• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ekstremālo laikapstākļu dēļ Rīgas dome aicina rīdziniekus pirmdien palikt mājās

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:56, 28.07.2024


Sinoptiķu prognozēto ekstremālo meteoroloģisko laika apstākļu dēļ Rīgas dome ir izplatījusi aicinājumu rīdziniekiem pirmdien, 29.jūlijā, nedoties ārā no mājām.


Foto: LETA

"Saskaņā ar meteorologu prognozēm Rīgā svētdienas vakarā sāksies un pirmdien turpināsies ekstremāli spēcīgas lietusgāzes, kuru laikā var nolīt pat divu mēnešu norma, turklāt gaidāma arī spēcīga vētra. Ņemot vērā, ka var applūst ielas un kavēties gan sabiedriskā, gan privātā transporta kustība, Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus iespēju robežās palikt mājās un strādāt attālināti, bet, ja tas nav iespējams, rēķināties, ka ceļā var būt jāpavada vairāk laika nekā ierasts," teikts pašvaldības izplatītā paziņojumā.

Tiek arī prognozētas spēcīgas vēja brāzmas, kas var pārsniegt 20 metrus sekundē un pat sasniegt 30 metrus sekundē. Ņemot vērā, ka kokiem ir daudz lapu, var būt ievērojami postījumi - gan nolauzti koki, gan zari, tādēļ, lai sargātu sevi un tuviniekus, kā arī netraucētu glābējiem vētras seku likvidēšanā, Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus bez īpašas vajadzības neuzturēties ārpus telpām un īpaši atturēties no galvaspilsētas parku, kapsētu, atpūtas zonu un bērnu rotaļu laukumu apmeklēšanas.

Lielais nokrišņu daudzums tik īsā laikā var izraisīt zemāko vietu applūšanu, Rīgā var būt apgrūtināta satiksme applūdušu ielu un akvaplanēšanas riska dēļ. Tāpat vietām var tikt izskaloti grants ceļi. Vēja radīto uzplūdu dēļ paredzamas ūdens līmeņa svārstības Daugavai tuvumā esošajās ūdenstilpēs. Lielo viļņu dēļ var ciest pludmaļu infrastruktūra un iedzīvotāji aicināti netuvoties iespējami bīstamajām zonām.

Rīgas pašvaldības Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvalde autovadītājiem iesaka nostiprināt numuru zīmes, bet ēku īpašniekiem un uzņēmējiem, kuriem pagrabu telpās atrodas vērtīgs inventārs, to pārvietot uz drošākām telpām. Jāgatavojas, ka spēcīgi izskalojumi var veidoties būvprojektos, tāpat nepieciešams nostiprināt āra terases, vides objektus, celtniecības stalažas un žogus ap būvobjektiem.

Vēja uzplūdi kopā ar spēcīgajiem nokrišņiem var radīt apstākļus, kuros būs nepieciešama iedzīvotāju evakuācija no bojātā dzīvojamā fonda vai applūdušajām teritorijām. Potenciālas applūstošās teritorijas Rīgā ir Juglā, Lucavsalā, Mangaļsalā, Vecmīlgrāvī, Bolderājā un Daugavgrīvā. Ja ir nepieciešama evakuācija, iedzīvotāji aicināti zvanīt pa tālruni 112, kā arī sekot paziņojumiem plašsaziņas līdzekļos un iestāžu oficiālajos sociālo tīklu kontos, kā arī mobilajā lietotnē “Latvija 112”.

Iedzīvotājiem apdraudētajās teritorijās ieteicams sagatavot 72 stundu evakuācijas somu gadījumā, ja būs nepieciešama evakuācija. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) evakuēto iedzīvotāju izmitināšanu organizēs pašvaldības struktūras. Sociālā un psiholoģiskā palīdzība tiks nodrošināta pagaidu izmitināšanas vietās. Rīgas pašvaldība aicina nenoslogot operatīvos dienestus ar nebūtiskiem izziņas zvaniem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī

Sabiedrība Atbildīgie dienesti gatavojas cīnīties ar stiprā lietus un vēja radītajām sekām

Ņemot vērā prognozes par Latvijas centrālajā daļā gaidāmo ekstremāli stirpo lietu un vēju no svētdienas vakara līdz pirmdienas rītam, atbildīgie dienesti gatavojas cīnīties ar laikapstākļu radītajām sekām.

Sabiedrība Rīgā iespējami vieni no lielākajiem lietus plūdiem pilsētas vēsturē

Tuvākajā diennaktī laikapstākļus Latvijā noteiks vasarai neraksturīgi spēcīgs ciklons, lielākie vēja un lietavu postījumi gaidāmi Zemgalē un Vidzemes rietumos, it īpaši galvaspilsētā, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Virpuļviesulis sabojājis saules paneļu parku Olaines novadā

Virpuļviesulis sestdien sabojājis "Olaine Logistics Park" saules paneļu parku Olaines novadā.

Sabiedrība Cēsīs vētrā cietuši koki vismaz 70 hektāru platībā

Niniera ezera un Cēsu Meža kapu teritorijās pirmdienas, 1.jūlija, vētrā cietuši koki vismaz 70 hektāru platībā, informē Valsts meža dienests.