• Sandis,
  • Uldis,
  • Ulvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijai jākļūst par dronu ražošanas līderi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 16:55, 11.06.2024

Andris Ērglis


Aizsardzības ministrijas pārstāvji šodien deputātus informēja, ka ir uzsāktas iepirkuma procedūras un no trim Latvijas ražotājiem jau piegādāti pirmie 100 droni. Vasarā plānotas piegādes vēl no astoņiem Latvijas uzņēmumiem, un notiek aktīvs darbs pie nākamās dronu partijas iepirkuma.



Latvijai ir visas iespējas izmantot savas priekšrocības, lai kļūtu par dronu ražošanas līderi, sacīja Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas priekšsēdētājs Andris Kulbergs otrdien, 11.jūnijā, kopīgā sēdē ar Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisiju. Deputāti sēdē sprieda par Dronu koalīcijas projekta virzību.

“Mums ir vairākas priekšrocības – esam maza valsts, esam elastīgi un mums ir izcils poligons Sēlijā. Tur drošos apstākļos varam nodrošināt ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs ražotu dronu testēšanu, tostarp testēt veidus, kā apiet elektromagnētisko slāpēšanu. Citām valstīm šādu iespēju nav. Tāpat mums ir ļoti labs kontakts ar ukraiņiem un mēs zinām, kas Ukrainai vajadzīgs, kā arī mums ir iespēja viņiem ātri aizsūtīt šos dronus testēt arī militārā konflikta laikā un saņemt informāciju atpakaļ. Šīs priekšrocības mums ir efektīvi jāizmanto,” sacīja A.Kulbergs.

A.Kulbergs arī uzsvēra, ka Latvijai jākļūst par dronu speciālistu, jo šai industrijai ir nākotne ar lielu potenciālu. “Dronu pilotēšana būtu jāapgūst mūsu jauniešiem ne tikai armijā, jaunsardzē un zemessardzē, bet šādas mācības būtu lietderīgi iekļaut arī skolu programmās”.

Iepazīstoties ar Dronu koalīcijas projekta attīstību, apakškomisijas priekšsēdētājs akcentēja, ka “mērķis ir skaists – Ukrainai piegādāt miljons dronu. Tā ir mūsu iespēja Latvijā attīstīt militāro ražošanu, tostarp dronu industriju, lai bezpilota lidaparātus operatīvi varētu piegādāt Ukrainai un palīdzēt karā, kā arī tādējādi stiprinātu mūsu aizsardzības un izlūkošanas spējas”.

“No industrijas izskanējis, ka īsti nav skaidrības, kādi droni nepieciešami un kas vajadzīgs Ukrainai, kas Latvijai. Skaidrības līdz galam nav. Ražotāji atzīmē kavēšanos ar tā saucamo zaļo koridoru, lai viegli varētu piekļūt finansējumam un attīstītu dronu ražošanu, savukārt Ekonomikas ministrija pauž, ka nav problēmu – zaļais koridors darbojas jau šodien,” sēdē pauda A.Kulbergs.

Kā atgādina Saeimas Preses dienests, Dronu koalīcija izveidota šī gada februārī, un tās mērķis ir nodrošināt Ukrainas bruņoto spēku pārsvaru pār Krieviju dronu jomā, lai veicinātu tās uzvaru un nodrošinātu Krievijas atturēšanu no tālākas agresijas. Koalīciju iniciējusi Latvija, un patlaban tajā piedalās 12 valstis. Šogad Dronu koalīcijas vajadzībām atvēlēti kopumā 20 miljoni eiro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Vieta, kur mīt cerība: Latvijā atklāta vasaras nometne īpašiem bērniem (+VIDEO)

Pirmās 13 ģimenes, kas saskārās ar vēža diagnozēm, uzzināja, kur varētu saņemt palīdzību.

Sabiedrība Valsts austrumu daļā vietām gaidāms stiprs lietus

Ceturtdien Vidzemē, Latgalē un Sēlijā būs pārsvarā apmācies laiks, daudzviet līs, vietām gaidāms stiprs lietus, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Vidējā braukšanas ātruma radaru skaitu Latvijā plānots palielināt trīs reizes

Vidējā braukšanas ātruma radaru skaitu Latvijā plānots palielināt vismaz trīs reizes, trešdien preses konferencē sacīja satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P).

Sabiedrība Rīgā sākta Lielās ģildes nama pārbūve

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) vadībā SIA "Rere meistari" sākusi Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mājvietas Lielās ģildes nama Amatu ielā, Rīgā, pārbūvi, kuras izmaksas sasniegs 14,5 miljonus eiro.

Lasiet arī

Sabiedrība Deputāti plāno «izsaukt uz paklāja» veselības ministru

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija plāno iztaujāt veselības ministru Hosamu Abu Meri (JV) par iecerēm būtiski reformēt vairāku Rīgas veselības iestāžu darbību,sacīja komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

Veselība Kā turpmāk finansēs veselības aprūpi? Uzzināsim pēc gada

Deputāti lēma nevirzīt izskatīšanai parlamentā iepriekš no 13.Saeimas pārņemto likuma projektu, ar kuru bija plānots ieviest vienotu valsts apmaksāto veselības aprūpi Latvijā deklarētajiem iedzīvotājiem.

Sabiedrība Kā tur pie igauņiem? Iepazīsies ar kaimiņu pieredzi māju apsaimniekošanas jomā

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti, strādājot pie grozījumiem Dzīvokļa īpašuma likumā, otrdien, 6.februārī, plānojuši uzklausīt Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas redzējumu namu pārvaldīšanas nozares pilnveidošanai.

Sabiedrība Ministram būs tiesības anulēt pašvaldības deputāta pilnvaras

Komisija lūgs Saeimu likumprojektus galīgajā lasījumā Saeimas sēdē skatīt jau rīt, 6.decembrī.