• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 11:35, 16.09.2024


Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.


Visas meistarklases un nodarbības būs bezmaksas.

Eiropas Zinātnieku naktī, 27.septembrī, Valmierā gan lieli, gan mazi interesenti varēs piedzīvot īsta zinātnieka ikdienu, kļūstot par amatierzinātnieku, kā arī biznesa un zinātnes sinerģiju iegūt, nobaudot "ideju, uzņēmīguma un zināšanu kokteili."

Zinātnieku nakts aktivitātes no plkst.17.00 līdz 20.00 notiks Vidzemes Augstskolā Cēsu ielā 4 un piedalīšanās visās aktivitātēs ir bez maksas.

Kļūsti par amatierzinātnieku kopā ar Valmieras bibliotēku - piedalies vietvārdu talkas radošajā darbnīcā Zinātnieku naktī!

Zinātnieku naktī lielus un mazus interesantus Valmieras Integrētās bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā gaidīs radošas aktivitātes par vietu un ģeogrāfisku objektu nosaukumiem. Radošajā darbnīcā "Atzīmēts kartē! Vietvārdi tavā apkārtnē" bērniem būs iespēja spēlēt vietvārdu spēli un uzzināt, kāpēc dažām vietām ir vairāki nosaukumi un kā tie rodas. Jaunieši un pieaugušie varēs piedalīties vietvārdu talkā, kā arī uzzināt par īstenotājām un plānotajām bibliotēkas projekta "Eiropas amatierzinātne" norisēm.

Valmieras bibliotēka šogad rīko dažādas aktivitātes "Eiropas amatierzinātne" projektā, lai popularizētu amatierzinātnes iespējas un veicinātu sabiedrības līdzdalību zinātnisku pētījumu veikšanā. Eiropas amatierzinātne (European Citizen Science) projektu koordinē Eiropas amatierzinātnes asociācija.

Projekta tēma ir vietvārdi Valmierā un Valmieras novadā. Visās novada publiskajās bibliotēkās tiek īstenota novadpētniecības akcija "Vietvārdu talka". Apzinātos vietvārdus bibliotekāri un projektā iesaistītie jaunieši ievada datubāzē vietvardi.lu.lv. Sadarbībā ar novada pilsētu bibliotēkām tiek organizētas projekta aktivitātes skolēniem. To mērķis ir veicināt jauniešu aktīvu iesaisti vietvārdu talkā - pārrunājot draugu vai ģimenes lokā, kā tiek dēvēti apkārtnē esošie objekti, atzīmēt kartē viņiem svarīgās vietas. Projekta noslēgumā iecerēts izveidot karti un apkopot citus savāktos materiālus, stāstot par jauniešu vidi pilsētā.

Projekta ieguvums ir iespēja izpētīt amatierzinātni tuvplānā un uzzināt, kā dalība vietvārdu vākšanā var palīdzēt iegūt vērtīgu materiālu zinātniekiem (valodniekiem, vēsturniekiem, novadpētniekiem).

Jaunieši no 14 līdz 19 gadiem aicināti uz eksprestreniņu ar dizaina domāšanas un spēļu elementiem "Uzņēmējs ar zinātnieku satikās un sapratās".

Eiropas Zinātnieku nakts laikā aicinām skolēnus un studentus vecumā no 14 līdz 19 gadiem apmeklēt eksprestreniņu ar dizaina domāšanas un spēļu elementiem "Uzņēmējs ar zinātnieku satikās un sapratās".

Pasākumā tiks piedāvāts ideju, uzņēmīguma un zināšanu "kokteilis": ar savu stāstu dalīsies Vidzemes Augstskolas asociētais profesors, virtuālās realitātes laboratorijas vadītājs Arnis Cīrulis un Vidzemes Augstskolas pētniece Vera Grāvīte-Lapere. Eksprestreniņa laikā, pasākuma moderatores Lilitas Sparānes vadībā, būs iespēja apgūt dizaina domāšanas elementus un, iejūtoties uzņēmēju un zinātnieku lomās, radīt jaunas idejas nozarei aktuālos izaicinājumos.

Jāpiebilst, ka Zinātnieku nakts laikā Vidzemes Augstskolā norisināsies vēl citi pasākumi. Piemēram, robotikas laboratorijā "LabLab" būs iespēja darbināt robotus un uzzināt, kā robotikā praktiski tiek pielietotas fizikas, matemātikas, datorikas u.c. STEM zināšanas. Izziņu ar izklaidi apvienos ViA pētnieku radītās spēles "CineGame Ukraine" un "ImGame". Zinātnieku nakts apmeklētājus viesmīlīgi uzņems arī Valmieras koprades darbnīca DARE, kas no šī gada jūlija darbojas Cēsu ielā 4. Būs iespēja iziet ekskursijā pa darbnīcas telpām un vērot iekārtu demonstrācijas. Gan bērni, gan pieaugušie varēs arī praktiski darboties pie dažām iekārtām.

Skolotāji un skolēni, kuri gatavojas zinātniski pētniecisko darbu veikšanai, kā arī studenti, kuri izstrādā kursa darbus, gada projektus un bakalaura darbus, tiks īpaši gaidīti Zinātnieku nakts kafejnīcā, lai sarunās ar Vidzemes Augstskolas pētniekiem uzzinātu vairāk par zinātnes aktualitātēm un, iespējams, "satiktu" savu "īsto" pētījuma tematu.

Zinātnieku nakts programma lasāma www.va.lv vai augstskolas sociālo mediju kontos.

Zinātnieku nakts katru gadu septembra pēdējā piektdienā vienlaicīgi notiek visā Eiropā, kad zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārzinātniskā veidā iepazīstina ar dažādām zinātnes nozarēm, inovatīvām metodēm un tehnoloģijām, kas, pateicoties zinātnei, ir pieejamas industrijai vai ikvienam cilvēkam.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī

Interesanti fakti Kosmosa pētnieki no Ventspils veikuši svarīgu atklājumu (+VIDEO)

Matemātiskajā modelī pētīta molekulu spēja sasalt uz mikroskopiskiem minerālu putekļiem.

Interesanti fakti Kaut kas neparasts notiek ar Zemes atmosfēras polārajiem virpuļiem

Dienvidu polārais virpulis var drīzumā sabrukt, kas var izraisīt pēkšņas un radikālas laikapstākļu izmaiņas.

Sabiedrība Piebalgā pēc 87 gadiem tiek pētīta latviešu antropoloģija (+VIDEO)

Ir atrastas jau četras sievietes, kuras tika mērītas tālajā 1937. gadā.

Interesanti fakti Zinātnieki nejauši atklāja pasaulē retāko minerālu, pateicoties vecai vēstulei

Vienkārša vēstule, kurā uzskaitītas fosilijas vienā no raktuvēm, ļāva zinātniekiem atklāt retu minerālu un papildināt to kolekciju. Šis atklājums ir tik rets, ka cilvēce to pat nevar izmantot pieticīgo rezervju dēļ.