• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nosauktas Latvijā tīrākās un netīrākās pludmales

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 17:41, 21.08.2024


Latvijā tīrākā pludmale ir Miķeļtornī, bet netīrākā - Lielupes pludmale Jūrmalā, liecina kampaņas "Mana jūra" 2024.gada vasarā veiktā atkritumu monitoringa rezultāti.


Foto: LETA

Vispiesārņotākās pludmales tāpat kā pagājušajā gadā arī šosezon ir Jūrmalas pilsētā, kur akcijas aktīvisti uzskaitīja 950 atkritumu vienības katros 100 pludmales metros, savukārt tīrākās pludmales atrodas Talsu novadā, kur konstatētas 149 atkritumu vienības 100 pludmales metros.

Šogad tīrāko pludmaļu saraksts ir papildināts ar vienu pludmali, kopumā to skaitam sasniedzot sešas, tomēr neviena no pludmalēm vēl joprojām neatbilst Eiropas Savienības (ES) Labas jūras vides stāvokļa kritērijiem, atzīmē kampaņas "Mana jūra" rīkotāji.

Ventspils novada Miķeļtorņa pludmalē, kas atzīta par vistīrāko, akcijas aktīvisti saskaitīja 41 atkritumu vienību 100 metros. Savukārt par šī gada vispiesārņotāko individuālo pludmali atzīta Lielupes pludmale Jūrmalā, kur 100 metros pludmales tika konstatētas 1400 atkritumu vienības.

Netīrāko pludmaļu saraksta augšgalā ierindojusies arī Jūrmalas Majoru pludmale ar 1008 atkritumu vienībām, Daugavgrīvas pludmale Rīgā ar 970 vienībām, Liepājas Karostas pludmalē ar 862 atkritumu vienībām un Liepājas centra pludmale, kur tika saskaitītas 754 atkritumu vienības 100 metros. Šīs ir vienas no populārākajām pludmalēm Latvijā ar vislielāko apmeklētāju skaitu.

No kopējā atkritumu daudzuma 75,9% veido dažādi plastmasas izstrādājumi un polimēru materiāli. 8,4% atkritumu ir papīra un kartona iepakojumi, savukārt metāla atkritumi veido 4,8%. Atkritumu veidu topa augšgalā ierindojas smēķēšanas atkritumi, kas veido 32,6% no visiem atkritumiem.

Kampaņas "Mana jūra" 30 dienu ekspedīcijā veikti 44 jūras piesārņojošo atkritumu monitoringi ar vairāk nekā 550 brīvprātīgo dalībnieku iesaisti.

Latvijas piekrastes pludmalēs vidēji katros 100 metros tiek atrastas 334 atkritumu vienības, savukārt katrā pludmalē tiek identificēti vidēji 36 dažādi atkritumu veidi, liecina monitoringa dati. Tas nozīmē, ka piesārņojuma līmenis ir samazinājies par 11%, salīdzinot ar 2023.gadu, kad 100 metros pludmales tika konstatētas 375 atkritumu vienības.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī

Sabiedrība Šodiien paziņos gan tīrākās, gan nekoptākās Latvijas pludmales

Šodien informēs par kampaņas "Mana jūra" rezultātiem, paziņojot gan tīrākās, gan nekoptākās pludmales. Rezultāti tiks paziņoti plkst.11 Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) 101.kabinetā.

Sabiedrība FOTO. Vētra Liepājas pludmalē: 4 metrīgi viļņi un slēgtas kafejnīcas

VS.LV jau ziņoja, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs jūras piekrastē izsludinājis oranžo vētras brīdinājumu.