Rinkēvičs paskaidroja Ungārijas prezidenta neierašanos uz NATO samitu Rīgā

Sabiedrība
LETA 13:28, 11.06.2024 0

Ungārijas prezidenta Tamāša Šujoka neierašanās uz NATO Austrumu flanga valstu samitā nav jāmeklē kādi atklāti vai slēpti signāli, otrdien pirms NATO Austrumu flanga valstu samita sākuma žurnālistiem izteicās Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs.

 
Foto: LETA

Rinkēvičs atzīmēja, ka Ungārija ir pārstāvēta vēstnieka līmenī, tātad Ungārija esot "daļa no šī procesa". Latvijas prezidents pauda vēlmi vairāk koncentrēties uz to, lai valstis varētu vienoties par kopīgu rīcību pirms NATO samita Vašingtonā, ASV. Viņš arī piebilda, ka tā mēdz notikt un kādā brīdī viens vai otrs prezidents pēdējā mirklī nevar ierasties, taču līdz pagājušās nedēļas beigām Ungārijas prezidenta dalība samitā bijusi plānota.

Runājot par samitu, Latvijas prezidents akcentēja, ka savā ziņā tas ir vēsturisks, jo pirmo reizi būs iespēja daudzus jautājumus pārrunāt kopā ar Somijas prezidentu Aleksandru Stubu un Zviedrijas premjeru Ulfu Kristersonu. Rinkēviča ieskatā, drošības jautājumi nav dalāmi NATO Austrumu un Ziemeļu flangā, valstīm ir daudz kopīgu izaicinājumu.

Viņš norādīja, ka samita laikā tā dēvētā Bukarestes deviņnieka valstis, Somija un Zviedrija koordinēs savu nostāju pirms gaidāmā NATO samita Vašingtonā. Latvijas prezidents arī norādīja, ka patlaban nav pietiekami daudz balsu, lai Ukrainu ielūgtu pievienoties aliansei, taču Vašingtonā ir jādod divi skaidri signāli - Ukraina būs NATO dalībvalsts un kas tiks darīts, lai tas notiktu ātrāk.

Tāpat samitā plānots pārrunāt NATO Austrumu flanga valstu drošību. Latvijas prezidents īpašu uzmanību vērsa uz hibrīduzbrukumiem, kas gluži nav kvalificējami kā Ziemeļatlantijas līguma 5.panta jautājums, taču tas, pēc viņa domām, ir gana nopietni. Prezidents arī norādīja, ka tiks pārrunāts jautājumu loks, kas skar praktisku aizsardzības spēju stiprināšanu.

Rīgā šodien pirmo reizi notiek NATO Austrumu flanga valstu samits, kurā tiksies tā dēvētais Bukarestes deviņnieks, kas tika izveidots 2015.gadā kā platforma Bulgārijas, Čehijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas un Ungārijas pārstāvju apspriedēm.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Koalīcijas partija ir gatava diskutēt par izdienas pensijas vecuma celšanu

Kā jau tika ziņots, ministrijām sadarbojoties ar Valsts kanceleju, pašlaik tiek vērtēts jautājums par izdienas pensijas vecuma celšanu.

Sabiedrība ISMA uzsāk darbu pie bakalaura programmas Bezpilota sistēmu inženierijā

Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola (ISMA) vienojusies par sadarbību ar Ukrainas augstākās izglītības iestādi Dņipro “Alfred Nobel University” (ANU), lai uzsāktu darbu pie jaunas bakalaura programmas Bezpilota sistēmu inženierijā.

Sabiedrība Rosina demontēt Fabriciusa pieminekli Ventspilī

Nacionālā apvienība (NA) norāda, ka ir vērsusies Latvijas Okupācijas muzejā un Latvijas Kara muzejā, lai no speciālistiem un vēsturniekiem gūtu atzinumus par Fabriciusa personību un vēsturiskajām darbībām, kā arī piemineklī attēloto agresorvalsts militāro formastērpu.

Sabiedrība Rīgā turpinās darbs pie satiksmes organizācijas izmaiņu ieviešanas

Līdz 1.novembrim Rīgā vairākos desmitos ielu posmu uzstādīs ceļa zīmes "Apstāties aizliegts" vai ceļa zīmes "Apstāties aizliegts" ar papildu zīmi "Pārējā papildinformācija"

Lasiet arī

Sabiedrība Rinkēvičs: Briškena komunikācija «airBaltic» jautājumā ir absolūti izgāzusies

Satiksmes ministra Kaspara Briškena (P) komunikācija Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" jautājumā ir absolūti "izgāzusies", trešdien preses konferencē pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV) pauda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Sabiedrība Rinkēvičs: Baltijas valstu spēks ir vienotībā un savstarpējā atbalstā

Baltijas valstu spēks ir vienotībā un savstarpējā atbalstā, uzsvēra Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš piektdien par godu Baltijas ceļa 35.gadadienai pie Latvijas-Igaunijas robežpunkta Unguriņi-Lilli tikās ar Igaunijas prezidentu Alaru Karisu un pierobežā dzīvojošajiem iedzīvotājiem.

Sabiedrība Rinkēvičs kritizē ministriju komunikāciju ar sabiedrību

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs trešdien pēc tikšanās Rīgas pilī ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV) kritizēja ministriju komunikāciju ar sabiedrību.

Sabiedrība Prezidents: Naida runa visās tās izpausmēs ir jāsoda bargi

Naida runa visās tās izpausmēs ir jāsoda bargi, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.