• Alita,
  • Elita,
  • Liesma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Siliņa: mūsu spējas identificēt ielidojušus dronus ir ierobežotas

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:07, 10.09.2024


Latvijas spējas identificēt Latvijas teritorijā ielidojušus dronus ir ierobežotas, žurnālistiem otrdien atzina Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).



Viņa atgādināja, ka otrdien Nacionālā drošības padomē (NDP) pārrunāta efektīvāka pretdarbība bezpilota lidaparātu radītajiem drošības apdraudējumiem.

Politiķe skaidroja, ka incidenti, kuros svešas valsts droni ielido Latvijas teritorijā, ir jāuztver nopietni. "Tas ir apdraudējums," teica Siliņa, akcentējot, ka nedēļas nogalē saistībā ar Gaigalavas pagastā 7.septembrī nokritušo un ar sprāgstvielām aprīkotu Krievijas "Shahed" tipa dronu Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ir rīkojušies atbilstoši procedūrām.

Vienlaikus Siliņa atzina, ka Latvijas iespējas identificēt šādus dronus nav absolūtas, tās ir ierobežotas. Viņa atgādināja, ka Latvija jau ir ieguldījusi zināmus līdzekļus, lai šādas aizsardzības spējas tiktu stiprinātas.

"Pašlaik esam vienojušies, ka ir svarīgi, ka Aizsardzības ministrija, NBS un Iekšlietu ministrija stiprina savas procedūras," skaidroja Siliņa.

Ministru prezidente arī norādīja, ka, ņemot vērā Krievijas sākto karu Ukrainā, šādi incidenti, kad Latvijā ielido svešs drons, visticamāk, atkārtosies.

Vērtējot Aizsardzības ministrijas un NBS komunikāciju ar sabiedrību saistībā ar dronu un rīcību ar to, Ministru prezidente sacīja, ka uzticas aizsardzības ministram un NBS, atgādinot, ka komunikācija ar medijiem notika pēc risku novēršanas. "Sākotnēji ir jānovērš apdraudējums iedzīvotāju drošībai," viņa piebilda.

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) preses konferencē norādīja, ka incidents ir ļoti nopietns un pašlaik tiek izvērtēti nākamie soļi. "Tas ir apliecinājums, ka karš turpinās un jāturpina atbalsts Ukrainai," viņš piebilda.

Sprūds akcentēja, ka viņš uzticas NBS profesionāļiem, kuri rīkojušies atbilstoši noteiktajām procedūrām. Vienlaikus gan tiks izvērtēts, vai tās var padarīt efektīvākas.

Aizsardzības ministrs klāstīja, ka nepieciešams pastiprināt arī pretgaisa aizsardzības spējas pie robežas, jāstiprina arī pretdronu aizsardzības spējas.

Tāpat paredzēta arī aktīva mijiedarbība ar sabiedrotajiem. Sprūds jau esot sazinājies ar kaimiņvalstu aizsardzības ministriem. Trešdien, 11.septembrī, Sprūdam paredzēta tikšanās ar NATO gaisa spēku komandieri, lai pārrunātu turpmākās darbības.

Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) medijiem teica, ka tuvākajā laikā tiks vērtēta iekšlietu resora iesaiste reaģēšanā uz šādiem gadījumiem.

NDP otrdien vienojās "aktualizēt un pilnveidot nepieciešamās procedūras", lai īstenotu efektīvāku pretdarbību bezpilota lidaparātu radītajiem drošības apdraudējumiem.

Pie procedūru uzlabošanas strādās Aizsardzības ministrija un Nacionālai bruņotie spēki (NBS) sadarbībā ar Iekšlietu ministriju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Valdība atbalsta 77 personu uzņemšanu Latvijas pilsonībā

Starp pretendentiem 63% bija krievi, 13% baltkrievi, 5% lietuvieši, kā arī cahurs, armēnis, čečens, ukrainis.

Sabiedrība Ļoti ietekmīgs portfelis

Latvijas pārstāvim Valdim Dombrovskim EK būs dubulta loma. Viņš būs ekonomikas un ražīguma komisārs, kā arī viņam uzticēta īstenošanas un vienkāršošanas komisāra pienākumi. Par šo darba daļu viņš būs tieši pakļauts Leienai.

Sabiedrība Latvijas Radio 1 studijas rekonstrukcijā investē pusmiljonu eiro

Investējot 550 000 eiro, ir pabeigta Latvijas Radio 1 tiešraižu studijas rekonstrukcija.

Sabiedrība Iznīcinātājus debesīs pacēlušais lidojošais objekts izrādījies putnu bars

Šodien Latgalē nenoskaidrotais "lidojošais objekts", kura dēļ debesīs tika pacelti NATO iznīcinātāji, izrādījies putnu bars, paziņo Gaisa spēki (GS).

Lasiet arī

Sabiedrība Rēzeknes pašvaldība: Krievijas drons nav nokritis tuvu apdzīvotai vietai

Krievijas militārais drons sestdien Latvijā nav nokritis tuvu kādām apdzīvotām vietām, ziņo Rēzeknes novada pašvaldība.

Sabiedrība Mieriņa mierina: ja Krievijas drons apdraudētu valsts drošību, NBS būtu rīkojies

a Latvijā ielidojušais Krievijas militārās nozīmes bezpilota lidaparāts apdraudētu valsts drošību, nepieciešamības gadījumā Nacionālie bruņotie spēki (NBS) būtu veikuši "nepieciešamās darbības atbilstoši procedūrām", pauda Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

Sabiedrība Latvijā ielidojis un pēcāk Rēzeknes novadā nokritis Krievijas militārais drons

Sestdien Rēzeknes novadā atrastas no Baltkrievijas ielidojuša Krievijas militārās nozīmes bezpilota lidaparāta atlūzas, informē Aizsardzības ministrija.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.