējumu 50 000 eiro apmērā 2024. un 2025.gadam ATD no budžeta programmas pasākumam "Satiksmes nozares pārvaldības un finansēšanas modeļa reforma" piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Paplašina pedagogu loku, kas skolās varēs mācīt otro svešvalodu

Otro svešvalodu skolās varēs mācīt skolotāji, kas valodas prasmes sertifikātu ieguvuši ne tikai augstskolās, bet arī citās izglītības iestādēs, paredz valdības pieņemtie Ministru kabineta noteikumu grozījumi.

Sabiedrība Augstskolās samazinās padomju locekļu skaitu

Valdība apstiprinājusi grozījumus Augstskolu likumā, kuru mērķis ir optimizēt zinātnes un lietišķo zinātņu universitāšu padomju darbību, uzlabot piekļuvi augstākās izglītības datiem un veikt citus tehniskus precizējumus.

Sabiedrība Lucavsalā parādīsies jauna iela vairāk nekā kilometra garumā (+VIDEO)

Nekustamo īpašumu attīstītāju apetīte saduras ar vietējās sabiedrības interesēm.

Sabiedrība Mākslīgā intelekta centra izveidei plānots piesaistīt 500 miljonus eiro

Latvijas mākslīgā intelekta centra (LMIC) projekta īstenošanai valsts varētu dibināt biedrību ar noteiktu valsts iestāžu funkciju deleģējumu, un piesaistīt 500 miljonus eiro piecu gadu laikā, informē Ekonomikas ministrija.

Lasiet arī

Pasaule Igaunija plāno remontēt Iklas robežšķērsošanas punktu

Igaunijas Transporta departaments 2026.gadā plāno remontēt daļu robežšķērsošanas punkta Iklā, kas ir lielākais robežšķērsošanas punkts uz Igaunijas robežas ar Latviju.

Pasaule Polija atjaunos ierobežotas piekļuves zonu pie Baltkrievijas robežas

Pēc nelegālā imigranta uzbrukuma Polijas robežsargam uz robežas ar Baltkrieviju, Polija vēlas atjaunot ierobežotas piekļuves zonu pie Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas.

Pasaule Polija iepazīstina ar austrumu robežas stiprināšanas plāniem

Polijas Aizsardzības ministrija pirmdien iepazīstinājusi ar 700 kilometrus garās Krievijas un Baltkrievijas robežas nocietināšanas plāniem.

Sabiedrība Uzlabojusies sadarbība ar pierobežas iedzīvotājiem nelegālās migrācijas kontrolē

Pēdējā laikā ir ievērojami uzlabojusies sadarbība ar Latvijas-Baltkrievijas pierobežas iedzīvotājiem nelegālās migrācijas kontrolē, intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" pavēstīja robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.