• Monika,
  • Zilga,
  • Zilgma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Šodien turpināsies pilsētas pļavu ierīkošana Rīgā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 09:35, 06.10.2024


Šodien Rīgā turpināsies pilsētas pļavu ierīkošana, aģentūru LETA informēja Latvijas Dabas fonda (LDF) komunikācijas eksperte Dita Šķēle.


Foto: LETA

Oktobra nedēļas nogalēs Latvijas Dabas fonds (LDF) aicina ikvienu piedalīties pilsētas pļavu talkās Rīgā.

Šoruden piecas jaunās pilsētas pļavas tiks ierīkotas Grīziņkalnā, kur darbi notika vakar, šodien plkst.11 darbi notiks zālājā pie Rumbulas peldvietas, 12.oktobrī plkst.11 Lucavsalā pie piknika zonas, 19.oktobrī plkst.11 Mežaparkā pie Mirdzas Ķempes ielas, kā arī 20.oktobrī plkst.11 Juglā pie Velnezera.

Šogad pilsētas pļavas tiek veidotas sadarbībā ar Grīziņkalna apkaimes biedrību, Mazjumpravas biedrību un biedrību "Cits Ķengarags", Mežaparka attīstības biedrību un Juglas apkaimes biedrību. Pilsētas pļavu ierīkošanas talkas ir publiskas un tajās aicināts piedalīties ikviens interesents.

LDF sadarbībā ar Rīgas domi un apkaimju biedrībām pilsētas pļavas - savvaļas augu oāzes dabas daudzveidības saglabāšanai - veido jau ceturto gadu.

LDF botāniķe Rūta Sniedze-Kretalova informē, ka, ierīkojot piecas jaunas pilsētas pļavas, kopējā pilsētas pļavu tīklā būs jau 42 teritorijas.

Botāniķe skaidro, ka oktobris un novembris ir piemērotākais laiks, lai ierīkotu pilsētas pļavu teritoriju, jo, noslēdzoties aktīvajai veģetācijas sezonai, ir iespējams sagatavot augsni. Lielai daļai augu, piemēram, zvagulim nepieciešama aukstuma stratifikācija, lai tā sēklas iegūtu dīgstpēju. Tas ir mehānisms, kas dabā attīstījies, lai augi nesāktu dīgt nepareizajā brīdī un neaizietu bojā. Tāpat vēlā rudenī mazāk aktīvi kļūst dažādi sēklgrauži - bezmugurkaulnieki, putni, zīdītāji. Tas nozīmē mazākus sēklu zaudējumus.

Lai ierīkotu pilsētas pļavu teritoriju, nepieciešams veikt augsnes nolīdzināšanu ar grābekļiem, velēnu nolasīšanu un savvaļas augu sēklu izsēšanu. Parasti talkas ilgst līdz divām stundām.

Eksperte atgādina, ka pļavas ir ekosistēmas, kuras attīstās lēni, tāpēc daudzi sētie augi būs manāmi tikai pēc pāris gadiem.

Jauno pilsētas pļavu izveidei tiks izmantotas sēklas, kuras LDF eksperti un akcijas "Darām pļavu kopā!" dalībnieki šovasar ar rokām ievākuši visā Latvijā, bet mehāniski ievāktās sēklas vāktas dabiskajās pļavās Madonā un aizsargājamo ainavu apvidū "Ziemeļgauja". Pļavās tiks sēti savvaļas augi, piemēram, ziemeļu madara, pļavas dzelzene, gaiļbiksīte, klinšu noraga un kalnu āboliņš.

Uz pilsētas pļavu ierīkošanas talkām jāierodas ērtās darba drēbēs atbilstoši laikapstākļiem. Kājās vēlams vilkt gumijas zābakus, jo būs atklāta augsne. Talkotājiem tiks nodrošināti darba cimdi un darbarīki, kā arī silta tēja un cepumi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Prezidents Skolotāju dienā aicina pedagogus parūpēties par sevi

Skolotāju dienā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs vēl pedagogiem spēku dažkārt apstāties un parūpēties pašiem par sevi un vienam par otru.

Sabiedrība Sēlija rūpējas par savu reģionālo identitāti (+VIDEO)

"Veidosim saskares punktus starp pagātnes mantojumu, tagadni un nākotni".

Sabiedrība Iedzīvotājus visā Latvijā aicina pīt maskēšanās tīklus Ukrainas armijai

Labdarības biedrība "Tavi draugi" kopā ar domubiedriem aicina Latvijas iedzīvotājus iesaistīties maskēšanās tīklu pīšanas darbnīcās Ukrainas armijas atbalstam.

Sabiedrība Ukrainas bēgļus aicina savlaicīgi pagarināt pagaidu aizsardzības statusu

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) aicina Ukrainas bēgļus savlaicīgi pagarināt pagaidu aizsardzības statusu.

Lasiet arī