• Bella,
  • Berta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Dienvidkurzemes novadā saglabājušās mazās bibliotēkas (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
liepajniekiem.lv 09:27, 19.07.2024


Lauku lasītavas joprojām ir kultūras atpūtas centri.


Atvēršanas dienā lasītāja Inita Beihmane (pa labi) no jaunāko izdevumu stenda izvēlējās Tatjanas Žagares-Vītiņas grāmatu “Brāļi Žagari”. Viņu apkalpoja ilggadēja bibliotekāre Ligita Gintere.

Novada bibliotēka Grobiņā vērusi durvis citās telpās. Jaunajā vietā ar grāmatu plauktiem blīvi iekārtotā platība ir maza, bet pamata pakalpojumus darbinieki sniedz, lasītājus nākt uz bibliotēku iedrošina vadītāja Irina Ernstsone. Pārmaiņas notikušas arī citās novada bibliotēkās.

Pagaidām nav datoru apmeklētājiem, taču kopējam un printējam,” atklāšanā pastāstīja Irina Ernstsone.

Nevarēja izlikt visu bibliotēkas fondu – dzejas grāmatas un žurnālus, arī novadpētniecības materiālus –, bet, ja kāds lasītājs gribēs konkrētu grāmatu, to bibliotekāres sameklēs un iedos. Trūkst bērnu stūrīša un atpūtas vietas, par literāru pasākumu rīkošanu pat nav ko domāt.

Kāds vidusskolnieks, kurš jaunajās telpās vienubrīd praktizējās, uzreiz pajautājis: “Kur ir pufi?” Jaunietis zina, ka agrākajās telpās šādi mīkstie sēdekļi bija, nu viņam to pietrūkst.

Par bērniem noteikti ir jāpadomā. Svarīgi, lai viņi bibliotēkā ne tikai var saņemt grāmatas, bet arī uzkavēties, darboties, teica grobiņniece Inita Beihmane. Ar viņu portāla liepajniekiem.lv korespondents tikas bibliotēkā pirms atvēršanas laika.

I. Beihmane ir ne tikai lasītāja, bet arī bibliotekāru izpalīdze. Būdama māksliniece, brīvprātīgi noformēja telpas, lai tajās valdītu svētku noskaņa. Kārtoja vāzēs flokšus, lilijas un citus krāšņumaugus, ko atnesa no sava dārza turpat blakus ēkai.

Būtiski uzlabojumi notikuši arī vairākās citās novada bibliotēkās – tās padarītas pieejamākas.

Tā Lieģos vienā celtnē atradās gan bibliotēka, gan Kultūras pārvalde, kam 1. stāvā bija lielas telpas. Savukārt bibliotēka bija 2. stāvā.

Kad Kultūras pārvalde pārcēlās uz Grobiņu, telpas nodeva bibliotēkai. Nu lasītāji esot gandarīti, zina G. Venens, jo ir plašums, savs stūrītis bērniem.

“Kalētos arī visu mūžu bibliotēka atradās 2. stāvā vairākās telpās. Kaut mājīgi iekārtotas, uz tām bija kārtīgs kāpiens. Šobrīd iestāde iekārtota lejā tā saucamajā izstāžu zālītē,” turpina pašvaldības pārstāvis.

Viņš norāda, ka Kalētu bibliotekāre esot šaubījusies, vai lasītāji viegli pieņems pārmaiņas, jo pieraduši gadiem kāpt augšā, taču jautājums esot nokārtojies labi.

“Pagājušajā gadā arī Vērgales bibliotēka nonāca no 2. stāva. Šajā pagastā arī pārgāja uz pagasta pārvaldes ēku, lai novērstu nesaimniecisku pašvaldības resursu izmantošanu.

Līdz ar to viena pašvaldības ēka palika tukša, bet varbūt par to radīsies interese uzņēmējiem un nepaliks neizmantota”.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Pēc rekonstrukcijas Saeimas nama jumts būs staigājams (+VIDEO)

Pirmais Vidzemes bruņniecības nams bija celts 1755. gadā.

Sabiedrība Pēcpusdienā daudzviet valstī gaisa temperatūra pakāpsies virs +25 grādiem

Otrdienas pēcpusdienā maksimālā gaisa temperatūra Latvijā gaidāma no +20..+24 grādiem Ziemeļkurzemē un vietām Rīgas līča piekrastē līdz +25..+28 grādiem pārējā valstī.

Sabiedrība Par naida noziegumu tiesa piespriež pusotru gadu cietumā

Rīgas pilsētas tiesa kādam skinhedu subkultūras pārstāvim par naida noziegumu piespriedusi pusotru gadu cietumā, savukārt viņa biedram probācijas uzraudzību.

Sabiedrība Rudzu maizes dalīšanas programmu izglītības iestādēs šogad tomēr neīstenos

Sabiedrībā iepriekš negatīvu attieksmi izpelnījušos rudzu maizes dalīšanas programmu izglītības iestādēs šogad tomēr neīstenos, un tās nākotni 2025.gadā Zemkopības ministrija (ZM) vēl vērtēs, aģentūrai LETA pastāstīja ministrijas pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība Jaunsvirlaukas pagastā bibliotēka būs slēgta no 1. februāra (+VIDEO)

Trūcīgie ciemata iedzīvotāji tagad zaudēs iespēju izmantot bezmaksas internetu.

Kultūra «Iedvesmas bibliotēkas» izplatās visā Latvijā – tagad arī Gulbenē

Lai radīt modernu, ērtu, funkcionālu telpu, ne tikai grāmatu apmaiņai bet grāmatu lasīšanai uz vietas.

Kultūra Lasīšanas prieks latviešiem turpināsies arī nākamgad (+VIDEO)

Iedvesmas bibliotēka ir sabiedriski nozīmīgs valsts mēroga projekts.

Sabiedrība Pie LNB ēkas piestiprinās valsts aizsargājama kultūras pieminekļa zīmi

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 104.dzimšanas dienā, 29.augustā, plkst.10 pie bibliotēkas ēkas fasādes tiks piestiprināta valsts aizsargājama kultūras pieminekļa zīme, informē LNB pārstāve Anna Muhka.