• Anrijs,
  • Arkādijs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Prezidents: Latvijā pietrūkst darbu, kā labās idejas tiešām sasniegt

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:48, 04.07.2024


Latvijā netrūkst labu ideju, bet trūkst - kā ieceres tiešām sasniegt, šādu vērtējumu intervijā žurnālam "Ir" paudis Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.


Foto: LETA

"Pa šiem gadiem esmu sapratis - stratēģijas, vīzijas un halucinācijas esam sarakstījuši simt gadus uz priekšu. Ir ļoti konkrētas, it kā mazas lietas, kuru atrisināšana dod lielāku efektu nekā kārtējā papīra uzražošana," sacījis politiķis.

Viņš pieminēja nesen ekonomikas ministra Viktora Valaiņa (ZZS) izteikto mērķi vairāku gadu laikā dubultot Latvijas iekšzemes kopproduktu. "Man personīgi liekas ļoti laba ideja. Bet kas ir mūsu lielākā problēma šobrīd? Mūsu valsts fantastiskākais "know how" ir pateikt, kāpēc un kā nevaram kaut ko izdarīt, nevis - ka mēģināsim darīt. Pat ja tas nebūs 2030.gads, manis pēc, lai ir 2035.gads - vienkārši saņemties un darīt. (...) Man gribētos redzēt, ko mēs vispār sāksim darīt, lai nevis dubultotu, bet kaut vai palielinātu par 30%. Tas jau būs daudz," sacījis prezidents.

Rinkēvičs nevarot teikt nevienu sliktu vārdu par idejām, "bet mums trūkst - kā to tiešām sasniegt".

Kā jautājumus un jomas, kur pārskatāmā nākotnē būs nepieciešamas diskusijas un lēmumi, politiķis minējis nodokļu politiku un enerģētiku, tostarp diskusiju par kodolenerģiju.

Tāpat viņu uztrauc civilās aizsardzības jautājumu kūtrā virzība. "Apmeklējot novadus, bieži vien dzirdu: "Es gaidu instrukciju no Rīgas!" Pagāja seši mēneši, kamēr visi novadi būs beidzot vismaz plānu veidā apstiprinājuši rīcības algoritmus arī militāra apdraudējuma un iebrukuma gadījumā. Nācās aprīlī uzšņākt un piedraudēt, ka rakstīsim sūdzību ministrei, lai sāk vērtēt konkrētu pašvaldību vadītājus, kas to nav izdarījuši līdz 1.janvārim."

Pēc prezidenta vārdiem, esot jāturpina arī dialogs ar tiesu varu. Viņš pozitīvi vērtē to, ka Ģenerālprokuratūra izdevusi vadlīnijas, kā prokuroriem rīkoties. "Ir uzlabojums, bet vēl esam tālu no tā, lai teiktu, ka ir kopīga izpratne. Būs jāturpina runāt, respektējot viņu neatkarību, bet arī aicinot skaidrot vienu otru sabiedrībai absolūti nesaprotamu lēmumu. Tas tiešām ir paņēmis vairāk laika, nekā biju domājis," piebildis Rinkēvičs.

Savukārt no prezidenta veidotās valsts konkurētspējas komisijas vēl esot gaidāmi konkrēti piedāvājumi: "Strādājam uz ļoti konkrētu pētījumu, ko gribētu izmantot priekšlikumu veidošanai, kā atbalstīt eksportspējīgus un inovatīvus uzņēmumus. Otra lieta - būs lielāka diskusija par to, kādi ir birokrātiskie šķēršļi. Lai gan pats esmu birokrāts ar stāžu, es jūtu, ka uz pašu birokrātiju paļauties nevar."


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība  Rīgas domes deputāts ievēlēts par Ekonomikas politikas komisijas priekšsēdētāju

RK Ekonomikas politikas komisija skata jautājumus, kas saistīti ar ekonomikas un rūpniecības politiku, ka arī ar uzņēmējdarbību.

Sabiedrība Sadziedēt zobu Kurzemes bērni brauc uz Rīgu (+VIDEO)

Zobārstu trūkums ir problēma visā valstī.

Sabiedrība Visa veida transportlīdzekļu satiksmei Rīgā atkal pieejama Benjamiņas iela

No piektdienas visa veida transportlīdzekļu satiksmei Rīgā atkal ir atvērta iepriekš dzelzceļa pārvada izbūves laikā slēgtā Emīlijas Benjamiņas iela, aģentūrai LETA pavēstīja dzelzceļa projekta "Rail Baltica" Rīgas centrālās dzelzceļa stacijas būvnieka pilnsabiedrības "BeReRix" pārstāvji.

Sabiedrība Baltkrievijā un Krievijā aizturēti vairāki desmiti Latvijas valstspiederīgo

Baltkrievijā un Krievijā šogad bijuši aizturēti vairāki desmiti Latvijas valstspiederīgo, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Lasiet arī

Sabiedrība Rinkēvičs: Mūsu uzdevums ir gādāt, lai brīvības zaudēšana paliek mūsu iztēlē

Mūsu visu uzdevums ir gādāt, lai brīvības zaudēšana paliek tikai mūsu iztēlē, tā šodien Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgas pilī uzrunāja klātesošos fonda "Sibīrijas bērni" rīkotajā pasākumā "Pieminot 1941. un 1949.gada deportācijas".

Sabiedrība Rinkēvičs paskaidroja Ungārijas prezidenta neierašanos uz NATO samitu Rīgā

Ungārijas prezidenta Tamāša Šujoka neierašanās uz NATO Austrumu flanga valstu samitā nav jāmeklē kādi atklāti vai slēpti signāli, otrdien pirms NATO Austrumu flanga valstu samita sākuma žurnālistiem izteicās Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs.

Sabiedrība Rinkēvičs: Eiropas Parlamenta kurss paliks nemainīgs

Pēc Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām tā kurss paliks nemainīgs, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Sabiedrība Rinkēvičs: Valsts prezidenta galvenais uzdevums ir vienot sabiedrību

Valsts prezidenta galvenais uzdevums ir vienot sabiedrību, intervijā Latvijas Radio atzina Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.