• Erlends,
  • Rolanda,
  • Rolands,
  • Ronalds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptauja: Samazinājusies iedzīvotāju uzticība VUGD, Zemessardzei un NBS

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 13:45, 27.07.2024


Šogad samazinājusies Latvijas iedzīvotāju uzticība Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD), Zemessardzei un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), liecina pēc Valsts kancelejas pasūtījuma SIA "Rait Custom Research Baltic" veiktā sabiedriskās domas aptauja.


Foto: LETA

Aptaujas dati rādi, ka 2024.gadā ir samazinājies uzticības līmenis organizācijām un institūcijām, kuras iepriekšējos gados saņēma visaugstākos vērtējumus jeb vismaz trīs punktus vidēji četru punktu skalā. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem uzticība VUGD šogad novērtēta ar vidēji 3,55 punktiem, turpretī pērn - ar 3,66, Zemessardzei - 3,05 punkti, pagājušajā gadā - 3,20, bet uzticību NBS iedzīvotāji novērtējuši ar 3,04 punktiem, salīdzinot ar 2023.gadu, kad vērtējums bija 3,19 punkti.

Tomēr, neskatoties uz uzticības līmeņa kritumu, pētījuma rezultāti apliecina, ka visaugstākā uzticība joprojām ir VUGD - 86% aptaujas dalībnieku atzīst, ka uzticas VUGD, turpretī 2023.gadā uzticību pauda 92% iedzīvotāju. Šogad paaugstinājies iedzīvotāju skaits, kuri "drīzāk neuzticas" un samazinājies "ļoti uzticos" atbilžu īpatsvars. VUGD mazāk uzticas iedzīvotāji 25-44 gadu vecumā, Latgalē dzīvojošie, bezdarbnieki un krievu valodā runājošie, liecina aptauja.

Noskaidrots, ka Zemessardze arī šogad saņēmusi otro augstāko uzticības novērtējumu - tai kopumā uzticas 67% iedzīvotāju, taču pērn - 73%. 2024.gadā paaugstinājies "drīzāk neuzticos" atbilžu īpatsvars. Zemessardzei mazāk uzticas iedzīvotāji Rīgā, ar augstiem ienākumiem (1501 eiro un vairāk) uz vienu ģimenes locekli, krievu valodā runājoši un nepilsoņi, noskaidrots aptaujā.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem trešais augstākais uzticības līmenis Latvijas sabiedrībā ir NBS, kam uzticas 66% aptaujāto iedzīvotāju, pērn - 72%. Arī šajā gadījumā ir paaugstinājies "drīzāk neuzticos" atbilžu īpatsvars.Vismazāk NBS uzticas iedzīvotāji Rīgā un Latgalē, nestrādājošie darbspējas vecuma iedzīvotāji, bezdarbnieki, strādnieki un krievu valodā runājošie, liecina aptauja.

Tāpat aptaujā noskaidrots, ka šogad paaugstinājusies uzticība Latvijas Bankai, iegūstot vidēji 2,79 punktus, salīdzinot ar 2023.gadu, kad uzticība novērtēta ar 2,69 punktiem. Tāpat uzticība pieaugusi arī ANO - vidēji 2,61 punkts, pērn - 2,47 un Valsts pārvaldei - šogad vidēji 2,45 punkti, bet 2023.gadā - 2,35.

Vienlaikus aptaujā secināts, ka paaugstinājies "nemaz neuzticos" atbilžu īpatsvars Valsts prezidentam, pazeminot kopējo uzticības līmeni no 69% pērn līdz 59% šogad.

Aptauja veikta šī gada jūnijā, aptverot 1005 respondentus - Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Pētījuma izmaksas bija 3956 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, un tas tika finansēts no valsts budžeta līdzekļiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rinkēvičs: Putins sapņo par Krievijas impērijas atjaunošanu

Krievijas diktators Vladimirs Putins sapņo par Krievijas impērijas atjaunošanu un tas nav iespējams bez Ukrainas tās sastāvā, tādu viedokli drošības un ārpolitiskas forumā "Rīgas konference" pauda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Sabiedrība Nākamgad veselības nozares budžets pieaugs līdz 1,91 miljardam eiro

Nākamgad veselības nozares kopējais budžets pieaugs līdz 1,91 miljardam eiro, informē Veselības ministrija (VM).

Sabiedrība Mobilitātes punktos Rīgā izveidos īstermiņa auto stāvvietas un velonovietnes

Mobilitātes punktos dzelzceļa stacijās "Bolderāja", "Dauderi", "Sarkandaugava", "Šķirotava", "Zemitāni" un "Ziemeļblāzma" plānots izbūvēt īstermiņa auto stāvvietas, velonovietnes un dzeramā ūdens brīvkrānus.

Sabiedrība Investē 240 000 eiro augstskolas modernizācijā

ISMA: Augstskolas jubilejas gadā veica vērienīgu izglītības iestādes telpu modernizāciju.

Lasiet arī

Sports «Ko viņi te atnākuši?»: LOK vērtēs Ščerbatiha izteikumus par Latvijas armiju

Latvijas Olimpiskās komiteja (LOK) plāno vērtēt Latvijas Svarcelšanas federācijas vadītāja Viktora Ščerbatiha izteikumus par Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, vēsta "Latvijas Avīze".

Sabiedrība Jaunieši pēc brīvprātīgas dienēšanas varētu studēt arī nepilna laika studijās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvā finansēt no valsts budžeta līdzekļiem arī nepilna laika studijas jauniešiem pēc brīvprātīgas dienēšanas Valsts aizsardzības dienestā (VAD), liecina noteikumu projekts, kas pieejams Tiesību aktu portālā.

Sabiedrība NBS virsnieks par komunikācijas kļūdām drona incidentā: Mēs mācāmies

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Sabiedrība Kārtējam iesaukumam armijā brīvprātīgi varēs pieteikties līdz 20.novembrim

Valsts aizsardzības dienesta 2025.gada jūlija iesaukumam brīvprātīgi varēs pieteikties līdz 20.novembrim, informē Aizsardzības ministrija.