Latvijā gatavo plānu vardarbības pret sievietēm apkarošanai

Sabiedrība
LETA 12:43, 10.09.2024 0

Vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanas un apkarošanas plānu plānots apstiprināt līdz novembra beigām, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvji.

 

LM norāda, ka plāna izstrāde vēl turpinās, bet tas vēl nav pabeigts un pašlaik tas atrodas saskaņošanā pie ministrijām.

Pašlaik ir plānots, ka plāna apstiprināšana varētu notikt 26.novembrī.

Vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanas un apkarošanas plāna 2024.-2029.gadam mērķis ir nodrošināt integrētu, mērķtiecīgu un efektīvu politiku, lai novērstu un apkarotu vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē.

Mērķa sasniegšanai tiek izvirzīti četri rīcības virzieni, kā preventīvie pasākumi vardarbības pret sievieti un vardarbības ģimenē novēršanai, kā arī vardarbībā cietušo personu aizsardzības un atbalsta pasākumu nodrošināšana un to pilnveide. Tāpat arī vardarbības veicēja atbildības stiprināšana, atbalsta un rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšana.

Kā arī vienotas, koordinētas un iekļaujošas politikas un tiesiskā regulējuma izveide attiecībā uz vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē jautājumiem.

Plānā ar vardarbību ģimenē tiek saprasti visi fiziskas, seksuālas, psiholoģiskas vai ekonomiskas vardarbības akti, kuri notiek ģimenē vai mājsaimniecībās, neatkarīgi no bioloģiskajām vai juridiskajām ģimenes saitēm, vai starp bijušajiem vai pašreizējiem laulātajiem vai partneriem, neatkarīgi no tā, vai noziedzīga nodarījuma izdarītājam ir vai ir bijusi kopīga dzīvesvieta ar cietušo personu.

Ar vardarbību pret sievieti tiek saprasti ar dzimumu saistīti vardarbības akti, kuri ir vērsti pret sievieti vai meiteni, jo viņa ir sieviete vai meitene, vai kuri nesamērīgi skar sievietes vai meitenes, un tādējādi rada vai var radīt miesas bojājumus, kā arī seksuālu, psiholoģisku vai ekonomisku kaitējumu vai ciešanas, tostarp draudi veikt šādas darbības, piespiešana vai patvaļīga brīvības atņemšana neatkarīgi no tā, vai tā notiek sabiedriskās vai privātās dzīves laikā.

Situācijas izvērtējums, tostarp informācija par aktuālajiem izaicinājumiem un tendencēm vardarbības pret sievieti un vardarbības ģimenē aktualitātes raksturošanai ierobežotā apjomā iekļauts LM izstrādātajās Sociālās aizsardzības un darba tirgus politikas pamatnostādnēs 2021.-2027.gadam.

Plāns paredz arī elektroniskās aproces uzlikšanu varmākam. Iekšlietu ministrijas pārstāvji uzsver, ka šobrīd konkurss tehniskajiem nodrošinājumiem ir noslēdzies un ir plānots, ka 18.septembrī varētu noslēgt līgumu par tehniskā nodrošinājuma iepirkšanu.

Valsts policijas pārstāvji uzsver, ka elektronisko aproci pēc kriminālprocesa uzsākšanas varēs piemērot arī vajāšanas gadījumos, arī gadījumos, kad vajāšana notiek no nepazīstamas personas.

Plānots, ka pēc elektroniskās aproces uzlikšanas - varmākam tiks noteikts kāds noteikts attālums, kurā viņš var tuvoties otrai personai. Ja persona pārkāps noteikto attālumu, tad policija saņems signālu un tiesībsargājošās iestādes nekavējoties reaģēs.

Plāna pasākumu īstenošanai kā būtiskākais finanšu avots paredzēts Eiropas Savienības fondu finansējums 2021.-2027.gada plānošanas periodam.

LM sagaida, ka plāna īstenošana palielinās sabiedrības zināšanas un izpratni par vardarbības veidiem un formām ģimenē un pret bērnu. Tāpat sagaidāms, ka ik gadu samazināsies tīšu slepkavību skaitu gadījumi, ko izdarīja ģimenes loceklis vai intīmais partneris.

Sagaidāms, ka uzlabojies psiholoģiskais klimats ģimenē un samazināsies psiholoģiskās vardarbības gadījumi no intīmā partnera puses.

LM informē, ka pieaug bērnu skaits, kuri cietuši noziedzīgos nodarījumos un visvairāk cietušas tieši meitenes. Secināts, ka bērni visvairāk cietuši no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību, kā arī no cietsirdības un vardarbības. Uz pieaugošo vardarbības problemātiku norāda arī Bērnu aizsardzības centra sniegtā informācija, jo centrs pērn saņēma 184 sūdzības, kas ir par 29% vairāk nekā 2022.gadā.

Pašlaik gan esošā rīcības politika Latvijā ir vērtējama kā reaģējoša, nevis proaktīva, lielāku uzmanību pievēršot vardarbības atpazīšanas un atklāšanas veicināšanai, kā arī rehabilitācijas sniegšanai, vismazāk - vardarbības prevencei, kam ilgtermiņā ir būtiska loma vardarbības mazināšanai un izskaušanai, uzsver LM.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Kriminālziņas Rosina apsūdzēt divus policistus par personas piekaušanu atskurbtuvē

Iekšējās drošības birojs (IDB) aprīļa beigās Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas sākšanai pret divām pašvaldības policijas amatpersonām Vidzemes reģionā - pret vienu par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, savukārt pret otru - par bezdarbību.

Kriminālziņas Ruks: Ir pamats uzskatīt, ka Rusiņš vairs nav starp dzīvajiem

Ir pamats uzskatīt, ka par sievietes nogalināšanu bērna un mātes acu priekšā meklētais Leons Rusiņš vairs nav starp dzīvajiem, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Kriminālziņas Lai aizsargātu cietušos, plāno varmākām piemērot elektronisko uzraudzību

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas paredz, ka varmācīgajām personām varēs piemērot drošības līdzekļa izpildes elektronisko uzraudzību.

Kriminālziņas Pagājušajā gadā Latvijā noziegumos cietuši 585 bērni

Pagājušajā gadā Latvijā noziegumos cietuši 585 bērni, kas ir par 50 bērniem vairāk, salīdzinot ar gadu iepriekš, aģentūra LETA uzzināja Valsts policija.