• Imants,
  • Ingars,
  • Intars,
  • Rimants
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Krievijas pieskatīts fondsLatvijā finansējis prokremlisko aktīvistu aizstāvēšanu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:14, 04.06.2024


Krievijas Ārlietu ministrijas atbildībā esošais "Ārvalstīs dzīvojošo tautiešu aizstāvības un atbalsta fonds" ("Pravfonds") Latvijā ir finansējis gan "Latvijas krievu savienības" līderes, eiroparlamentārietes Tatjanas Ždanokas tēla pucēšanu pēc neglaimojošām publikācijām, gan prokremlisko aktīvistu aizstāvēšanu tiesās, gan dziesminieka Kaspara Dimitera albumu, atsaucoties uz dokumentiem, kurus no kāda Eiropas drošības dienesta ieguvusi Dānijas sabiedriskā televīzija, vēsta "Re:Baltica".



"Pravfonda" mērķis ir aizstāvēt "krievu pasaules" vērtību nesējus Latvijā un citās valstīs. Kā atzīmē "Re:Baltica", gadiem šis fonds Latvijā finansējis vietējo Kremļa ietekmes aģentu darbību un apmaksājis advokātus, kad prokremliskajiem darboņiem radušās problēmas ar likumu. Virkne no viņiem šobrīd ir apsūdzēti par palīdzības sniegšanu Krievijai un naida kurināšanu.

Fonds Latvijā darbojās kopš tā dibināšanas 2012.gadā līdz pat Krievijas iebrukumam Ukrainā, un finansējumu saņēmušas vismaz desmit vietējās organizācijas. Lielākie naudas saņēmēji no "Pravfonda" Latvijā bijušas divas biedrības - "Tiesiskās aizsardzības centrs" un "Latvijas Cilvēktiesību komiteja", kas no 2014. līdz 2022.gadam saņēmušas attiecīgi 356 000 un 362 000 eiro.

Kopumā Krievijas fondu atbalsts vietējām tautiešu organizācijām kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā ir apsīcis, rāda to gada pārskati. Valsts drošības dienests (VDD) to saista ar tā veiktajām pārrunām, kurās izteikti "brīdinājumi par nepieļaujamību sniegt jebkāda veida atbalstu agresorvalstij". Lielu ietekmi atstājusi arī banku atteikšanās veikt pārskaitījumus no Krievijas. Pērn vasarā ES sankciju sarakstā iekļāva arī pašu "Pravfondu", naudas saņemšanu no tā padarot par likuma pārkāpumu.

"Tiesiskās aizsardzības centrs" pēdējos desmit gados no Maskavas fonda saņēmis 356 000 eiro. Tā vadītāja Ludmila Sisojeva stāstījusi, ka biedrības darbība neesot bijusi politiska. Pamatā palīdzējuši pensionāriem kārtot sociālus jautājumus, piemēram, pensiju saņemšanu. Kopš nauda no Maskavas vairs neienāk, biedrība atteikusies no telpu īres. Strādājot no mājām un palīdzot tautiešiem pa telefonu.

"Latvijas Cilvēktiesību komiteja", kuras vadībā ir Ždanokas līdzgaitnieks Vladimirs Buzajevs, desmit gados no Maskavas saņēmusi 362 000 eiro. Agrāk tā aktīvi darbojās prokremlisko aktīvistu aizstāvībai, bet tagad komentārus par situāciju nav sniegusi.

VDD rīcībā esošā informācija liecinot, ka prokremliskie aktīvisti finansējumu tiesvedības izdevumu apmaksāšanai ir saņēmuši tieši no "Pravfonda", tostarp apmeklējot Krieviju. Krievijas Ārlietu ministrijas šogad pavasarī saskaņotā fonda atskaitē pausts, ka pēdējos gados advokātu honorāru nomaksai "Pravfonds" palīdzējis vairākiem "Latvijas pilsoņiem": Romānam Pankratovam (visticamāk, domāts bijušais Rīgas domes deputāts Ruslans Pankratovs, kurš pēc apsūdzībām aizbēga uz Krieviju), Olgai Mihailovai, kura sodīta par Georga lentītes nēsāšanu publiskā vietā, un Tatjanai Andrijecai, kuru tiesā par darbībām, kas vērstas pret nacionālās drošības interesēm.

