• Erlends,
  • Rolanda,
  • Rolands,
  • Ronalds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā sākas dzinējmedību sezona

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 09:44, 01.10.2024


Latvijā šodien sākas dzinējmedību sezona, kuras laikā atļauts rīkot kolektīvās medības, kad dzinēji trokšņojot dzen medījumu pretim mednieku līnijai, informē Valsts Meža dienests (VMD).


Foto: LETA

Medību laikā atļauts nomedīt noteiktu skaitu un sugu dzīvnieku atbilstoši izsniegtajām medību atļaujām. Dzinējmedības ir atļautas katru dienu no saullēkta līdz saulrietam, un medību sezona ilgs līdz nākamā gada 31.martam, izņemot mežacūku un staltbriežu dzinējmedības, kas ilgs līdz 31.janvārim.

VMD aicina medniekus izvērtēt nepieciešamību doties dzinējmedībās jau pašā sezonas sākumā. Pameža lapojuma dēļ ir ierobežota redzamība, tādēļ medniekiem jābūt īpaši uzmanīgiem un jāatceras, ka mežā var atrasties ogotāji, sēņotāji un citi atpūtnieki. Tāpat visi meža apmeklētāji ir aicināti rūpēties par savu drošību un doties uz mežu spilgtā, labi pamanāmā apģērbā, kā arī netuvoties šāvieniem un dzinēju radītajiem trokšņiem.

Neraugoties uz to, ka medniekiem ir jāievēro stingras drošības prasības, VMD visvairāk pārkāpumus konstatē tieši dzinējmedību laikā. Starp biežākajiem medību drošības noteikumu pārkāpumiem un nelaimes gadījumu cēloņiem ir pielādēta šaujamieroča pārnēsāšana, pārvadāšana un nevērīga apiešanās ar ieroci. Par drošības prasību pārkāpumiem medībās piemērojama administratīvā atbildība.

Dienesta pārstāvji aicina medniekus atkārtot medību drošības prasības un apzināties, ka par to ievērošanu medību laikā ir atbildīgi visi medību dalībnieki. Dzinējmedībās drīkst šaut tikai pa skaidri redzamu un atpazītu mērķi, nedrīkst šaut pa mednieku līniju, jāievēro noteiktie šaušanas sektori, nedrīkst patvarīgi pamest savu vietu uz mednieku līnijas un ar ieročiem jārīkojas uzmanīgi.

Tāpat ierocis drīkst būt pielādēts tikai tad, kad mednieks nostājies savā vietā uz mednieku līnijas, bet pārējā laikā, tostarp pārgājienos un pārbraucienos, ierocim obligāti jābūt izlādētam. Medniekiem arī aizliegts tēmēt un šaut cilvēku, mājdzīvnieku, transportlīdzekļu, ēku un ceļu virzienā.

VMD pārstāvji vērš uzmanību, ka var gadīties situācijas, kad ieroča stobrā ir aizmirsta patrona, tāpēc ieroča stobru nekad nedrīkst vērst pret objektu, ko nevēlas sašaut. Mednieki medību laikā nedrīkst būt alkoholisko vai kādu citu apreibinošo vielu ietekmē. Tāpat dzinējmedību laikā medniekiem un dzinējiem jāvalkā spilgtas krāsas apģērba elementi - piemēram, vestes, jakas vai cepures, kas padara cilvēku viegli pamanāmu.

Tāpat dienesta pārstāvji atgādina, ka dzinējmedībās nomedītos dzīvniekus jāreģistrē mobilajā lietotnē "Mednis". Nomedīto dzīvnieku var reģistrēt ikviens mednieks, kurš to nomedījis, tomēr medību kontrolē medību vadītājam jāspēj uzrādīt informāciju par lietotnē nomedīto dzīvnieku reģistrāciju. Tāpēc medību kontrolē katram medniekam, kurš lietotnē "Mednis" reģistrējis medījumu, jāatrodas pie medību vadītāja.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rinkēvičs: Putins sapņo par Krievijas impērijas atjaunošanu

Krievijas diktators Vladimirs Putins sapņo par Krievijas impērijas atjaunošanu un tas nav iespējams bez Ukrainas tās sastāvā, tādu viedokli drošības un ārpolitiskas forumā "Rīgas konference" pauda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Sabiedrība Nākamgad veselības nozares budžets pieaugs līdz 1,91 miljardam eiro

Nākamgad veselības nozares kopējais budžets pieaugs līdz 1,91 miljardam eiro, informē Veselības ministrija (VM).

Sabiedrība Mobilitātes punktos Rīgā izveidos īstermiņa auto stāvvietas un velonovietnes

Mobilitātes punktos dzelzceļa stacijās "Bolderāja", "Dauderi", "Sarkandaugava", "Šķirotava", "Zemitāni" un "Ziemeļblāzma" plānots izbūvēt īstermiņa auto stāvvietas, velonovietnes un dzeramā ūdens brīvkrānus.

Sabiedrība Investē 240 000 eiro augstskolas modernizācijā

ISMA: Augstskolas jubilejas gadā veica vērienīgu izglītības iestādes telpu modernizāciju.

Lasiet arī