• Anrijs,
  • Arkādijs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vai tev ir partneris? Norādi deklarācijā!

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 16:27, 03.07.2024


Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs brīdina.


Foto: LETA

Kopš jūlija visām valsts amatpersonām jāņem vērā vairākas izmaiņas likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā," ar ko tostarp paplašināts radinieku tvērums, to attiecinot arī uz personu, ar kuru valsts amatpersonai noslēgta partnerība. Tāpat ieviesti papildu ierobežojumi attiecībā uz komercsabiedrībām, kurās valsts amatpersonas ir patiesā labuma guvēji.

Likumdevējs ir noteicis, ka valsts amatpersonas turpmāk nedrīkst realizēt savas pilnvaras, piemēram, izdot administratīvos aktus, veikt uzraudzību vai pieņemt lēmumus jautājumos, kas skar personu, ar kuru noslēgta partnerība. Tāpat izmaiņas paredz tā saucamo atdzišanas periodu attiecībā uz lēmumu pieņemšanu, kas skar valsts amatpersonas bijušo laulāto un partneri. Tas nozīmē, ka valsts amatpersonām ir aizliegts pieņemt lēmumus vai veikt kādas citas darbības pret laulāto vai partneri ne tikai kopdzīves laikā, bet arī divus gadus pēc tiesisko attiecību izbeigšanās.

Regulējumā noteikts, ka Valsts ieņēmumu dienestam iesniedzamajās valsts amatpersonu deklarācijās turpmāk jānorāda informācija arī par savu reģistrēto partneri.

Vienlaikus izmaiņas interešu konflikta novēršanas regulējumā paredz, ka valsts amatpersonas nedrīkst veikt jebkādas darbības attiecībā uz komercsabiedrību, kurā tās ir patiesā labuma guvēji. Turklāt Valsts prezidents, Saeimas deputāti un citas augstākās valsts amatpersonas nedrīkst būt uzņēmumos patiesā labuma guvēji vai individuālie komersanti, kas saņem publiskos iepirkumus, valsts finanšu līdzekļus vai valsts garantētus kredītus.

KNAB ieskatā, jaunās normas samazinās risku amatpersonām nonākt interešu konflikta situācijās, kā arī tādā veidā tiks vairots valsts amatpersonas darbības caurspīdīgums un veicināta sabiedrības uzticēšanās valsts pārvaldei.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Sadziedēt zobu Kurzemes bērni brauc uz Rīgu (+VIDEO)

Zobārstu trūkums ir problēma visā valstī.

Sabiedrība Visa veida transportlīdzekļu satiksmei Rīgā atkal pieejama Benjamiņas iela

No piektdienas visa veida transportlīdzekļu satiksmei Rīgā atkal ir atvērta iepriekš dzelzceļa pārvada izbūves laikā slēgtā Emīlijas Benjamiņas iela, aģentūrai LETA pavēstīja dzelzceļa projekta "Rail Baltica" Rīgas centrālās dzelzceļa stacijas būvnieka pilnsabiedrības "BeReRix" pārstāvji.

Sabiedrība Baltkrievijā un Krievijā aizturēti vairāki desmiti Latvijas valstspiederīgo

Baltkrievijā un Krievijā šogad bijuši aizturēti vairāki desmiti Latvijas valstspiederīgo, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Sabiedrība Nākamnedēļ Latvijā atgriezīsies tveice

Nākamnedēļ Latvijā gaidāms karstāks laiks, dažās dienās iespējams pērkona negaiss un ļoti stiprs lietus, liecina jaunākās laika prognozes.

Lasiet arī

Sabiedrība Vismaz 150 kandidāti vēlas kļūt par KNAB slepenajiem darbiniekiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) novēro augstu atsaucību uz KNAB pirmoreiz izsludināto publisko aicinājumu pievienoties komandai operatīvos darbiniekus, aģentūra LETA uzzināja KNAB.

Kriminālziņas KNAB šogad 81 reizi sodījis vai aizrādījis amatpersonām par interešu konfliktiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šogad 81 reizi sodījis vai aizrādījis amatpersonām par likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" pārkāpumiem, liecina aģentūras LETA apkopotā KNAB informācija.

Kriminālziņas KNAB: Pieaug iedzīvotāju izpratne par trauksmes celšanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizvien biežāk saņem saturiski kvalitatīvus ziņojumus, kuros iedzīvotāji informē par iespējamām darba vietās novērotajām pretlikumībām, kas norāda uz iedzīvotāju izpratnes palielināšanos par Trauksmes celšanas likuma mērķi un trauksmes cēlēja ziņojuma būtību, aģentūrai LETA pavēstīja KNAB pārstāvji.

Sabiedrība KNAB neesot saņēmis iesniegumu par iespējamu vēlēšanu rezultātu viltošanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultātu viltošanu.