VDD uzskata, ka daļa no aktīvistiem pašlaik ir apklusuši, jo iepriekš darbojušies merkantīlu iemeslu dēļ - vienkārši, lai dabūtu naudu no Maskavas, bet tagad finansējums apsīcis, kas mazinājis viņu interesi iesaistīties Krievijas politisko mērķu aizstāvībā.

Kā atzīmē "Re:Baltica", "Pravfonda" vadītājs Aleksandrs Udaļcovs arī organizējis atbalstu Ždanokai pēc publikācijām par viņas sadarbību ar Krievijas federālo drošības dienestu (FSB). Kādā no rakstiem Ždanokas aizstāvībai pausts, ka Latvijas valdība mēģinot eiroparlamentārietei "piešūt krimināllietu". "Citiem vārdiem runājot, viņu vienkārši nolēmuši izstumt no politikas," pausts rakstā.

Pašas Ždanokas vārds starp naudas saņēmējiem no "Pravfonda" "Re:Baltica" pieejamajos dokumentos parādoties vien 2014.gadā - togad Ždanokas vadītā un Francijā reģistrētā Eiropas Krievu alianse saņēma 39 500 eiro, lai nodrošinātu tautiešu "juridiskās tiesības ģimenes saglabāšanai Rietumeiropā". Ždanoka skaidrojusi, ka nauda prasīta portāla izveidei krievu valodā, kurā apkopotu "pamatinformāciju par problēmām ar vietējām tieslietu institūcijām ģimenes jautājumos" ES un Skandināvijas valstīs.

Dimiters 650 eiro saņēmis caur biedrību "Demokrātisko vērtību un integrācijas neatkarīgā asociācija", kuras vadītājs ir bijušais Kremļa mediju holdinga finansētā propagandas portāla "Baltnews" galvenais redaktors, Ždanokas palīgs Eiropas Parlamentā Andrejs Jakovļevs. Viņu šobrīd tiesā par starptautisko sankciju pārkāpšanu. Jakovļevs nav atbildējis, cik naudas no "Pravfonda" saņēmis un kur ņēmis līdzekļus Dimitera albuma atbalstīšanai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Vāc parakstus par plašāku raidījumu ukraiņu valodā klāstu sabiedriskajos medijos

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par plašāku raidījumu ukraiņu valodā klāstu sabiedriskajos medijos

Sabiedrība Valodnieki nesaskata nepieciešamību filmējošus dronus dēvēt par «lidacīm»

Valodnieki nav saskatījusi nepieciešamību filmējošus dronus dēvēt par "lidacīm".

Sabiedrība Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums, kā dēļ izsludināts dzeltenais brīdinājums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu informācija.

Sabiedrība Dānijas brigāde piedalīsies NATO «Ziemeļu» divīzijā Ādažos (+VIDEO)

Skandināvijas valsts uzsvēra savu lomu Latvijas aizsardzībā.

Lasiet arī

Pasaule Laikraksts: Vīne kļuvusi par Krievijas spiegu centru Eiropā

Vīne ir kļuvusi par vienu no Krievijas izlūkdienestu spiegošanas un operatīvās darbības centriem Eiropā, ziņo laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem Austrijas izlūkdienestos un rietumvalstu amatpersonām.

Sabiedrība Starptautiskā Krimināltiesa izdod Sergeja Šoigu aresta orderi

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova un bijušā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu aresta orderus, otrdien pavēstīja SKT.

Pasaule Igaunija uz divām dienām slēdz Narvas robežkontroles punktu

Igaunijas Policijas un robežsardzes departaments sestdien un svētdien slēgs Narvas robežšķērsošanas punktu cilvēku plūsmai virzienā uz Krieviju, jo Krievijas robežsargu palēninātā darba dēļ izveidojušās garas rindas.

Pasaule Kima-Putina pakts paredz tūlītēju militāro palīdzību kara gadījumā

Jaunais līgums starp Ziemeļkoreju un Krieviju paredz, ka kara gadījumā katra no pusēm izmantos visus līdzekļus, lai sniegtu nekavējošu militāro palīdzību otrai pusei, ceturtdien vēsta Phenjanas režīma kontrolētie mediji.