• Ādolfs,
  • Ilgonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas darbiniekiem ir jāatrod laba motivācija, pārliecināta eksperte (+VIDEO

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 12:10, 26.09.2024


Ir būtiski apspriest mērķus kopā un pārliecināties, ka tie ir reāli sasniedzami.


Darbinieki bieži novērtē iespējas.

Pēc vasaras atvaļinājumiem un tik siltā septembrī, kāds mums dots šogad, darbiniekiem bieži vien ir nepieciešams papildu stimuls, lai atgūtu darba ritmu un motivāciju. Personālatlases speciāliste Šarlote Lamberte sagatavoja 7 padomus, kā palīdzēt darbiniekiem veiksmīgi atgriezties darbā un uzlabot produktivitāti pēc atvaļinājumu sezonas.

1. Iespēja pakāpeniski atgriezties darbā

Darbiniekiem, kuri atgriežas no atvaļinājuma, bieži vien nepieciešams laiks, lai atkal pilnībā koncentrētos uz darbu. Sākot ar vienkāršākiem uzdevumiem, viņi var lēnām iekļauties darbā, nejūtoties pārāk noslogoti. Turklāt darba devējs var sniegt atbalstu, piemēram, ieplānojot pārrunas par veicamajiem uzdevumiem, izvirzot skaidras prioritātes un atbildes uz iespējamajiem jautājumiem. Tas palīdzēs darbiniekam justies novērtētam un mazāk satrauktam par ātru atgriešanos pilnā darba slodzē.

2. Atzinība un novērtējums

Atvaļinājumi bieži vien pārtrauc ierasto darba plūsmu, tāpēc darbinieki var justies tā, it kā būtu zaudējuši savu darba "pievilcību". Darba devējiem ir lieliska iespēja izmantot šo laiku, lai publiski izteiktu atzinību par iepriekš paveikto darbu. Iespējams, ir labi īstenot nelielus novērtēšanas rituālus, piemēram, mēneša darbinieku izcelšanu, nelielus apbalvojumus prēmijas formātā vai komandas sapulces, kurā tiktu izcelts darbinieku pienesums uzņēmuma mērķu sasniegšanā. Atzinība palīdz atjaunot motivāciju un pozitīvu attieksmi pret nākotnes izaicinājumiem.

3. Skaidri mērķi un uzdevumi

Darbiniekiem, atgriežoties pēc atvaļinājuma, var rasties neskaidrības par to, ar ko sākt vai kas ir visbūtiskākais darbs. Tāpēc skaidri noteikti mērķi un uzdevumi palīdzēs viņiem saprast prioritātes un koncentrēties uz svarīgākajiem darbiem. Ir būtiski apspriest šos mērķus kopā ar darbinieku un pārliecināties, ka tie ir reāli sasniedzami un motivējoši. Mērķus var izvirzīt īstermiņā (pirmajā nedēļā pēc atgriešanās) un ilgtermiņā (līdz gada beigām), lai darbinieks justos iesaistīts un mērķtiecīgs.

4. Motivējoši pasākumi vai apbalvojumi

Darbinieku motivācija bieži vien paaugstinās, ja viņi zina, ka ir iespēja saņemt apbalvojumu par labi paveiktu darbu. Tas var būt finansiāls atalgojums, taču ne vienmēr tai jābūt naudai. Piemēram, darba devējs var piedāvāt elastīgāku darba grafiku, papildu brīvdienas vai arī komandas izbraukuma pasākumus. Ir svarīgi, lai darbinieki saprastu, ka viņu pūles tiek novērtētas, un šādi pasākumi var veicināt lielāku saikni ar uzņēmumu.

5. Elastīgs darba laiks

Piedāvājot darbiniekiem elastīgu darba grafiku, darba devējs var palīdzēt viņiem vieglāk iekļauties darba ritmā. Tas ir īpaši būtiski pēc atvaļinājuma, kad pāreja no brīvdienu brīvības uz stingru darba režīmu var būt īpaši grūta. Elastīgā darba laika iespējas, piemēram, iespēja sākt darbu nedaudz vēlāk vai strādāt daļu no laika attālināti, ļauj darbiniekiem pašiem pārvaldīt savu laiku un saglabāt līdzsvaru starp personīgo un profesionālo dzīvi.

6. Jauni izaicinājumi un iespējas attīstīties

Viena no labākajām metodēm, kā atjaunot darbinieka interesi un motivāciju pēc atvaļinājuma, ir piedāvāt viņam jaunus izaicinājumus vai iespējas profesionālai izaugsmei. Tas varētu būt jauns projekts, kas paplašina viņu pieredzi, vai apmācības kurss, kas palīdz attīstīt jaunas prasmes. Darbinieki bieži novērtē iespējas profesionāli augt un attīstīties, kas motivē viņus strādāt ar lielāku entuziasmu un efektivitāti.

7. Atbalstoša vide un komandas saliedēšana

Pēc ilgāka atvaļinājuma darbinieki var justies mazliet "atstumti" no komandas dinamikas. Tāpēc ir svarīgi atjaunot kopības sajūtu un palīdzēt viņiem atgriezties kolektīvā. Organizējot komandas saliedēšanas pasākumus, piemēram, kopīgas pusdienas, sporta aktivitātes vai vienkārši neformālas sarunas birojā, var palīdzēt atjaunot koleģiālās attiecības un veicināt pozitīvu darba atmosfēru.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijā aizliedz TV un radio reklamēt alus un vīna atlaides un cenas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz cenu un atlaižu reklāmu aizliegumu alum un vīnam televīzijā un radio.

Sabiedrība Rinkēvičs: Jāpalielina finansējumu klimata pārmaiņu mazināšanai

Pasaulē ir būtiski palielināt finansējumu klimata pārmaiņu jomā īpaši tām valstīm, kurām jūru līmeņa celšanās rada vissmagāko slogu, ANO Ģenerālās asamblejas plenārsēdē par jūras līmeņa celšanās radīto eksistenciālo draudu novēršanu uzsvēris Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs.

Sabiedrība Nedēļas beigās Latvijā gaidāms straujāks temperatūras kritums

Septembra pēdējās divas dienas būs arī mēneša vēsākās dienas, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Policija sāk pārbaudi par meitenes patvaļīgu aiziešanu no bērnudārza

Par meitenes patvaļīgu aiziešanu no bērnudārza Daugavpilī pagājušajā nedēļā policija sākusi resorisko pārbaudi, informē Valsts policija (VP).

Lasiet arī

Ekonomika Otrajā ceturksnī Latvijā bija nodarbināti 64,3% iedzīvotāju

Šī gada otrajā ceturksnī Latvijā bija nodarbināti 882 400 jeb 64,3% iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) darbaspēka apsekojuma rezultāti.

Ekonomika Profesiju klasifikatoru papildinās amats «brīvprātīgā darba koordinators»

Profesiju klasifikatorā iekļauts amats - "brīvprātīgā darba koordinators", paredz valdības apstiprinātās izmaiņas attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos.

Sabiedrība Latvijas absolventi darba gaitas uzsāk ar vakanču resursa palīdzību (+VIDEO)

Visaugstāko atzinību izpelnījās Rīgas Tehniskā universitāte.

Sabiedrība Rīgā strādā ap 35% jelgavnieku

Rīgā darbu ir atraduši aptuveni 35% strādājošo jelgavnieku, liecina Jelgavas pašvaldības publiskais pārskats par 2023.gadu.