• Rauls,
  • Rodrigo
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pašvaldībām 2025. gadā paredzēts pieaugums 234,8 miljonu eiro apmērā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 18:05, 25.09.2024


Piedāvāts arī saglabāt pašvaldībām iespēju īstenot savus noteiktos prioritāros investīciju projektus atbilstoši katras pašvaldības attīstības plānam. Šiem projektiem katrai pašvaldībām ir pieejama kopējā aizņēmumu summa 1,5 miljonu eiro apmērā, bet Rīgas valstspisētai kā galvaspilsētai – 6 miljonu eiro apmērā.


finanšu ministrijas foto

Trešdien, 25. septembrī, finanšu ministrs Arvils Ašeradens un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji tikās ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un pašvaldību pārstāvjiem, lai diskutētu par Ministru kabineta (MK) un LPS vienošanās un domstarpību protokola par 2025. gada budžetu un budžeta ietvaru 2025. -2027. gadam projektu.

Pašvaldībām ik gadu tiek prognozēts nodokļu ieņēmumu un nodokļu izmaiņu kompensācijas pieaugums, tai skaitā 2025. gadam paredzēts pieaugums 234,8 miljonu eiro apmērā jeb 10,5%, salīdzinot ar 2024. gada plānu. Saistībā ar nodokļu politikas izmaiņām atbilstoši valdībā pieņemtajiem lēmumiem pašvaldībām tiek piedāvāts pilnā apmērā kompensēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu izmaiņas, paredzot papildu valsts budžeta dotāciju pašvaldībām autonomo funkciju veikšanai. Vienlaicīgi valdība plāno arī turpmāk pašvaldībām garantēt IIN prognozes izpildi pilnā apmērā. Jāatzīmē, ka IIN ir lielākais pašvaldību ieņēmumu avots. Līdz ar to pašvaldībām tiek paredzēta pastāvīga, stabila un prognozējama ieņēmumu bāze 2025. gadā, kas nodrošinās nepieciešamos finanšu resursus pašvaldību funkciju veikšanai un saistību izpildei.

“Ikgadējās sarunas ar Latvijas Pašvaldību savienību ir ļoti būtisks elements budžeta veidošanas procesā, un tās nav bijušas vieglas. Šodien ar savienību panācām vienošanos par pašvaldību attīstībai būtiskajām prioritātēm, mērķiem un nosacījumiem, plānojot aizņēmumus. Pašvaldības atzinīgi novērtēja plānoto papildu finansējumu 2 miljonu eiro apmērā ES ārējās robežas drošības stiprināšanai - Augšdaugavas, Alūksnes, Balvu, Krāslavas un Ludzas novadiem. Pārrunājām arī izmaiņas ES ekonomiskās pārvaldības modelī un publiskās pārvaldes efektivizēšanā,” norāda finanšu ministrs Arvils Ašeradens.

FM ar pašvaldībām diskutēja arī par Eiropas Savienības (ES) pieņemtajām izmaiņām ekonomikas pārvaldības sistēmā un to ietekmi uz pašvaldību budžetu veidošanas principiem. Jaunie ES ekonomikas pārvaldības noteikumi ļauj solidāri uzņemties rūpes par izdevumu sabalansēšanu ar valsts finansiālajām iespējām. Vienlaikus, lai nodrošinātu pieļaujamo izdevumu pieaugumu līmeni vispārējai valdībai, izdevumu pieaugumu jākontrolē visos vispārējās valdības budžeta līmeņos, tai skaitā pašvaldību līmenī. Lai iekļautos jaunajā ekonomikas pārvaldības sistēmā, visiem vispārējās valdības apakšlīmeņiem ir jāturpina darbs pie pārvaldības procesu efektivizācijas. Puses apņēmās kvalitatīvi izdiskutēt plānotās izmaiņas un to ietekmi uz pašvaldību budžetiem.

