• Andžejs,
  • Andžs,
  • Edīte,
  • Esmeralda
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


CSP: Latvijā 4,5% iedzīvotāju ir kādreiz nācies neplānoti zaudēt dzīvesvietu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 19:42, 04.06.2024


Latvijā 4,5% iedzīvotāju ir kādreiz nācies neplānoti zaudēt dzīvesvietu, ziņo Centrālā statistikas pārvalde (CSP), atsaucoties uz 2023.gada iedzīvotāju aptaujas par ienākumiem un dzīves apstākļiem datiem.


Foto: LETA

Statistikas pārvaldē norāda, ka galvenais dzīvesvietas zaudēšanas iemesls ir ģimenes vai attiecību problēmas, ko norādījuši 42,7% iedzīvotāju, kuriem kādreiz ir nācies neplānoti zaudēt dzīvesvietu.

Vienlaikus 14,9% atzīmējuši, ka palikuši bez dzīvesvietas īres līguma beigu dēļ, 12,9% - finanšu problēmu vai nepietiekamu ienākumu dēļ, 5,6% zaudētais mājoklis ir bijis dzīvošanai nepiemērots, savukārt 4% galvenais mājvietas zaudēšanas iemesls ir bijis bezdarbs.

Neplānoti zaudēt dzīvesvietu ir nācies 8,7% viena vecāka ģimeņu, 8% vienatnē dzīvojošo, 6,8% pāru ar trim vai vairāk bērniem un 5,1% pāru ar diviem bērniem.

Lielākā daļa jeb 61,8% dzīvesvietu zaudējušo uz kādu laiku apmetās pie draugiem vai radiem, 21,8% uzturējās ārkārtas vai pagaidu miteklī, 13,6% uzturējās vietā, kas nav paredzēta kā pastāvīga mājvieta, piemēram, pagaidu pajumtē, būdā, furgonā, pārvietojamā mājā, celtnē, kas noteikta kā dzīvošanai nederīga, bet 3,8% mājokli zaudējušo dzīvoja un nakšņoja sabiedriskās vietās.

Galvenie iemesli, kas ļāva pārcelties uz jaunu dzīvesvietu, bija esošas, jaunas vai atjaunotas attiecības ar ģimeni vai partneri (31,3%), pārvākšanās uz sociālo vai subsidēto privāto mājokli (17,8%) un darba iegūšana (16,1%). Liela daļa iedzīvotāju (29,4%) norādījuši uz citiem, neprecizētiem iemesliem, kuri ļāva pārcelties un jaunu dzīvesvietu, bet 4,7% norādījuši, ka problēmas ar dzīvesvietu tā arī nav atrisinātas.

Iegūto dzīvesvietas zaudēšanas rādītāju datu avots ir CSP 2023.gada ienākumu un dzīves apstākļu aptauja, kurā piedalījās 10 200 respondentu vecumā no 16 gadiem no 5800 mājsaimniecību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Sadziedēt zobu Kurzemes bērni brauc uz Rīgu (+VIDEO)

Zobārstu trūkums ir problēma visā valstī.

Sabiedrība Visa veida transportlīdzekļu satiksmei Rīgā atkal pieejama Benjamiņas iela

No piektdienas visa veida transportlīdzekļu satiksmei Rīgā atkal ir atvērta iepriekš dzelzceļa pārvada izbūves laikā slēgtā Emīlijas Benjamiņas iela, aģentūrai LETA pavēstīja dzelzceļa projekta "Rail Baltica" Rīgas centrālās dzelzceļa stacijas būvnieka pilnsabiedrības "BeReRix" pārstāvji.

Sabiedrība Baltkrievijā un Krievijā aizturēti vairāki desmiti Latvijas valstspiederīgo

Baltkrievijā un Krievijā šogad bijuši aizturēti vairāki desmiti Latvijas valstspiederīgo, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Sabiedrība Nākamnedēļ Latvijā atgriezīsies tveice

Nākamnedēļ Latvijā gaidāms karstāks laiks, dažās dienās iespējams pērkona negaiss un ļoti stiprs lietus, liecina jaunākās laika prognozes.

Lasiet arī

Ekonomika Valsts īpašuma apsaimniekošana saņēmusi augstu starptautisku atzinību (+VIDEO)

Uzņēnums nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību 419 ēku un būvju īpašumiem.

Sabiedrība Rēzeknē plāno izbūvēt jaunus sociālos dzīvokļus

Pašvaldības SIA "Rēzeknes namsaimnieks" plāno startēt konkursā par jaunus sociālo dzīvokļu izbūvi pilsētā.

Ekonomika Iedzīvotājus no nekustamā īpašuma iegādes attur situācija ekonomikā un cenas

Latvijā 38% iedzīvotāju no nekustamā īpašuma iegādes attur situācija valsts ekonomikā un raizes par finansiālo stabilitāti, pavēstīja būvkompānijas un nekustamo īpašumu attīstītāja SIA "Yit Latvija" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Ekonomika VNĪ piedāvā iegādāties īpašumu Kaļķu ielā ar 1,978 miljonu eiro sākumcenu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) atkārtotā izsolē piedāvā iegādāties nekustamo īpašumu Kaļķu ielā ar 1,978 miljonu eiro sākumcenu, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".