• Bella,
  • Berta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


airBaltic lidmašīna naktī uz trešdienu ielidojusi Baltkrievijas gaisa telpā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:42, 18.07.2024


Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" lidmašīna, kas bija ceļā no Rīgas uz Prištinu Kosovā, naktī uz trešdienu, 17.jūliju, uz īsu brīdi ielidoja Baltkrievijas gaisa telpā, apstiprināja "airBaltic" pārstāvis Augusts Zilberts.



Viņš norādīja, ka lidojuma maršruta izmaiņas bija nepieciešamas, lai izvairītos no frontālas negaisa aktivitātes - negaisa mākoņiem, kurus var labi redzēt arī attiecīgā lidojuma ierakstā mājaslapā "flightradar24".

Attiecīgā reisa lidmašīna no Rīgas lidostas pacēlās otrdien, 16.jūlijā, ap plkst.23.50, un tai pēc Lietuvas šķērsošanas bija paredzēts turpināt ceļu Polijas gaisa telpā, bet ap plkst.00.34 lidmašīna no Lietuvas ielidoja Baltkrievijas gaisa telpā. "airBaltic" lidmašīna Baltkrievijas gaisa telpā atradās aptuveni 20 minūtes, vēsta Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas portāls "lrt.lt".

"Attiecīgajā situācijā tika konstatēts potenciāls apdraudējums - negaisa mākoņi ar krusu, turbulenci, zibens risku. Šeit vērts pieminēt, ka ielidošana negaisā var radīt sekas - nozīmīgus bojājumus lidmašīnai, un turbulences rezultātā - savainot pasažierus," skaidroja Zilberts.

Viņš norādīja, lai izvairītos no šādas situācijas, Lietuvas gaisa satiksmes vadības dispečeriem tika lūgts sazināties ar Baltkrieviju, lai saņemtu atļauju īslaicīgi ielidot tās gaisa telpā.

"Atļauja tika saņemta, negaisa mākoņi tika aplidoti, un pie pirmās iespējas lidmašīna atgriezās Eiropas Savienības (ES) gaisa telpā. Šādu rīcību ārkārtas apdraudējumu gadījumos paredz Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas (ICAO) noteikumi," sacīja Zilberts.

Pēc reisa atbilstoši standarta procedūrai lidmašīnas kapteinis iesniedza lidojuma drošības ziņojumu, kas reģistrēts "airBaltic" ziņojumu sistēmā, kā arī par šo manevru informētas atbildīgās uzraudzības iestādes, norādīja kompānijā.

Zilberts atzīmēja, ka, piemēram, arī Krievijas operatoru lidmašīnas, aplidojot negaisu, periodiski ielido gan Latvijas, gan Lietuvas gaisa telpā.

Civilās aviācijas aģentūrā (CAA) norādīja, ka Latvijas pārvadātājiem ir rekomendēts neizmantot Baltkrievijas gaisa telpu, tomēr tas nav aizliegts. Tāpat aģentūra ir saņēmusi "airBaltic" ziņojumu par šo gadījumu un pārliecinājusies par apstākļiem, kādos "airBaltic" ir pieņēmusi lēmumu izmantot Baltkrievijas gaisa telpu.

CAA secinājusi, ka riski, ko radītu lidojuma turpināšana atbilstoši sākotnējam lidojuma plānam, neveicot ielidošanu Baltkrievijas gaisa telpā, lidojuma drošuma saglabāšanai būtu būtiski augstāki. Vienlaikus "airBaltic" ir īstenojusi visus pasākumus, kas veicami šādos gadījumos, atzīmēja aģentūrā.

Tādējādi šajā gadījumā nav nekāda pamata piemērot aviokompānijai sodu, norādīja aģentūrā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Pēc rekonstrukcijas Saeimas nama jumts būs staigājams (+VIDEO)

Pirmais Vidzemes bruņniecības nams bija celts 1755. gadā.

Sabiedrība Pēcpusdienā daudzviet valstī gaisa temperatūra pakāpsies virs +25 grādiem

Otrdienas pēcpusdienā maksimālā gaisa temperatūra Latvijā gaidāma no +20..+24 grādiem Ziemeļkurzemē un vietām Rīgas līča piekrastē līdz +25..+28 grādiem pārējā valstī.

Sabiedrība Par naida noziegumu tiesa piespriež pusotru gadu cietumā

Rīgas pilsētas tiesa kādam skinhedu subkultūras pārstāvim par naida noziegumu piespriedusi pusotru gadu cietumā, savukārt viņa biedram probācijas uzraudzību.

Sabiedrība Rudzu maizes dalīšanas programmu izglītības iestādēs šogad tomēr neīstenos

Sabiedrībā iepriekš negatīvu attieksmi izpelnījušos rudzu maizes dalīšanas programmu izglītības iestādēs šogad tomēr neīstenos, un tās nākotni 2025.gadā Zemkopības ministrija (ZM) vēl vērtēs, aģentūrai LETA pastāstīja ministrijas pārstāvji.

Lasiet arī

Ekonomika airBaltic tuvojas finansiālam sabrukumam? Eksperta viedoklis

Jau vēstīts, ka "airBaltic" šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 88,8 miljonu eiro zaudējumiem pretstatā peļņai attiecīgajā periodā gadu iepriekš.

Ekonomika AirBaltic: ieņēmumi pirmajā pusgadā pārsniedza 339 miljonus eiro

Lidsabiedrība veica aptuveni 22 tūkstošus lidojumu, kas ir par gandrīz 9% vairāk, un reģistrēja vairāk nekā četrus miljardus pieejamo sēdvietu kilometru (Available Seat Kilometers - ASK), kas ir kāpums par 16%.

Ekonomika Drošības apsvērumu dēļ arī šonedēļ atcelti «airBaltic» reisi uz Telavivu

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" drošības apsvērumu dēļ atcēlusi lidojumus uz un no Telavivas arī šonedēļ, no 12.augusta līdz 18.augustam, aģentūrai LETA pagājušajā nedēļā pavēstīja "airBaltic" pārstāvis Augusts Zilberts, komentējot iespējamo konflikta izplešanos Tuvajos Austrumos.

Ekonomika «airBaltic» sāk nodrošināt speciālos reisus uz Liepāju

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" no šodienas līdz 5.augustam nodrošinās speciālos reisus uz Liepāju, aģentūru LETA informēja "airBaltic" pārstāvji.