• Bruno,
  • Telma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rīgā iespējami vieni no lielākajiem lietus plūdiem pilsētas vēsturē

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 09:00, 28.07.2024


Tuvākajā diennaktī laikapstākļus Latvijā noteiks vasarai neraksturīgi spēcīgs ciklons, lielākie vēja un lietavu postījumi gaidāmi Zemgalē un Vidzemes rietumos, it īpaši galvaspilsētā, liecina jaunākās laika prognozes.



No vēla svētdienas vakara līdz pirmdienas pēcpusdienai daudzviet valstī - galvenokārt centrālajos novados - gaidāmas ziemeļu, ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz 22-27 metriem sekundē, Rīgas līča piekrastē vēja brāzmu spēks var sasniegt 30 metrus sekundē. Sagaidāms, ka no vētras visvairāk cietīs Jūrmala, Rīga un Ādažu novads.

Šāda stipruma vējš vasarā, kad koki ir lapoti, plosās reti un galvenokārt tikai īslaicīgi zem negaisa mākoņiem, skarot nelielu teritoriju. Ciklona radītās vēja brāzmas būs ilgstošas un skars plašu teritoriju. Tuvākajā diennaktī lūzīs un ar saknēm gāzīsies daudz koku, gaidāmi lieli postījumi parkos un augļu dārzos. Krītoši koki var bloķēt ceļus un dzelzceļus, kā arī pārraut gaisvadu līnijas. Pludmalēs postījumus radīs lieli viļņi.

Latgalē, Vidzemes austrumu daļā un arī Kurzemē nav gaidāmi lieli vēja postījumi. Daudzviet valsts austrumu novados, kur atradīsies ciklona centrs, vējš būs lēns.

Valsts centrālajā daļā gaidāms ne tikai stiprākais vējš, bet arī lielākais nokrišņu daudzums, vietām tas pārsniegs 100 milimetrus un var pat sasniegt 200 milimetru jeb teju 30% no visa gada normas. Daudzviet applūdīs zemākās vietas, bet, piepildoties sliktākajam scenārijam, iespējami arī plaši plūdi.

Lielākais plūdu risks pirmdien būs Jūrmalā, Rīgā un visos novados galvaspilsētas tuvumā, kā arī Tukuma, Dobeles, Jelgavas un Bauskas novadā. Zemāko vietu applūšana iespējama lielā daļā Vidzemes, bet vismazāk no lietavām cietīs Kurzeme un Latgale.

Sagaidāms, ka lielākos materiālos zaudējumus ciklons radīs galvaspilsētā un Pierīgā, kur ir lielākais iedzīvotāju blīvums un kur prognozēts stiprāks vējš un lielāks nokrišņu daudzums nekā citviet Latvijā.

Pirmdienas rītā Rīgā iespējami vieni no lielākajiem lietus izraisītajiem plūdiem pilsētas vēsturē. Situāciju pasliktinās vējuzplūdi - vētras radītais ūdens līmeņa kāpums jūrā, Daugavā, kanālos un ezeros. Iedzīvotājiem jābūt gataviem ārkārtas pasākumiem un evakuācijai, detalizēti jāiepazīstas ar laika prognozēm un jāseko līdzi informācijai un norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas.

Lielākā daļa nokrišņu gaidāma līdz pirmdienas rītam. Vējš pamazām pierims pirmdien dienas gaitā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Pirmdiena būs vējaina un silta

Pirmdien Latvijā saglabāsies sauss un saulains laiks, taču pastiprināsies vējš, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Jelgavā līdz astoņiem eiro palielina nodevu par suņa turēšanu

Turpmāk par suņa turēšanu, kas sasniedzis sešu mēnešu vecumu, Jelgavā ir noteikta nodeva astoņu eiro apmērā, paredz grozījumi pašvaldības saistošajos noteikumos "Jelgavas valstspilsētas pašvaldības nodevas".

Sabiedrība LM: jāveicina Ukrainas bēgļu nodarbinātība augsti kvalificētās profesijās

Latvijā aktuāla problēma ir Ukrainas bēgļu nodarbinātības veicināšana augsti kvalificētās profesijās atbilstoši viņu profesionālajai kvalifikācijai, jo īpaši veicinot viņu iespējas un motivāciju apgūt latviešu valodu, paziņo Labklājības ministrija (LM).

Sabiedrība NVA šogad sniegusi atbalstu jau 3700 Ukrainas bēgļiem

Šogad Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) sniegusi atbalstu jau 3700 Ukrainas bēgļiem, kuri pametuši dzimteni kara dēļ.

Lasiet arī

Sabiedrība Atbildīgie dienesti gatavojas cīnīties ar stiprā lietus un vēja radītajām sekām

Ņemot vērā prognozes par Latvijas centrālajā daļā gaidāmo ekstremāli stirpo lietu un vēju no svētdienas vakara līdz pirmdienas rītam, atbildīgie dienesti gatavojas cīnīties ar laikapstākļu radītajām sekām.

Sabiedrība Ekstremālo laikapstākļu dēļ Rīgas dome aicina rīdziniekus pirmdien palikt mājās

Sinoptiķu prognozēto ekstremālo meteoroloģisko laika apstākļu dēļ Rīgas dome ir izplatījusi aicinājumu rīdziniekiem pirmdien, 29.jūlijā, nedoties ārā no mājām.

Sabiedrība Virpuļviesulis sabojājis saules paneļu parku Olaines novadā

Virpuļviesulis sestdien sabojājis "Olaine Logistics Park" saules paneļu parku Olaines novadā.

Sabiedrība Cēsīs vētrā cietuši koki vismaz 70 hektāru platībā

Niniera ezera un Cēsu Meža kapu teritorijās pirmdienas, 1.jūlija, vētrā cietuši koki vismaz 70 hektāru platībā, informē Valsts meža dienests.