NA prasa aizsardzības ministram skaidrojumus par drošības jautājumiem

Sabiedrība
VS.LV 14:49, 07.10.2024 0

Deputāti atgādina, ka Nacionālo bruņoto spēku (NBS) uzdevums ir nodrošināt valsts teritorijas un civiliedzīvotāju aizsardzību no pirmā centimetra.

 

Nacionālās apvienības (NA) Saeimas deputāti iesnieguši pieprasījumu aizsardzības ministram Andrim Sprūdam ("Progresīvie"), aicinot skaidrot, kā tiek īstenota Valsts aizsardzības koncepcija. NA iepriekš vērsās pie ministra ar aicinājumu tikties ar partijas valdi, taču līdz šim ministrs nav radis iespēju tikties, skaidrojot to ar aizņemtību.

NA norāda, ka kavējas Aizsardzības industrijas attīstības stratēģija, ko bija plānots izstrādāt līdz 2024.gada jūlijā notikušajam NATO samitam Vašingtonā, tomēr līdz šim stratēģijas izstrāde ir kavējusies, un termiņi vairākkārtīgi atlikti, publiski minot dažādus attaisnojumus. Minēto termiņu 2023.gada decembrī aicināja noteikt Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs un Ārlietu komisijas priekšsēdētājs, pēc konsultācijām ar Latvijas drošībā un aizsardzībā ieinteresēto uzņēmumu un atbildīgo ministriju pārstāvjiem. Pieprasījumā ministram NA lūdz skaidrot, kādi šķēršļi kavē Aizsardzības industrijas attīstības stratēģijas izstrādi un kad tā būs gatava.

Pieprasījumā NA pievēršas arī faktam, ka 2024.gada 7.septembrī Rēzeknes novadā nokrita Krievijas izcelsmes bezpilota lidaparāts jeb drons. NA atgādina, ka Nacionālo bruņoto spēku (NBS) uzdevums ir nodrošināt valsts teritorijas un civiliedzīvotāju aizsardzību no pirmā centimetra, kā tas noteikts aizsardzības koncepcijā. Partija aicina ministru skaidrot, kā konkrētajā gadījumā šis uzdevums tika pildīts. Tāpat no Valsts robežsardzes priekšnieka izskanējis, ka robežsardze netika iesaistīta brīdī, kad drons ielidoja Latvijas gaisa telpā un informācija saņemta novēloti - kad drons jau bija nokritis. NA vēlas saņemt skaidrojumu par to, ko Aizsardzības ministrija ir darījusi, lai panāktu, ka NBS un robežsardze vienoti sadarbotos, lai novērstu apdraudējumu valstij.

NA atgādina Valsts aizsardzības koncepcijā noteikto, ka NBS kara laika apjomam jāsasniedz 61 000 karavīru, ko veido 31 000 karavīru miera laika struktūra un 30 000 vispārējas rezerves karavīru. Pieprasījumā NA aicina ministru skaidrot, ko Aizsardzības ministrija ir paveikusi un plāno paveikt, lai panāktu, ka NBS struktūrā būtu 61 000 karavīru, kā arī lai viņiem būtu pieejams individuālais ekipējums un materiāltehniskais nodrošinājums.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par mājas un zemes apvienošanu dalītā īpašuma gadījumos balsos arī elektroniski

Iespēja savu balsojumu jautājumā par atsavināšanas tiesību izmantošanu paziņot, izmantojot drošu elektronisko parakstu, paredzēta kā alternatīva patlaban noteiktajam, ka jāierodas klātienē zvērināta tiesu izpildītāja prakses vietā.

Sabiedrība Aktīvie rīdzinieki palīdz pašvaldībai apzaļumot pilsētu (+VIDEO)

Kopumā iedzīvotāju biedrībām darbu veikšanai tika piegādāti 175,5 kubikmetri melnzemes un 12 kubikmetri komposta.

Sabiedrība Ministrs: Optimizācija NMPD plānota jau vairākus gadus

Optimizācija Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD), kuru iecerēts īstenot ar nākamo gadu, tika plānota jau vairākus gadus, otrdien intervijā LTV "Rīta panorāmā" stāstīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Daži cilvēki nedēļas nogalē uz Rīgas zoodārzu varēs iet bez maksas. Kas tie būs?

Brīvdienās, 12.oktobrī un 13.oktobrī, Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs ar tradicionālajām "Dzīvnieku dienām" svinēs 112.dzimšanas dienu, aģentūru LETA informēja zoodārzā.

Lasiet arī

Sabiedrība Par huligānismu pie Okupācijas muzeja jāsoda īpaši bargi

Aicina ātri atrast vainīgo un saukt pie atbildības, vēršoties pret pārkāpēju ar visu likuma bardzību.

Sabiedrība NA ir izstrādājusi stratēģiju, kā stāties pretī Krievijai (+VIDEO)

"Mēs ar regulējumu varot paveikt to, ko citi ar raķetēm".

Sabiedrība No NA uz Eiropas Parlamentu kandidēs 18 politiķi

No partijas "Nacionālā apvienība" (NA) uz Eiropas Parlamenta (EP) 2024.gada vēlēšanām kandidēs 18 politiķi, partijas kongresā svētdien informēja NA pārstāvji.

Sabiedrība Aizmuguriska jaunas valdības veidošana? NA pieprasa paskaidrojumus no JV

Nacionālā apvienība (NA) vēlas no "Jaunās vienotības" (JV) saņemt skaidrojumu par izskanējušajām runām, ka JV it kā gatavojot jaunu valdību kopā ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Progresīvajiem", intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja NA valdes locekle, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece.