CSP: Latvijā 4,5% iedzīvotāju ir kādreiz nācies neplānoti zaudēt dzīvesvietu

Sabiedrība
LETA 19:42, 04.06.2024 0

Latvijā 4,5% iedzīvotāju ir kādreiz nācies neplānoti zaudēt dzīvesvietu, ziņo Centrālā statistikas pārvalde (CSP), atsaucoties uz 2023.gada iedzīvotāju aptaujas par ienākumiem un dzīves apstākļiem datiem.

 
Foto: LETA

Statistikas pārvaldē norāda, ka galvenais dzīvesvietas zaudēšanas iemesls ir ģimenes vai attiecību problēmas, ko norādījuši 42,7% iedzīvotāju, kuriem kādreiz ir nācies neplānoti zaudēt dzīvesvietu.

Vienlaikus 14,9% atzīmējuši, ka palikuši bez dzīvesvietas īres līguma beigu dēļ, 12,9% - finanšu problēmu vai nepietiekamu ienākumu dēļ, 5,6% zaudētais mājoklis ir bijis dzīvošanai nepiemērots, savukārt 4% galvenais mājvietas zaudēšanas iemesls ir bijis bezdarbs.

Neplānoti zaudēt dzīvesvietu ir nācies 8,7% viena vecāka ģimeņu, 8% vienatnē dzīvojošo, 6,8% pāru ar trim vai vairāk bērniem un 5,1% pāru ar diviem bērniem.

Lielākā daļa jeb 61,8% dzīvesvietu zaudējušo uz kādu laiku apmetās pie draugiem vai radiem, 21,8% uzturējās ārkārtas vai pagaidu miteklī, 13,6% uzturējās vietā, kas nav paredzēta kā pastāvīga mājvieta, piemēram, pagaidu pajumtē, būdā, furgonā, pārvietojamā mājā, celtnē, kas noteikta kā dzīvošanai nederīga, bet 3,8% mājokli zaudējušo dzīvoja un nakšņoja sabiedriskās vietās.

Galvenie iemesli, kas ļāva pārcelties uz jaunu dzīvesvietu, bija esošas, jaunas vai atjaunotas attiecības ar ģimeni vai partneri (31,3%), pārvākšanās uz sociālo vai subsidēto privāto mājokli (17,8%) un darba iegūšana (16,1%). Liela daļa iedzīvotāju (29,4%) norādījuši uz citiem, neprecizētiem iemesliem, kuri ļāva pārcelties un jaunu dzīvesvietu, bet 4,7% norādījuši, ka problēmas ar dzīvesvietu tā arī nav atrisinātas.

Iegūto dzīvesvietas zaudēšanas rādītāju datu avots ir CSP 2023.gada ienākumu un dzīves apstākļu aptauja, kurā piedalījās 10 200 respondentu vecumā no 16 gadiem no 5800 mājsaimniecību.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rozenvalds: Rinkēviča pirmais gads Valsts prezidenta amatā vērtējams pozitīvi

Kādreizējā ārlietu ministra Edgara Rinkēviča pirmais gads Valsts prezidenta amatā vērtējams ar pozitīvu atzīmi, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda politologs Juris Rozenvalds, aicināts komentēt Rinkēviča pirmo prezidentūras gadu.

Sabiedrība Ūdens temperatūra peldvietās svārstās ap 20 grādiem

Lielā daļā Latvijas piekrastes, kā arī upēs un ezeros ūdens temperatūra ir 17..22 grādi, aukstāks ūdens saglabājas Rīgas līča Kurzemes piekrastē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Sabiedrība Nedēļas pirmā diena gaidāma visai saulaina

Pirmdien Latvijā spīdēs saule, to brīžiem aizsegs mākoņi, priekšpusdienā valsts austrumos saglabāsies apmākušās debesis, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Ekonomika Valsts īpašuma apsaimniekošana saņēmusi augstu starptautisku atzinību (+VIDEO)

Uzņēnums nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību 419 ēku un būvju īpašumiem.

Sabiedrība Rēzeknē plāno izbūvēt jaunus sociālos dzīvokļus

Pašvaldības SIA "Rēzeknes namsaimnieks" plāno startēt konkursā par jaunus sociālo dzīvokļu izbūvi pilsētā.

Ekonomika Iedzīvotājus no nekustamā īpašuma iegādes attur situācija ekonomikā un cenas

Latvijā 38% iedzīvotāju no nekustamā īpašuma iegādes attur situācija valsts ekonomikā un raizes par finansiālo stabilitāti, pavēstīja būvkompānijas un nekustamo īpašumu attīstītāja SIA "Yit Latvija" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Ekonomika VNĪ piedāvā iegādāties īpašumu Kaļķu ielā ar 1,978 miljonu eiro sākumcenu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) atkārtotā izsolē piedāvā iegādāties nekustamo īpašumu Kaļķu ielā ar 1,978 miljonu eiro sākumcenu, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".