Jau šogad nepietiek esošo pensionāru pensijām

Sabiedrība
VS.LV 16:54, 12.09.2024 0

Valsts pensiju speciālajā budžetā veidojas strukturālais deficīts.

 

"Šī gada pirmajos septiņos mēnešos strādājošo iedzīvotāju iemaksas pensiju 1. līmenī ir bijušas par 56 miljoniem eiro mazākas, nekā izmaksātās pensijas šī brīža pensionāriem. Pensiju 1. līmeņa iemaksas ir finansējuma avots esošo pensiju izmaksāšanai. Šis strukturālais deficīts valsts pensiju speciālajā budžetā ir pamats valdības piedāvātajām izmaiņām pensiju sistēmā - pārcelt 1 procentpunktu no iedzīvotāju veiktajām iemaksām no pensiju 2. līmeņa uz 1. līmeni", - raksta Kārlis Purgailis, bankas Citadele meitasuzņēmuma CBL Asset Management valdes priekšsēdētājs.

Pensiju 1. līmenī šobrīd tiek novirzīti 14% no katra strādājošā ikmēneša algas. Teorijā šiem 14% būtu jāveido lielākā daļa mūsu vecumdienu kapitāla, taču realitātē šie 1. līmeņa uzkrājumi tiek izmantoti esošo pensionāru finansēšanai, un ir tikai solījums no valsts puses to izmaksāt. Pie nosacījuma, ka valsts ekonomika attiecīgajā brīdī (pēc 10, 20, 30 gadiem) būs pietiekami spēcīga, lai šo solījumu izpildītu. Diemžēl realitāte ir tāda, ka jau pašreiz 1. līmenī iemaksātais nespēj nosegt esošo pensionāru pensijas, un plānotās izmaiņas jeb pensiju reforma paredzēta deficīta īstermiņa novēršanai.

Valsts pensiju speciālā budžeta plāns 2024.gadam paredz, ka starpība starp valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām valsts pensiju apdrošināšanai un izdevumiem valsts vecuma pensijām gada beigās sasniegs 113 miljonus eiro. Ņemot vērā, ka arī šogad pensijas, kā ierasts, tiek indeksētas, nākamā gada izmaksājamā summa vecuma pensijām būs vēl lielāka kā šogad. Acīmredzot, kā vienīgo īstermiņa risinājumu valdība redz iemaksu pārdali, lai palielinātu kopējos ieņēmumus valsts pensiju speciālajā budžetā. Līdz ar to arguments par 1. līmeņa it kā augstāku efektivitāti iztur kritiku tikai Excel tabulās bez ilgtermiņa redzējuma un sasaistes ar nākotnes ekonomisko situāciju valstī.

Izmaiņas pensiju sistēmā sabiedrībai tika piedāvātas, lai pensiju uzkrājumu vairošana būtu straujāka, jo 1. līmenim esot augstāka efektivitāte, bet redzam, ka patiesais iemesls ir budžeta lāpīšana un valdības iepriekšējo kļūdu labošana. Par to maksās iedzīvotāji ar savām nākotnes pensijām. Vai tiešām to varam pieļaut? Tāpat jāatceras, ka 1. līmenis nav mantojams - tas būtībā nozīmē, ka valdība liedz iespēju iedzīvotājiem pārvaldīt daļu no savas naudas, un tā nonāk valsts budžetā, nevis pie ģimenes locekļiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ceturtdien izklīdīs migla un spīdēs saule

Ceturtdien Latvijas lielākajā daļā migla izklīdīs rīta stundās, vietām tā var saglabāties līdz dienas vidum, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ceturtdienas rītā daudzviet gaidāma migla

Ceturtdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla, redzamība vietām samazināsies līdz simts metriem, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Pārspēts 18.septembra nacionālais siltuma rekords

Trešdien līdz plkst.14 augstākā gaisa temperatūra valstī bija +25,7 grādi Daugavpilī, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Sabiedrība Noraida priekšlikumu kandidātu sarakstus iesniegt būtiski agrāk pirms vēlēšanām

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien noraidīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu partiju deputātu kandidātu sarakstus prasīt iesniegt ne vēlāk kā 120 dienas jeb četrus mēnešus pirms vēlēšanām.

Lasiet arī

Ekonomika Rosina pensionāra neapliekamo minimumu noteikt 1000 eiro apmērā

Lai līdzsvarotu strādājošu un nestrādājošu visu veidu pensiju saņēmēju nodokļu piemērošanu ar pārējiem strādājošajiem, Finanšu ministrija (FM) rosina no 2025.gada noteikt pensionāra neapliekamo minimumu 1000 eiro apmērā.

Sabiedrība Latvijā palielinās vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo darba stāžu

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien konceptuāli atbalstīja grozījumus pensiju likumā, kas nosaka, ka Latvijā nedzīvojošajiem, bet pensiju saņemt tiesīgajiem pilsoņiem apdrošināšanas stāža periodam Latvijā būs jābūt vismaz 20 gadiem, sākot ar 1996.gadu.

Ekonomika Šodienas Latvijas jaunieši varētu uzkrāt vairāk nekā 200 000 eiro (+VIDEO)

Priekšlikums mazina iepriekš veikto pensiju 2. līmeņa uzlabojumu nozīmi.