• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ziemeļeiropas lielākais radioteleskops Irbenē kalpos NATO vajadzībām (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:49, 08.05.2024


"Centra kapacitāte un jauda ir apliecinājums Latvijas kosmosa tehnoloģiju attīstības potenciālam", - pauž A.Sprūds.


20. gadsimta 90. gados pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Latvija no Krievijas armijas pārņēma objektu

Lai nodrošinātu zinātnisko kapacitāti un ar kosmosa jomu saistīto projektu attīstību Latvijā tika pārrunāta sadarbības veicināšana ar Ventspils Augstskolu Eiropas Savienības un NATO Zinātnes un tehnoloģiju organizācijas (NATO Science and Technology Organization, NATO STO) programmu ietvaros.

"Latvijas zinātnieku pieredze un zināšanas, kā arī Irbenes radiostacijas centra kapacitāte un jauda ir apliecinājums Latvijas kosmosa tehnoloģiju attīstības potenciālam. NATO un Eiropas Savienības dienaskārtībā arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta kosmosa tehnoloģiju ietekmei uz drošību. Mūsu šodien noslēgtā vienošanās iezīmē kopīgu apņemšanos tupināt sadarbību starp aizsardzības un zinātnes nozarēm kosmosa tehnoloģiju jomā," norāda aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Aizsardzības ministrija parakstīja nodomu vēstuli ar Ventspils Augstskolu par sadarbību kosmosa pētniecības jomā. Aizsardzības ministrija iepriekšēja periodā no 2021. līdz 2023.gadam atvēlēja vairāk nekā vienu miljonu eiro.

Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūta pārvaldībā esošais "Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra" radioteleskopu komplekss Irbenē ir valsts nozīmes pētniecības centrs, un tajā esošā zinātnes infrastruktūra ir pamats starptautiska līmeņa pētniecībai un kosmosa industrijas attīstībai Latvijā.

Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs atrodas Irbenē, bijušajā Padomju armijas pilsētiņā, un tā saimnieks ir Ventspils Augstskolas Inženierpētniecības centrs. Šeit joprojām zinātniskos nolūkos darbojas 32 m pilnīgi grozāma paraboliska antena RT-32, kas ir lielākā Ziemeļeiropā un astotā lielākā pasaulē, kā arī otra – 16 m antena RT-16.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijas resursi un nodokļi aizplūst pāri robežām

Tā kā Eiropas Savienības valstu robežas ir atvērtas un iedzīvotāji tās var šķērsot brīvi, tad viņi to bieži arī dara. Ļoti bieži, tas notiek tādēļ, ka šķērsot robežu vilina cenas, tas, ka blakus valstī tas vai cits produkts maksā lētāk.

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī