• Amālija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rosina padarīt valsts budžetu atklātāku

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 17:04, 02.10.2024


Būtu jādomā par daudzkārt diskutēto nulles budžeta sastādīšanu - valsts budžeta veidošanu no jauna, nevis iepriekšējo gadu budžetu kopēšanu gadu no gada.



Nacionālā apvienība (NA) rosina padarīt valsts budžetu atklātāku un pārskatāmāku, lai ikvienam būtu iespēja iepazīties ar valsts līdzekļu plānoto izlietojumu.

"Līdzšinējā valsts budžeta pieņemšanas kārtībā trūkst atklātības, lai likumdevējs, mediji un sabiedrība varētu detalizēti iepazīties, ko ir plānots finansēt. Šobrīd valsts budžeta dokumentos redzamas lielas summas bez atšifrējuma, ko tās sevī ietver, - nav iespējams uzzināt, ko konkrēti plānots paveikt kādas programmas vai resoru sadaļas ietvaros. Digitālie rīki ļauj veidot budžeta dokumentus pārskatāmākus, ar iespējām izvērstāk iepazīties ar interesējošām sadaļām. Papildus būtu jādomā par daudzkārt diskutēto nulles budžeta sastādīšanu - valsts budžeta veidošanu no jauna, nevis iepriekšējo gadu budžetu kopēšanu gadu no gada," norāda Saeimas deputāts Artūrs Butāns.

Šādu pieeju Saeimas Budžeta un finanšu komisijā A. Butāns rosinājis arī iepriekšējos gados, tostarp laikā, kad NA atradās valdības koalīcijā, taču līdz šim nav bijis atsaucības no Finanšu ministrijas. Deputāts uzsver, ka valsts budžeta pārskatāmības veicināšanai nav nepieciešams izstrādāt jaunu, dārgu risinājumu - tas izdarāms, izmantojot standarta biroja programmatūru.

Ar minētajiem jautājumiem par nulles budžeta veidošanu un iespējām radīt lielāku atklātību un detalizāciju par finanšu izlietojumu A. Butāns vērsies pie finanšu ministra Arvila Ašeradena.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Saeima pieņem nākamā gada valsts budžetu ar 2,8% deficītu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma 2024.gada valsts budžetu, kurā konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti nepilni 14,5 miljardi eiro, izdevumi - nedaudz virs 16,2 miljardi eiro, bet vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 2,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Sabiedrība EK parādījusi «dzelteno kartīti» Latvijai attiecībā uz budžeta deficītu

Eiropas Komisija (EK) parādījusi "dzelteno kartīti" Latvijai attiecībā uz budžeta deficītu, bet tas nenozīmē, ka iestājas kaut kādas sankciju procedūras vai Latvijai ir kaut kas jāpārstrādā, intervijā aģentūrai LETA sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens, komentējot EK pausto, ka Latvijas budžeta izdevumu pieaugums ir lielāks par EK rekomendēto.

Sabiedrība Lūgs samazināt laiku debatēšanai Saeimā par nākamā gada valsts budžetu

Vairāki koalīcijas deputāti parakstījuši iesniegumu Saeimas Prezidijam, lūdzot samazināt laiku debašu runām šodien gaidāmajā parlamenta sēdē, kurā galīgajā lasījumā tiks lemts par nākamā gada valsts budžetu.

Sabiedrība Siliņa: Budžetu pa nakti neskatīsim

Šajā gadā Saeima budžetu neskatīs pa nakti, pirmdien preses konferencē pēc sadarbības sanāksmes solīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).