• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vai Latvijas slimnīcās nepieciešami tulki: diskusija sociālajā tīklā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 15:34, 29.05.2024


"Jaunā paaudze nezina krievu valodu", - tā saka ārsti.


Dažreiz gados vecāki cilvēki uztraucas par pašu komunikāciju, un viņiem paaugstinās asinsspiediens.

Ārste, medicīnas zinātņu doktore Ieva Znotiņa sociālajā tīklā X (iepriekš Twitter) uzstājās ar sižetu par savu praksi sazināties ar pacientiem:

"Katru dienu saskaros ar situāciju, kur pacients atsakās runāt latviešu valodā. Ar tulku vai radinieku ierodas tikai retais. Pacienti nekautrējoties dažreiz pat agresīvi pieprasa komunikāciju krievu valodā".

Tēma izraisīja dzīvu reakciju no komentētājiem sociālajā tīklā, kuru vidū bija daudz ārstu.

Jānis Vētra III: "Vairāk nekā pusei topošo ārstu ir vājas vai ļoti vājas krievu valodas zināšanas. Bet diemžēl arvien liela daļa no pacientiem latviski nerunā un sagaida aprūpi krieviski. Tas ietekmē gan studijas, gan ārstniecību".

Kristīne Pitkeviča, MD: "Mums Berlīnē (kur bija daudz pacientu no Krievijas, jo Krievijā ar kardioķir ir ļooooti bēdīgi) bija divad tulces krievu pacientiem. Latvijā krievu pacientu ir pulka vairāk kā Berlīnē un neesmu neko dzirdēju par tulkiem kaut vai vismaz uni slimnīcās. Kā tā?"

Valdis Vanags: "Kāpēc Slimnīca vadības līmenī šo jautājumu neatrisina,ieviešot šādu pakalpojumu? Kāpēc ārstiem tas ir jārisina individuāli, no gadījuma uz gadījumu? Ārsti nav tulki!"

A: "Nesen viens ārsts man stāstīja, kā krievu pusaudzis (ar LV pasi) viņam kabinetā neesot sapratis ne vārdu latviski. Puika bija ieradies ar traumu un vajadzēja apstāstīt turpmāku ārstēšanu. Pusaudzis noburkšķējis krieviski, un savam tētim prasījis tulkot uz LV".

@Eisans: "Varbūt pie vainas klasiska projekcija. Viņi domā, ka DR. ieņēmis pozu. Krieviski prot, bet atsakās runāt. Kā viņi paši. Atsakās lietot valsts valodu. Varbūt, ka daži neapjēdz, ka tā nav poza. Jaunā paaudze nezina krievu valodu... Viņi zin franču, spāņu, korejiešu u.c valodas..."

Juris Zīverts: "1988.gadā daļai iebraucēju par pārsteigumu tika pavēstīts, ka ir jālieto iezemiešu valoda. Demokrātisks pārējas periods uz latv. valodu - 36 gadi. Ja, piemēram, LV būtu nacionāli noskaņotu virsnieku diktatūra (hunta u.tml.), pārēja tiktu īstenota 3-4 gados, un visi lietotu lat.v. Mazo minoritāšu - lietuviešu, poļu, čigānu pārstāvji nekad nesūdzas, ka pie ārsta jālieto vietējā valoda. Krievu daudzskaitlīgums un blīvums pats par sevi dod iespējas daudz biežāk lietot savu dzimto valodu, bet tas nenozīmē lielākas tiesības to lietot salīdzinājumā ar citiem."

Nepareizais Akmentiņš: "Tak lai sprāgst nost. Kuram vajag vairāk??"

Snow Blizzard: "Jaunzēlandē jebkura valoda runājošiem pacientiem valsts piegadā tās valodas tulkotāju uz angļu valodu un nav nekādas neērtības".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Sabiedrība Veselības ministrs: Latvijā 30 līdz 35% ģimenes ārstu ir pensijas vecumā

Latvijā 30 līdz 35% ģimenes ārstu ir pensijas vecumā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Veselība Atbalsta virzību uz optimālās ģimenes ārstu prakses modeli

Lai nodrošinātu vienota primārās veselības aprūpes pakalpojuma nodrošinājumu valstī, valdība šodien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) ieceri ieviest optimālās ģimenes ārstu prakses modeli.

Veselība Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pacients izdarījis pašnāvību

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pacients izdarījis pašnāvību, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Linda Rudzroga.

Sabiedrība Maksas neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumi Latvijā pieaugs par 9%

Pērn mazāk nekā divas trešdaļas pacientu maksāja ārstiem, kuri ieradās viņu mājās.