• Alita,
  • Elita,
  • Liesma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


77% iedzīvotāju neatbalsta iniciatīvu samazināt iemaksas pensiju otrajā līmenī

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 10:03, 14.09.2024


Latvijā 77% respondentu neatbalsta valdības iniciatīvu samazināt iemaksu apmēru pensiju otrajā līmenī, turklāt 45% uzskata, ka jebkuras izmaiņas pensiju sistēmā mazina tai uzticību, informēja bankas pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.



Vienlaikus arī 70% respondentu negatīvi vērtē valdības darbu pie nodokļu izmaiņām.

Vairāk nekā puse jeb 53% kopumā neizprot valdības rosinātās izmaiņas pensiju sistēmā, proti, pārcelt vienu procentpunktu no iedzīvotāju veiktajām iemaksām no pensiju otrā līmeņa uz pirmo līmeni.

Savukārt piektdaļu jeb 20% respondentu rosinātās izmaiņas mudinās veidot papildu uzkrājumus krājkontā vai skaidrā naudā, bet ne pensiju sistēmā.

Valdības ierosinājumu mazināt pensiju otrā līmeņa iemaksu apmēru atbalsta vien 8% respondentu.

Vienlaikus 13% nemaz nav dzirdējuši par plānotām izmaiņām pensiju sistēmā, kā arī tikpat daudz respondentu šobrīd nedomā par savām vecumdienām un pensijas uzkrājumu.

Bankas meitasuzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kārlis Purgailis norāda, ka Latvijas iedzīvotāju izpratne par pensiju sistēmu un uzticība tai ir ļoti zema, un šādas regulāras izmaiņas un neapdomīgi īstermiņa lēmumi to grauj vēl vairāk. Purgailis uzsver, ka šobrīd izmaiņu patiesais iemesls ir budžeta lāpīšana un valdības iepriekšējo kļūdu labošana, nevis straujāka pensiju uzkrājumu vairošana, kā tiek apgalvots.

Tāpat arī šīs izmaiņas tiek pasniegtas kā maznozīmīgas, taču aprēķini parāda, ka vidējās algas saņēmēja pensijas otrā līmeņa uzkrājums 10 gadu laikā var sarukt par 3000 - 3500 eiro jeb gandrīz 10%.

Jau ziņots, ka finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) 6.septembrī preses konferencē apgalvoja, ka piedāvātā iemaksu pārnese no otrā uz pirmo pensiju līmeni neradīs zaudējumus iedzīvotājiem. Lai kompensētu darbaspēka nodokļu izmaiņu radīto samazinājumu budžeta ieņēmumos, piedāvājumā ietverta viena procentpunkta iemaksu pārnese no fondētās pensiju shēmas jeb otrā līmeņa uz pensiju pirmo līmeni.

Ašeradens skaidroja, ka tas ļaus īstenot darbaspēka nodokļu samazinājumu, vienlaikus arī uzlabojot nākotnes pensiju apmēru.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī

Sabiedrība Savāc 10 000 parakstu par pensiju aplikšanas ar IIN atcelšanu

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti vairāk nekā 10 000 parakstu par pensiju aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) atcelšanu.

Sabiedrība LM iesniegusi apspriešanai grozījumus par ikmēneša piemaksu pie pensijas

Labklājības ministrija (LM) iesniegusi publiskai apspriešanai grozījumus Ministru kabineta noteikumos par ikmēneša piemaksu pie vecuma un invaliditātes pensijas.

Sabiedrība Latvija varētu virzīties uz bāzes pensijas noteikšanu visiem pensionāriem

Ņemot vērā kopumā zemos pensiju apmērus un to prognozēto vēl zemāku atvietojuma līmeni nākotnē, nepieciešams virzīties uz "bāzes pensijas" noteikšanu visiem vecuma pensijas saņēmējiem - līdzīgi, kā tas jau ir gan Igaunijā, gan Lietuvā, tikšanās laikā atzinuši Latvijas Pensionāru federācijas pārstāvji, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS).

Sabiedrība Pensionāru federācija atbalsta visa pensijas apmēra indeksāciju

Latvijas Pensionāru federācija atbalsta ieceri indeksēt visu pensijas apmēru, ievērojot inflāciju un algu indeksu valstī, aģentūrai LETA sacīja federācijas priekšsēdētājas vietniece Vija Brikmane.