• Alda,
  • Maruta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Valdība plāno pārbūvēt Saeimas namu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 20:38, 19.06.2024


Saeimas ēkas atjaunošanas metu konkursā redzējumu iesnieguši seši pretendenti, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).


Foto: LETA

Žūrija sāks darbu pie saņemto pieteikumu izvērtēšanas, un plānots, ka rezultāti būs zināmi augusta beigās.

No 8.marta līdz 18.jūnijam bija iespējams pieteikties radošā konkursā, piedāvājot redzējumu Saeimas nama atjaunošanai.

Iesniegtos risinājumus vērtēs divos posmos.

Vispirms pieteikumus skatīs tehniskā komisija, kas vērtēs piedāvājumu atbilstību konkursa prasībām. Pēc tam darbu sāks žūrijas komisija - arhitektūras, mākslas, vēstures un būvniecības nozares profesionāļi arhitekta, Latvijas Nacionālās bibliotēkas padomnieka arhitektūras un kultūrpolitikas jautājumos Jāņa Dripes vadībā.

Lai nodrošinātu anonimitāti un neatkarību, tehniskās komisijas un žūrijas komisijas locekļiem līdz pat vērtēšanas procesa beigām nebūs iespējams identificēt saņemto pieteikumu autorus.

Ņemot vērā, ka Saeimas nams ir tehniski sliktā stāvoklī un daļu tā telpu izmantot atļauts ne ilgāk kā līdz 2027.gada beigām, ir nepieciešams veikt kompleksus ēkas pārbūves un restaurācijas darbus. Saeimas nama atjaunošanas laikā daļa no parlamenta funkcijām tiks pārcelta uz citām telpām. Saeimas nams uz tā atjaunošanas laiku ir nodots VNĪ.

Nozīmīgākās ēkas tehniskās problēmas patlaban saistās ar hidroizolācijas trūkumu, konstrukciju stiprību un novecojušajām inženierkomunikācijām. Būtiskākie kapitālieguldījumi būs nepieciešami, lai ierīkotu pamatu hidroizolāciju, pastiprinātu pamatus un pārsegumus un atjaunotu inženiertīklus.

Saeimas nama pārbūves laikā būs jāuzlabo ēkas energoefektivitāte un jāievieš mūsdienīgi vides pieejamības risinājumi, ievērojot universālā dizaina principus, kā arī jāpaplašina publiskā telpa. Vienlaikus Saeimas namā jāsabalansē klasiskās, tradicionālās vērtības ar mūsdienīgiem akcentiem un tehnoloģiskajiem risinājumiem, nodrošinot aktuālajām prasībām atbilstošu darba vidi, min VNĪ.

Metu konkursu rīko VNĪ sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību (LAS) un Saeimu.

Lai kvalitatīvi īstenotu parlamenta nama pārbūves projektu un kultūras vērtību saglabāšanu, projektam izveidota konsultatīvā padome, kurā piedalās pārstāvji no VNĪ, LAS, Saeimas administrācijas, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes, Finanšu ministrijas, Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta, Latvijas Amatniecības kameras, Latvijas Restauratoru biedrības, Latvijas Dizaina padomes un drošības iestādēm. Konsultatīvās padomes vadītāja ir Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Saeimas ēkas pārbūves un restaurācijas projekta gala termiņš pagarināts līdz 2030.gada 31.decembrim. Tāpat valdība precizējusi piešķirtā finansējuma apguvi pa gadiem, nemainot kopējo projektam piešķirto finansējumu 34 083 692 eiro apmērā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība VID vadība sākusi klientiem draudzīgas pārmaiņas

Ministru prezidente tikās ar VID ģenerāldirektori Baibu Šmiti-Roķi un citiem VID vadības pārstāvjiem, kā arī apskatīja VID Klientu apkalpošanas centru, Muitas laboratoriju, Muitas Video kameru centru un iepazinās ar Nodokļu un muitas policijas pārvaldes (NMPP) darbu.

Sabiedrība  Rīgas domes deputāts ievēlēts par Ekonomikas politikas komisijas priekšsēdētāju

RK Ekonomikas politikas komisija skata jautājumus, kas saistīti ar ekonomikas un rūpniecības politiku, ka arī ar uzņēmējdarbību.

Sabiedrība Sadziedēt zobu Kurzemes bērni brauc uz Rīgu (+VIDEO)

Zobārstu trūkums ir problēma visā valstī.

Sabiedrība Visa veida transportlīdzekļu satiksmei Rīgā atkal pieejama Benjamiņas iela

No piektdienas visa veida transportlīdzekļu satiksmei Rīgā atkal ir atvērta iepriekš dzelzceļa pārvada izbūves laikā slēgtā Emīlijas Benjamiņas iela, aģentūrai LETA pavēstīja dzelzceļa projekta "Rail Baltica" Rīgas centrālās dzelzceļa stacijas būvnieka pilnsabiedrības "BeReRix" pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība Šogad pie administratīvās atbildības saukti četri Saeimas deputāti

Laikā no šī gada janvāra līdz aprīlim pie administratīvās atbildības saukti četri Saeimas deputāti, liecina Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojums, pamatojoties uz Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sniegto informāciju.

Sabiedrība Atver grāmatu "Latvijas Satversmes sapulce deputātu biogrāfijās, 1920-1922"

Tieši šodien, 27.maijā, aprit 102 gadi, kopš Satversmes sapulce pieņēma Deklarāciju par Latvijas valsti.

Kriminālziņas Partija rosina atņemt parlamenta «mūža caurlaidi» notiesātiem deputātiem

Partija "Progresīvie" rosina atņemt parlamenta "mūža caurlaidi" notiesātiem bijušajiem Saeimas deputātiem.

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem