• Imants,
  • Ingars,
  • Intars,
  • Rimants
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Dabas sargi: atkritumu dedzināšana palielina toksicitāti par 300% (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:00, 15.05.2024


Dati no Eiropas Latvijai dod pauzi pārdomām, kā būvēt pārstrādes rūpnīcas.


Pat ultramodernā rūpnīca Kopenhāgenā izrādījās vides fiasko.

Organizāciju "Zero Waste Europe" un "ToxicoWatch Foundation" veiktais biomonitoringa pētījums pie atkritumu sadedzināšanas iekārtām Eiropā atklāj augstu noturīgo organisko piesārņotāju līmeni vidē un pārtikā.

Olu, priežu skuju un sūnu paraugos, kas tika ievākti netālu pilsētas atkritumu sadedzināšanas iekārtam, tika atklātas ļoti augstas dioksīnu un per- un polifluoralkilsavienojumu (PFAS), ko parasti sauc par "mūžīgām ķīmiskām vielām" koncentrācijas. Dioksīnu līmenis olās pārsniedza ES pieļaujamo līmeni par 300%. Uztraucošs ir arī paaugstinātais PFAS līmenis virszemes ūdens plūsmās un nogulsnēs pie cementa krāsns. Sūnu paraugos tika konstatēts viens no augstākajiem reģistrētajiem smago metālu līmeņiem Eiropā.

"Šie arvien jaunie dati norāda uz to, ka pastāv ilgtermiņa risks cilvēku veselībai un videi dedzināšanas iekārtu tuvumā. Tāpēc, tā vietā, lai runātu par jaunu dedzināšanas iekārtu celšanu Latvijā, būtu daudz svarīgāk koncentrēties uz jau esošo iekārtu pilnvērtīgu izmantošanu pašu vajadzībām, kā arī aktīvi domāt par atkritumu rašanās novēršanu jau saknē," saka Anna Doškina, "Zero Waste Latvija" valdes priekšsēdētāja.

"Esam pētījuši daudzas vietas, kurās esam atklājuši satraucošu ainu: dioksīnu, PFAS un citu piesārņotāju izplatību dabas teritorijās. Laiks iet, bet šo toksisko savienojumu radītās briesmas kļūst arvien lielākas. Ir jārīkojas, lai apturētu šo vides krīzi, pirms nav par vēlu un kaitējums kļūst neatgriezenisks," saka Abel Arkenbout, ToxicoWatch fonda pētījumu vadītājs.

Plānots veikt arvien jaunus pētījumus, lai pilnībā izprastu šo piesārņojošo vielu avotus un nogulsnēšanās veidus, īpaši, lai nepalaistu garām nepamanītus arī citus iespējamos organisko piesārņotāju avotus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Vāc parakstus par plašāku raidījumu ukraiņu valodā klāstu sabiedriskajos medijos

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par plašāku raidījumu ukraiņu valodā klāstu sabiedriskajos medijos

Sabiedrība Valodnieki nesaskata nepieciešamību filmējošus dronus dēvēt par «lidacīm»

Valodnieki nav saskatījusi nepieciešamību filmējošus dronus dēvēt par "lidacīm".

Sabiedrība Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums, kā dēļ izsludināts dzeltenais brīdinājums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu informācija.

Sabiedrība Dānijas brigāde piedalīsies NATO «Ziemeļu» divīzijā Ādažos (+VIDEO)

Skandināvijas valsts uzsvēra savu lomu Latvijas aizsardzībā.

Lasiet arī

Sabiedrība Maznodrošinātas mājsaimniecības azbestu saturošu šīferi var nodot bez maksas

Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrijas (VARAM) kampaņas "Ļauj vecajam azbesta jumtam aizbraukt!" laikā trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības var nodot azbestu saturošu šīferi bez maksas, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Ekonomika Ropažu atkritumu rūpnīca kalpos kā tūrisma un aktīvās atpūtas objekts (+VIDEO)

Ražotnes darbības īstenošanā tiks ievēroti gan saistošie Ministru kabineta noteikumi, gan jaunākajās Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvās.

Sabiedrība LVM: pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi

Pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi, lielākos apjomus sasniedzot pavasara un rudens mēnešos, liecina LVM publiskotā informācija.

Sabiedrība Iedzīvotāji bez maksas var atbrīvoties no spoguļu stikla

Ražotāju atbildības sistēmas uzņēmums "Zaļā josta" sadarbībā ar "Stikla servisu" rīko ikgadējo akciju, kurā līdz aprīļa beigām iedzīvotāji bez maksas var atbrīvoties no spoguļu stikla, informē rīkotāji.