Valdība plāno pirkt Air Baltic obligācijas

Sabiedrība
VS.LV 18:44, 23.04.2024 0

Šodien valdības sēdē "airBaltic" ziņoja par aktuālo statusu obligāciju pārfinansēšanas procesā, kurā "airBaltic" piedāvāja arī valdībai iespēju piedalīties vērtspapīru emisijā līdztekus ar starptautiskajiem privātajiem investoriem.

 

Otrdien valdības sēdē atbalstītās izmaiņas likumā par budžetu un finanšu vadību dotu iespēju valstij līdztekus un ar tādiem pašiem nosacījumiem kā starptautiskajiem privātajiem investoriem arī piedalīties Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" obligāciju emisijā, otrdien pēc Ministru kabineta sēdes preses konferencē sacīja satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P).

"Skaidrs, ka pašreizējos apstākļos šāda veida emisijas ir ar zināmiem izaicinājumiem, jo gan finansiālā, gan ģeopolitiskā situācija, gan bāzes procentu likmes ir mainījušās, tāpēc "airBaltic" strādā ciešā sadarbībā ar saviem konsultantiem, gan ar investīciju bankām, lai šajā emisijas procesā atrastu labāko risinājumu," norāda ministrs.

Tādējādi Latvija potenciāli var izmantot šo situāciju, lai simetriski ar "airBaltic" privātajiem investoriem, līdzdarbotos šajā emisijā.

Viņš atzīmēja, ka valdība otrdien ir nolēmusi virzīt uz Saeimu likumprojektu, kas paredz grozījumus likumā par budžetu un finanšu vadību.

"Šīs izmaiņas paredzētu tiesības valstij investēt valsts kontrolēto kapitālsabiedrību šāda veida obligāciju vērtspapīros, kas ir nozīmīgs solis arī valsts aktīvākai iesaistei kapitāltirgus attīstībā," papildināja Briškens.

Viņš pauda, ka konkrētās izmaiņas, ja Saeima tās apstiprinās, noteikti palīdzēs Latvijai kā valstij būt vēl aktīvākam akciju turētājai un palīdzēs attīstīties valsts kontrolētajām kapitālsabiedrībām - ne tikai "airBaltic", bet arī citiem uzņēmumiem, kas patlaban ir iesaistījušies kapitāla tirgū, tostarp emitējot obligācijas jeb parāda vērtspapīrus.

Viņš papildināja, ka obligāciju pārfinansēšana ir priekšnosacījums arī tālākai akciju emisijai - sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO) procesam, kā rezultātā "airBaltic" iegūtu vēl papildu līdzekļus savai tālākai attīstībai.

Savukārt finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) preses konferencē uzsvēra, ka šāda valsts kapitālsabiedrību obligāciju iegāde, ko valsts varētu veikt uz tādiem pašiem nosacījumiem kā privātie investori, nerada spiedienu uz valsts budžeta deficītu. Vienlaikus Ašeradens norādīja, ka šādu obligāciju iegādi var finansēt tikai aizņemoties, tāpēc tas palielinātu aizņemtās naudas apjomu.

Ašeradens piebilda, ka valdībai ir pienākums pārdot savas kapitāldaļas "airBaltic" līdz 2024.gada beigām, tāpēc arī lidsabiedrība tiek virzīta uz biržu.

Jau ziņots, ka 2024.gada jūlijā beidzas Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" 200 miljonu eiro obligāciju dzēšanas termiņš, tādējādi aviokompānija meklē ārējo finansējumu, lai refinansētu obligācijas, kā arī kompānija plāno piesaistīt papildu finansējumu apmēram 100 miljonu eiro apmērā.

"Aviokompānija plāno ne tikai refinansēt 200 miljonus eiro, bet arī piesaistīt papildu 100 miljonus eiro, lai tādējādi uzlabotu naudas līdzekļu atlikumu un sekmētu turpmāku kapitālieguldījumu finansēšanu, kas saistīti ar uzņēmuma kapacitātes palielināšanu," skaidrots aviokompānijas 2023.gada pārskatā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Karalienes Elizabetes II piemiņai Rīgā notiks pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem

Karalienes Elizabetes II piemiņai šodien notiks zibakcija - pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem no Brīvības pieminekļa līdz Lielbritānijas vēstniecībai, aģentūru LETA informē pasākuma rīkotāja Gerda Pulkstene.

Sabiedrība Piektdiena būs saulaina un silta

Piektdien visā Latvijā saglabāsies sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Kā izvēlēties tualetes podu, ņemot vērā vannasistabas stilu un funkcionalitāti?

Telpas izmēri ir svarīgākais faktors, izvēloties tualetes podu. Jānovērtē, cik lielu vietu tualetes pods var aizņemt vannas istabā, lai tas netraucētu pārvietoties. Tualetes poda izmēriem jāatbilst telpai, pretējā gadījumā tas var ierobežot kustību un padarīt telpu mazāk funkcionālu.

Sabiedrība SEPLP uzdod LTV7 no nākamā gada visu saturu nodrošināt tikai valsts valodā

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) šodien apstiprināja grozījumus Mazākumtautību multimediju platformas koncepcijā, apstiprinot plānu, ka no 2025.gada. 1.janvāra LTV7 saturu nodrošinās tikai valsts valodā, tviterī atklāja padomes loceklis Jānis Eglītis.

Lasiet arī

Ekonomika airBaltic pamatkapitālu samazinās par 571 miljonu eiro

Gatavojoties akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO) procesam, Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" pamatkapitālu samazinās par 571,293 miljoniem eiro, kā arī vienkāršos esošo uzņēmuma akciju struktūru, liecina informācija "Firmas.lv".

Sabiedrība Gauss: Šobrīd mēs intensīvi gatavojamies airBaltic akciju kotācijai biržā

airBaltic prezidents un izpilddirektors par valdības lēmumu.

Sabiedrība Valdība nolēmusi atteikties no valsts kontrolpaketes airBaltic

Netieši valdība apstiprināja, ka nacionālās aviokompānijas finansiālā situācija, maigi izsakoties, nav spīdoša.

Interesanti fakti airBaltic balsošanā noskaidrotas pilsētas, kuru vārdos nosauks lidmašīnas

Lidsabiedrības "airBaltic" rīkotajā balsošanā noskaidrotas 16 Latvijas pilsētas, kuru vārdos nosauks lidmašīnas, VS.LV informēja "airBaltic" pārstāvji.