Rosina demontēt Fabriciusa pieminekli Ventspilī

Sabiedrība
VS.LV 13:37, 27.09.2024 0

Nacionālā apvienība (NA) norāda, ka ir vērsusies Latvijas Okupācijas muzejā un Latvijas Kara muzejā, lai no speciālistiem un vēsturniekiem gūtu atzinumus par Fabriciusa personību un vēsturiskajām darbībām, kā arī piemineklī attēloto agresorvalsts militāro formastērpu.

 

Saņemti apliecinājumi par Fabriciusa augsta mēroga militārajām darbībām pret Latvijas valsts neatkarību un NA vērsusies domē ar iesniegumu, aicinot pašvaldību pieminekli demontēt, kā to nosaka likums "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā".

"Pieminekļu jautājumā svarīgi vadīties pēc oficiāliem faktiem, nevis emocijām. Atzinumos saņemtie fakti ir nepārprotami - Fabriciuss ir ieņēmis būtisku lomu cīņās pret Latvijas valstiskumu, un likums šādus pieminekļus aizliedz eksponēt. Mums jādemonstrē jaunajai Latvijas paaudzei, ka mums nav ne kopīgas vēstures, ne kopīgas nākotnes ar Krievijas varas aizstāvjiem Latvijā," pauž Saeimas deputāts Artūrs Butāns (NA).

Fabriciuss (1877-1929) kā Padomju Krievijas Strādnieku un zemnieku Sarkanās armijas 2. Novgorodas strēlnieku divīzijas kara komisārs 1918.gadā karoja pret Latvijas neatkarību Latvijas Brīvības cīņās. Fabriciuss kļuva Latvijas pretinieka Brīvības cīņās jeb Latvijas Neatkarības karā - Padomju Krievijas - augstākā valsts orgāna Viskrievijas Padomju kongresa Centrālās izpildu komitejas locekli. Par sevis veikto militāro agresiju kaujās pret Latviju tieši ziņoja Krievijas Tautas Komisāru padomei, iesniegumu pamato partija.

"Jāņa Fabriciusa pieminekli Ventspilī izplānoja staļinisma periodā un pabeidza 1953.gada decembrī, to pieņēma Latvijas Padomju Sociālistisko Republiku Savienības Kultūras ministrijas pārstāvji un to bija paredzēts atklāt par godu Padomju Sociālistisko Republiku Savienības 36.gadadienai," skaidro NA.

Partija atzīmē, ka ar līdzīgu aicinājumu pie Ventspils domes priekšsēdētāja Jāņa Vītoliņa ir vērsusies biedrība "Publiskās atmiņas centrs", kas aicināja demontēt okupācijas pieminekli līdz Lāčplēša dienai.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides reklamēt vairs nedrīkstēs

Saeima šodien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā.

Sabiedrība LMT pakalpojumi kļūs dārgāki

No šā gada 1.novembra mainīsies mobilo sakaru operatora SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) pakalpojumu cenas, liecina paziņojums LMT tīmekļvietnē.

Sabiedrība Piektdien brīžiem līs un pūtīs stiprs vējš

Piektdien Latvijā pastiprināsies vējš un brīžiem līs, vietām gaidāmas pērkona lietusgāzes, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Saeima uz gadu iesaldē politisko partiju valsts finansējumu

Saeimas deputāti ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, uz gadu iesaldējot partijām piešķiramo valsts finansējumu.

Lasiet arī

Sabiedrība NA ir izstrādājusi stratēģiju, kā stāties pretī Krievijai (+VIDEO)

"Mēs ar regulējumu varot paveikt to, ko citi ar raķetēm".

Sabiedrība No NA uz Eiropas Parlamentu kandidēs 18 politiķi

No partijas "Nacionālā apvienība" (NA) uz Eiropas Parlamenta (EP) 2024.gada vēlēšanām kandidēs 18 politiķi, partijas kongresā svētdien informēja NA pārstāvji.

Sabiedrība Aizmuguriska jaunas valdības veidošana? NA pieprasa paskaidrojumus no JV

Nacionālā apvienība (NA) vēlas no "Jaunās vienotības" (JV) saņemt skaidrojumu par izskanējušajām runām, ka JV it kā gatavojot jaunu valdību kopā ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Progresīvajiem", intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja NA valdes locekle, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece.

Sabiedrība Aicina atlaist no darba skolās Krievijas pilsoņus

Nacionālā apvienība rosina mainīt prasības pedagogiem, liedzot Latvijas skolās strādāt Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem.