• Rauls,
  • Rodrigo
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vērtēs ārsta publiskos izteikumus par vakcināciju pret difteriju

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:30, 25.09.2024


Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) Ētikas komisija vērtēs ārsta Edgara Medņa publiskos izteikumus par vakcināciju, lemjot arī par jautājuma tālāku virzīšanu Sertifikācijas padomē.



Tāpat LĀB valde lūgs tiesībsargājošām institūcijām vērtēt, vai Medņa publiskajos izteikumos sociālajos tīklos nav saskatāma iespējama naida runa.

Valdes locekļi atzinuši, ka šāda veida komunikācija ir nosodāma un kritiski vērtējama gan no sabiedrības veselības apdraudējuma viedokļa, gan, ņemot vērā publiski izteiktos nekorektos un aizvainojušos izteikumus par kolēģiem.

"Reglamentēta un uzraugāma profesionālā atbildība, diemžēl, nepasargā sabiedrību no atsevišķu indivīdu nekontrolētas tieksmes publiskajā telpā izplatīt melus un apvainojumus," uzsver biedrībā.

Tāpēc LĀB aicina pacientus uzticēties veselības aprūpes profesionāļiem un pierādījumos balstītām medicīnas atziņām, kā arī aktīvi sadarboties ar ārstniecības personām, kas tās realizē savā praksē.

Ārstniecības persona ir tiesīga strādāt profesijā, ja tā ir reģistrēta Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā. Reģistrāciju veic Veselības inspekcija. Mednim noteiktais reģistrācijas termiņš patlaban ir līdz 2025.gada 17.oktobrim, liecina informācija inspekcijas mājaslapā.

Savukārt ārstu sertifikāciju veic LĀB. Biedrības Sertifikācijas padome arī ir tā, kas pieņem lēmumu par izsniegto ārstniecības personu sertifikātu darbības apturēšanu vai anulēšanu.

Komentējot pirmdien izskanējušo informāciju par ārstu apmelošanu un naidu sociālajos medijos, arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīca (BKUS) solījusi vērsties Valsts policijā un Veselības inspekcijā.

LĀB tic, ka Veselības inspekcija pēc BKUS iesnieguma saņemšanas rīkosies atbilstoši savai kompetencei, piebilda biedrībā. Biedrība uzsver, ka šāda plaša sabiedrības un ārstu naidošanas kampaņa pārbaudāma dažādām institūcijām, katrai atbilstoši savai kompetencei.

Jau vēstīts, ka pēc saslimšanas ar difteriju 16.septembrī miris četrus gadus vecs zēns. Zēns nebija vakcinēts pret difteriju.

Vēlāk policija aizturēja zēna vecākus par divu citu viņu bērnu, kas arī nebija vakcinēti un saslimuši ar difteriju, izņemšanu no slimnīcas, savukārt bērni tika nogādāti atpakaļ slimnīcā.

Āgenskalna klīnikas ārsts Mednis vietnē "Telegram" sestdienas rītā vēstīja, ka ar difteriju slimojošo bērnu vecāki izmantoja savas Pacientu tiesību likumā noteiktās tiesības un pieņēma lēmumu atteikties no meitu turpmākas "ārstniecības", par to paziņoja personālam un bērnus no stacionāra izņēma.

"Šāds lēmums balstīts uz vecāku pamatotām bažām, ka arī meitu veselībai un dzīvībai var tikt nodarīts kaitējums, kā tas notika ar brālīti, kuru vecāku ieskatā "noārstēja" līdz nāvei," teikts paziņojumā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Vairāk nekā 51 100 Latvijas pilsoņu ir dubultpilsonība ar kādu no 129 valstīm

Latvijas dubultpilsoņu kopējais skaits ir 51 123, un šiem cilvēkiem ir dubultpilsonība ar kādu no 129 valstīm, trešdien Saeimas atbildīgajā komisijā deputātus informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārstāve Sanda Cielēna.

Sabiedrība Čakša sola 2025.gadā pacelt algas pedagogiem

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) nākamā gada budžetā iezīmētie 30 miljoni eiro tiks novirzīti pedagogu algu pieaugumam no janvāra, žurnālistiem apliecināja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Dienvidkurzemes novads par 45 587 eiro iegādājies lietotu bibliobusu (+VIDEO)

Iepirkumā iegādātajam bibliobusam bija uzlīmes vācu valodā, tādēļ bijis nepieciešams izstrādāt jaunu dizainu.

Sabiedrība Trešdien Latvijā laiks kļūs mākoņaināks un vējaināks, vietām līs

Naktī dažviet valsts rietumu un centrālajā daļā gaidāms īslaicīgs lietus, no rīta un dienā uzlīs arī vietām austrumu novados. Mākoņu būs vairāk, tomēr palaikam spīdēs saule.

Lasiet arī

Sabiedrība Līgumu par pakalpojumu sniegšanu 2024.gadā noslēguši visi ģimenes ārsti

Līgumu par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu 2024.gadā ir noslēguši visi ģimenes ārsti, informē Nacionālais veselības dienests (NVD).

Kriminālziņas Pacienta tuvinieces nodara miesas bojājumus Austrumu slimnīcas ārstei

Kāda pacienta tuviniece, nepiekrītot ārstu konsīlija lēmumam par pacienta smadzeņu nāvi, nodarījusi miesas bojājumus Austrumu slimnīcas intensīvās terapijas ārstei, kura pati ievietota slimnīcā.

Sabiedrība Nākamgad palielinās ārstniecības personu atalgojumu

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) šodien panākusi vienošanos ar Veselības ministriju (VM) par ārstniecības personu atalgojuma palielinājumu no nākamā gada, tādējādi izvairoties no mediķu streika.

Veselība Darbnespējas lapas turpmāk varētu izsniegt arī zobārsts un vecmāte

Atsevišķos gadījumos arī zobārsts un vecmāte varētu izsniegt darbnespējas lapu, paredz Veselības ministrijas (VM) izstrādātais noteikumu projekts.