• Aina,
  • Anete
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nākamgad garantēto minimālo ienākumu slieksni plāno celt par 15 eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:52, 08.10.2024


Nākamgad garantēto minimālo ienākumu (GMI) slieksni plānots celt par 15 eiro, paredz valdībā atbalstītie likumprojekti, par kuriem vēl kopā ar nākamā gada budžeta pakotni būs jālemj Saeimai.


Foto: LETA

Satversmes tiesa (ST) pērn rudenī atzina GMI slieksni par neatbilstošu no 2025.gada 1.janvāra. Veicot aprēķinus, ST secināja, ka GMI pabalsts kopā ar pārtikas komplektiem nesasniedz vienas personas pārtikas groza izmaksas, bet zupu virtuves un brīvpusdienas skolēniem nav pieejamas ikvienai trūcīgai personai. Tā kā GMI pabalsts primāri nesedz pat izdevumus par pārtikas grozu, to nevarot uzskatīt par pietiekamu arī apģērba iegādei. Tāpat ST vērtējumā, nevar uzskatīt, ka visām trūcīgām personām būtu nodrošināts atbalsts apģērba iegādei, jo netika sniegta informācija par pieejamo atbalstu pašvaldībās.

Lai izpildītu ST spriedumu, Labklājības ministrija (LM) rosina GMI ienākumu slieksni no 20% palielināt līdz 22% no ienākumu mediānas. Attiecīgi 2025.gadā GMI pieaugtu no 151 eiro līdz 166 eiro.

Ministrijas ieskatā, šāds pieaugums ir samērīgs pret citiem iedzīvotājiem, kuri veic nodokļu nomaksu.

Ja slieksni tuvinātu 25% apmēram no ienākumu mediānas vai noteiktu precīzi 25% apmērā, tas radītu vairākus riskus, it īpaši attiecībā uz minimālajām pensijām, uzskata LM. Ja būtiski palielinātu minimālo vecuma pensiju, tā tuvosies minimālās vecuma pensijas aprēķina bāzei. Savukārt palielinot slieksni līdz 25%, nāktos palielināt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstus noteiktām grupām. Tāpat nāktos palielināt minimālās vecuma pensijas aprēķina bāzi, līdz ar ko minimālo pensiju apmēri pakāpeniski tuvosies vidējiem pensijas apmēriem, kas galvenokārt pieaug uz pensiju indeksācijas pamata.

Vienlaikus LM nepiekrīt ST paustajam, ka GMI saņēmējiem netiek apmierinātas pamatvajadzības pēc pārtikas, apģērba un apaviem.

Ministrija norādīja, ka visi GMI saņēmēji ir trūcīgas personas, kuras saņem pārtikas un preču komplektus Eiropas programmas ietvaros. Atkarībā no tā, vai mājsaimniecībā ir vai nav bērni, papildus GMI pabalstam var saņemt pārtikas pakas un higiēnas vai saimniecības preču pakas.

Papildus tam teju 70% pašvaldībās ir pieejama zupas virtuve vai cits alternatīvs siltā ēdiena izsniegšanas pakalpojums. Turklāt lielākajai daļa jeb 84% mājsaimniecību, kuras saņem GMI pabalstu, ir vēl citi ienākumi, atzīmēja LM.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Aktīvie rīdzinieki palīdz pašvaldībai apzaļumot pilsētu (+VIDEO)

Kopumā iedzīvotāju biedrībām darbu veikšanai tika piegādāti 175,5 kubikmetri melnzemes un 12 kubikmetri komposta.

Sabiedrība Ministrs: Optimizācija NMPD plānota jau vairākus gadus

Optimizācija Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD), kuru iecerēts īstenot ar nākamo gadu, tika plānota jau vairākus gadus, otrdien intervijā LTV "Rīta panorāmā" stāstīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Daži cilvēki nedēļas nogalē uz Rīgas zoodārzu varēs iet bez maksas. Kas tie būs?

Brīvdienās, 12.oktobrī un 13.oktobrī, Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs ar tradicionālajām "Dzīvnieku dienām" svinēs 112.dzimšanas dienu, aģentūru LETA informēja zoodārzā.

Sabiedrība Kāpēc Latvijā rēķini par apkuri ir lieli, bet siltums - nepietiekošs (+VIDEO)

Iedzīvotājiem, samazinoties āra temperatūrai, nav vienaldzīgas pieaugošās izmaksas par apkuri.

Lasiet arī

Sabiedrība Pērn slimību pabalstos izmaksāts par teju 9% mazāk nekā 2022.gadā

Pagājušajā gadā slimības pabalstos Latvijā izmaksāti 278 851 806 eiro, kas ir par 8,56% mazāk nekā 2022.gadā, kad tika izmaksāti 304 970 134 eiro, liecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) apkopotā informācija par slimību pabalstiem.

Sabiedrība Latvijas vecāki vēlas saņemt bērnu pabalstus un vienlaikus strādāt (+VIDEO)

"Tas ir valstiski komplekss jautājums", - pauž Labklājības ministrija.

Sabiedrība LM sākusi pārskatīt visus pabalstus ģimenēm

Labklājības ministrija (LM) ir sākusi pārskatīt visus valsts pabalstus ģimenēm, šodien Ilgtspējīgas attīstības komisijas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas sēdē deputātus informēja LM parlamentārais sekretārs Reinis Uzulnieks.

Sabiedrība Paplašinās atbalsta maznodrošinātajām mājsaimniecībām pieejamību

No šī gada paplašinās atbalsta pieejamību maznodrošinātajām mājsaimniecībām no Eiropas Sociālā fonda Plus programmas materiālās nenodrošinātības mazināšanai.