Pelēču ciemam piešķirts oficiālais paralēlais nosaukums latgaliešu rakstu valodā

Sabiedrība
LETA 16:44, 02.06.2024 0

Pelēču ciemam Preiļu novadā turpmāk būs oficiālais paralēlais nosaukums latgaliešu rakstu valodā - Peliecs -, lēmusi novada dome.

 

Iniciatīvu par paralēlo nosaukumu esot izteicis kāds iedzīvotājs. Lai nodrošinātu iedzīvotāju līdzdalību svarīgu vietējās nozīmes jautājumu izlemšanā, izdots domes priekšsēdētāja rīkojums par aptaujas veikšanu.

Martā rīkota iedzīvotāju aptauja par oficiālā paralēlā nosaukuma "Peliecs" piešķiršanu ciemam "Pelēči" Pelēču pagastā, Preiļu novadā, ar mērķi saglabāt novadam raksturīgo vietas nosaukuma formu, izmantojot vietvārdu latgaliešu valodā. Iedzīvotājiem bija iespēja aizpildīt anketu elektroniskā formātā platformā vai arī doties uz Pelēču pagasta pārvaldi, kur anketa bija pieejama drukātā formātā.

Kopā savu viedokli pauduši 133 respondenti. Vidējais respondentu vecums ir 47 gadi. Visvairāk respondentu ir no Pelēču pagasta - 43,6%, kam seko Preiļi ar 24,1% un Sīļukalna pagasts ar 6%.

Apkopojot rezultātus, tika secināts, ka 98 respondenti jeb 73,7% atbalsta oficiālā paralēlā nosaukuma "Peliecs" piešķiršanu ciemam "Pelēči". Atsevišķi skatot tikai Pelēču pagasta iedzīvotāju viedokli, secināts, ka 43 respondenti jeb 74,1% atbalsta šo iniciatīvu.

Domē arī norāda, ka Latvijas ģeotelpiskās informācijas aģentūras uzturētajā vietvārdu datubāzē ir minēts vietvārds "Peliecs". Vecākie pagasta iedzīvotāji vēl arvien sarunvalodā lieto šo nosaukumu.

Pelēču ciems ir pagasta centrs. Pelēčos atrodas pagasta pārvalde, pamatskola, bibliotēka, kultūras nams, feldšeru un vecmāšu punkts. Tas izvietojies pagasta vidienē upes Jāšas labajā krastā pie autoceļa P58. Apdzīvotā vieta veidojusies pie bijušās Pelēču muižas centra.

Domē arī saņemts pozitīvs Valsts valodas centra atzinums par oficiālā paralēlnosaukuma piešķiršanu. Centrs arī norāda, ka sabiedrībai paredzētajā atklātajā informācijā norādāmi abi nosaukumi, oficiālajam vietvārdam ierādot galveno vietu, formas ziņā abiem nosaukumiem jābūt vienādiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī

Interesanti fakti Gar autoceļiem sāk uzstādīt ceļazīmes lībiešu un latgaliešu rakstu valod

Gar valsts autoceļiem sāk uzstādīt kultūrvēsturisko novadu robežu zīmes lībiešu un latgaliešu rakstu valodā, informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" pārstāvji.

Sabiedrība Septīto reizi būs iespēja rakstīt pasaules diktātu arī latgaliski

Sestdien, 14.oktobrī, septīto reizi būs iespēja rakstīt diktātu arī latgaliski.

Sabiedrība Latgaliešu valodas pratējus aicina iesaistīties tekstu ierunāšanā

Sabiedriskās iniciatīvas "Balsu talka" īstenotāji aicina latgaliešu valodas lietotājus iesaistīties latgalisko tekstu ierunāšanā, lai palīdzētu valodas tehnoloģiju attīstīšanai, informēja iniciatīvas "Balsu talka" pārstāve Līga Kleina.