• Alda,
  • Maruta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Atver grāmatu "Latvijas Satversmes sapulce deputātu biogrāfijās, 1920-1922"

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 17:30, 23.05.2024


Tieši šodien, 27.maijā, aprit 102 gadi, kopš Satversmes sapulce pieņēma Deklarāciju par Latvijas valsti.


Saeimas foto

Faktos balstīta vēsture nodrošina uzticamu pamatu mūsu kolektīvajai atmiņai, identitātei un ir būtiska, lai veidotu izglītotu un kritiski domājošu sabiedrību, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, pirmdien, 27.maijā, atklājot Latvijas Nacionālā arhīva izdoto biogrāfisko vārdnīcu "Latvijas Satversmes sapulce deputātu biogrāfijās, 1920-1922".

Šobrīd, kad pastāv dezinformācija un notiek vēstures pārrakstīšanas mēģinājumi, ir īpaši svarīgi pievērst uzmanību faktos balstītam vēstures izklāstam. Tas palīdz saglabāt patiesību un izprast mūsu vēsturi, lai mācītos no tās, pauda D.Mieriņa.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka izdevuma autori ir veikuši rūpīgu darbu, detalizēti skaidrojot un aprakstot Satversmes sapulces vēlēšanas un darbību un vienlaikus atspoguļojot arī to, kā jutās cilvēki, kuri dzīvoja tajā laikā Latvijā. Tas palīdz lasītājam izprast ne tikai pašus notikumus, bet arī sabiedrības noskaņojumu, nebūt ne vieglākajos laikos mūsu valsts vēsturē.

Grāmatas autori parāda, kā vēsturiskie notikumi ietekmēja cilvēku emocijas un kā šīs emocijas ietekmēja politiskos lēmumus. Izdevums kalpos kā lielisks uzziņas materiāls vēstures un Latvijas politikas pētniecībai, sacīja D.Mieriņa.

Grāmatas atvēršanas pasākuma apmeklētājiem bija iespējams aplūkot Latvijas Republikas Satversmes I daļas (1920-1922) dokumentu oriģinālus no Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīva krājuma.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība VID vadība sākusi klientiem draudzīgas pārmaiņas

Ministru prezidente tikās ar VID ģenerāldirektori Baibu Šmiti-Roķi un citiem VID vadības pārstāvjiem, kā arī apskatīja VID Klientu apkalpošanas centru, Muitas laboratoriju, Muitas Video kameru centru un iepazinās ar Nodokļu un muitas policijas pārvaldes (NMPP) darbu.

Sabiedrība  Rīgas domes deputāts ievēlēts par Ekonomikas politikas komisijas priekšsēdētāju

RK Ekonomikas politikas komisija skata jautājumus, kas saistīti ar ekonomikas un rūpniecības politiku, ka arī ar uzņēmējdarbību.

Sabiedrība Sadziedēt zobu Kurzemes bērni brauc uz Rīgu (+VIDEO)

Zobārstu trūkums ir problēma visā valstī.

Sabiedrība Visa veida transportlīdzekļu satiksmei Rīgā atkal pieejama Benjamiņas iela

No piektdienas visa veida transportlīdzekļu satiksmei Rīgā atkal ir atvērta iepriekš dzelzceļa pārvada izbūves laikā slēgtā Emīlijas Benjamiņas iela, aģentūrai LETA pavēstīja dzelzceļa projekta "Rail Baltica" Rīgas centrālās dzelzceļa stacijas būvnieka pilnsabiedrības "BeReRix" pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība Deputāti atsauc vairākus priekšlikumus, kuri ierobežo alkohola pieejamību

Saeimas deputāti trešdien atsauca savus priekšlikumus par alkohola norobežošanu veikalā un aizliegumu reklamēt bezalkoholiskos dzērienus, kuru preču zīmi izmanto arī alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī priekšlikumu vecuma slieksni dalīt attiecīgi alkohola stiprumam.

Sabiedrība Šogad pie administratīvās atbildības saukti četri Saeimas deputāti

Laikā no šī gada janvāra līdz aprīlim pie administratīvās atbildības saukti četri Saeimas deputāti, liecina Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojums, pamatojoties uz Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sniegto informāciju.

Kriminālziņas Partija rosina atņemt parlamenta «mūža caurlaidi» notiesātiem deputātiem

Partija "Progresīvie" rosina atņemt parlamenta "mūža caurlaidi" notiesātiem bijušajiem Saeimas deputātiem.

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem