Visiem skolotājiem būs obligāti jāapgūst seksuālās audzināšanas kurss

Sabiedrība
LETA 11:27, 04.09.2024 0

No nākamā gada 1.septembra visiem Latvijas skolotājiem būs nepieciešams apgūt bezmaksas kursus par bērnu seksuālu audzināšanu, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē informēja Izglītības ministrijas (IZM) pārstāvji.

 

Kurss būs paredzēts visiem skolotājiem, tai skaitā arī sporta skolotājiem. Kurss būs apgūstāms attālināti, un ir paredzēts, ka tas ilgs 16 stundas.

Pašlaik kurss tiek saskaņots Latvijas Universitātē (LU), bet vēlāk to būs jārecenzē ārējiem recenzentiem. Plānots, ka kurss apguvei būs gatavs līdz 2025.gada janvārim, kad to varēs apgūt aktīvākie skolotāji, kuri velēsies apgūt to pirms tas kļuvis par obligātu.

IZM uzsver, ka kursa apguve ir nepieciešama visiem skolotājiem, jo nekad nav zināms, kuru konkrēti skolotāju bērns izvēlēsies par uzticības personu. Tāpēc ir svarīgi, lai ikviens skolotājs apgūst pamazināšanas par vairākiem jautājumiem un ir spējīgs komunicēt ar jaunieti.

LU profesore Ieva Stokenberga komisijas sēdē norādīja, ka kopumā pedagogi varētu apgūt astoņas tēmas. Apmācības iekļautu sevī tēmas par attiecībām, vērtībām, izpratni par dzimumu, vardarbību un drošību, kā arī prasmēm veselībai un labklājībai, cilvēka ķermeni un attīstību, seksualitāti un seksuālo uzvedību un seksuālo un reproduktīvo veselību.

Deputāti komisijas sēdē uzsvēra, ka seksuālās audzināšanas materiāli un apmācība ir nepieciešama arī tāpēc, ka 2021.gadā piedzimuši 443 bērni meitenēm no desmit līdz 19 gadu vecumam.

No tām četras jaunās mātes bija vecuma grupā no desmit līdz 14 gadiem.

Pasaules Veselības organizācija nesenajā ziņojumā norādīja, ka zināšanas par seksuālo veselību Eiropas Savienības valstīs samazinās. Tāpat samazinās arī kontracepcijas lietošana jauniešu vidū.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī

Kultūra Latvijas iedzīvotāji arvien biežāk viens otru sasien erotiskos nolūkos (+VIDEO)

Speciālisti ir gatavi sniegt padomu par senās japāņu šibari metodes drošību.

Sabiedrība Bezborodovs: Piedzimstot esam seksuālas būtnes, jo mums ir reproduktīvie orgāni

Katram bērna vecumposmam nepieciešamas tam atbilstošas zināšanas, jo arī bērnu interese atšķiras atkarībā no vecuma, šāds redzējums izskanēja konferencē par veselības mācību un seksuālo izglītību skolās.

Sabiedrība Saeima noraida pieprasījumu Čakšai par seksuālās izglītības mācību materiāliem

Saeima šodien noraidīja "Apvienotā saraksta" (AS) deputātu pieprasījumu izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai (JV) par Valsts izglītības satura centra (VISC) metodisko materiālu "Seksuālā izglītība - jautājumi un atbildes" nokļūšanu izglītības sistēmā.