Tikšanās laikā panākta vienošanās 2025. gadā saglabāt esošo pašvaldību finanšu izlīdzināšanas (PFI) kārtību, vienlaikus ir jāturpina darbs pie priekšlikumiem PFI sistēmas izmaiņām. Visām pašvaldībām 2025. gadā tiek plānots izlīdzināto ieņēmumu (kopā ar finansējumu ES ārējās robežas pašvaldībām) pieaugums vidēji 10,3% apmērā, salīdzinot ar 2024. gadam plānoto. FM sagatavotais piedāvājums nodrošina reģionāli sabalansētu finansējuma pieaugumu visām pašvaldībām, tai skaitā ES ārējās robežas piecām pašvaldībām tiek piedāvāts sadalīt dotāciju proporcionāli katras pašvaldības ārējās robežas kilometru garumam 2 miljonu eiro apmērā. Vienlaicīgi LPS aicināja palielināt valsts budžeta dotāciju PFI fondam par 40 miljoniem eiro.

Kā galvenā aizņēmumu prioritāte vidējā termiņā tiek saglabāta ES fondu un Atveseļošanas fonda projektu īstenošana un jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu būvniecība bērnu rindu mazināšanai. Tiek saglabāti 2024. gada aizņemšanās mērķi un to nosacījumi, lai pašvaldības varētu turpināt īstenot izglītības iestāžu investīciju projektus ilgtspējīgas pamatizglītības un vidējās izglītības funkcijas īstenošanai, kā arī skolu tīkla sakārtošanai, pirmsskolas izglītības iestāžu infrastruktūras investīciju projektus, iegādāties transportu skolēnu pārvadāšanai un veikt ceļu būvniecības projektus, kā arī ar drošības stiprināšanu saistītām funkcijām.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Vērtēs ārsta publiskos izteikumus par vakcināciju pret difteriju

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) Ētikas komisija vērtēs ārsta Edgara Medņa publiskos izteikumus par vakcināciju, lemjot arī par jautājuma tālāku virzīšanu Sertifikācijas padomē.

Sabiedrība Scientoloģijas draudze sāka darboties Latvijā (+VIDEO)

Plāno īstenot cilvēka ticības brīvību, izzinot cilvēka patieso garīgo dabu un attiecības.

Sabiedrība Vairāk nekā 51 100 Latvijas pilsoņu ir dubultpilsonība ar kādu no 129 valstīm

Latvijas dubultpilsoņu kopējais skaits ir 51 123, un šiem cilvēkiem ir dubultpilsonība ar kādu no 129 valstīm, trešdien Saeimas atbildīgajā komisijā deputātus informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārstāve Sanda Cielēna.

Sabiedrība Čakša sola 2025.gadā pacelt algas pedagogiem

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) nākamā gada budžetā iezīmētie 30 miljoni eiro tiks novirzīti pedagogu algu pieaugumam no janvāra, žurnālistiem apliecināja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Lasiet arī

Ekonomika Ekonomika stagnē - bezdarbs aug

Pēc Finanšu ministrijas jūnija sākumā atjaunotajām makroekonomisko rādītāju prognozēm, bezdarba līmenis šogad kopumā būs nedaudz augstāks nekā pērn, veidojot 6,7%, bet 2025.gadā, atjaunojoties straujākai ekonomikas izaugsmei, gaidāma bezdarba līmeņa pazemināšanās līdz 6,3%.

Sabiedrība Aizsardzības izdevumi līdz gada beigām sasniegs 3,2% no IKP

Savukārt 2025.gadā aizsardzības izdevumus FM prognozē 3,3% apmērā no IKP, 2026.gadā - 3,6%, 2027.gadā - 3,5%, bet 2028.gadā - 3,1% no IKP.

Ekonomika Finanšu ministrija: cenu līmenis joprojām ir augsts

Šā gada pirmajā pusgadā mazumtirdzniecības apjomu dinamika ir ar lejupvērstu virzienu, taču, saglabājoties zemai inflācijai un pieaugot algu līmenim, kā arī samazinoties kredītu dārdzībai, mazumtirdzniecības apjomi šā gada otrajā pusgadā atkal varētu sākt pieaugt.