• Alita,
  • Elita,
  • Liesma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Astronomiskais rudens sāksies 22.septembrī

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 10:30, 15.09.2024


Pēc nedēļas - svētdien, 22.septembrī, - būs rudens ekvinokcija un Zemes ziemeļu puslodē iestāsies astronomiskais rudens.


Foto: LETA

Tas sāksies plkst.15.43, liecina portālā "timeanddate.com" pieejamie dati.

Laikā ap ekvinokciju abas Zemes puslodes saņem vienādu Saules gaismas un siltuma daudzumu, diena un nakts visā pasaulē ir aptuveni vienāda garuma.

Tomēr 22.septembrī diena Latvijā vēl būs par 12 minūtēm garāka nekā nakts, un 25.septembris būs pirmā diennakts šoruden, kad diena ir īsāka nekā nakts.

Šāda atšķirība rodas, jo dienas un nakts garumu nosaka, ņemot vērā gaismas laušanu atmosfērā, un par saullēktu un saulrietu sauc momentu, kad pie apvāršņa parādās vai pazūd Saules diska augšējā mala, nevis centrs.

Meteoroloģiskais jeb termālais rudens iestājas, ja vismaz piecas diennaktis pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra ir zemāka par +15 grādiem. Pagaidām Latvijā turpinās meteoroloģiskā vasara.

Kalendārais rudens ik gadu sākas 1.septembrī un noslēdzas 30.novembrī. Solārie gadalaiki tiek iedalīti atbilstoši dienas garumam jeb saules spīdēšanas ilgumam. Solārais rudens Latvijā ik gadu sākas aptuveni 6.augustā un beidzas 5.novembrī, tādējādi astronomiskā rudens sākums ir solārā rudens vidus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī

Sabiedrība Novembra pirmā dekāde bijusi 4,5 grādus siltāka par normu

Novembra pirmo desmit diennakšu vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +7,7 grādi jeb 4,5 grādi virs daudzu gadu vidējā rādītāja, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Sabiedrība Nākamnedēļ turpināsies silts rudens

Nākamnedēļ Latvijā gaisa temperatūra pārsvarā saglabāsies virs nulles, otrdien sasniedzot pat +14 grādus, vēsta "Global Forecast System" prognoze.

Sabiedrība Svētdien Latvijā nav gaidāmi ievērojami nokrišņi

Svētdien Latvijā būs pārsvarā mākoņains laiks, vietām uzspīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Oktobris sāksies ar saulainu laiku un +20 grādiem

Ceturtdien, 1.oktobrī, Latvijā gaidāms sauss un pārsvarā saulains laiks, prognozē sinoptiķi.