• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas Jūras spēki uzkrāj pieredzi operācijās pret teroristiem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 08:51, 23.04.2024


Pēc Ministru kabineta apstiprinājuma par lēmumprojekta pieņemšanu lems Saeima.



Ministru kabinets atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību Eiropas Savienības jūras drošības operācijā kuģošanas brīvības aizsardzībai saistībā ar krīzi Sarkanajā jūrā (EUNAVFOR ASPIDES), tādējādi iesaistot Latviju starptautiskās drošības vides uzlabošanā, kā arī izceļot to kā uzticamu sabiedroto.

Pēc Ministru kabineta apstiprinājuma par lēmumprojekta pieņemšanu lems Saeima.

Latvija savu ieguldījumu operācijā EUNAVFOR ASPIDES plāno sniegt, nosūtot Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku pārstāvi dienestam operācijas operacionālajā štābā Grieķijā, vai arī uz kāda no sabiedroto kuģiem operācijas rajonā.

Reaģējot uz krīzi Sarkanajā jūrā, Eiropas Savienības Padome šī gada februārī izveidoja operāciju EUNAVFOR ASPIDES, kuras mērķis ir starptautisko kuģu pavadīšana operācijas rajonā, situācijas apzināšana un novērošana operācijas rajonā, kā arī jūras kuģu aizsardzība ūdenī pret dažādiem uzbrukumiem atbilstoši starptautiskajiem likumiem.

Piedaloties operācijā Nacionālie bruņotie spēki iegūs operacionālo pieredzi Eiropas Savienības jūras drošības operācijā, kā arī veicinās kopējo Jūras spēku kompetenci un atpazīstamību. Tāpat ar dalību operācijā Latvija ir demonstrēs vienotību ar pārējām Eiropas Savienības valstīm, iesaistoties Eiropai svarīga kuģniecības ceļa drošības nodrošināšanā.

Sākotnējā Nacionālo bruņoto spēku dalība operācijā ir plānota no šī gada vasaras beigām līdz 2025. gada februārim, kas ir operācijas mandāta sākotnējais termiņš. Vienlaikus Eiropas Savienības Padomei lemjot par operācijas pagarināšanu, pagarināsies arī Nacionālo bruņoto spēku dalības termiņš operācijā.

Lai cīnītos ar hutiešu uzbrukumiem un atjaunotu drošu kuģu satiksmi, ASV 2023.gada decembrī uzsāka koalīcijas operāciju "Prosperity Guardian", kurā ASV un Lielbritānija veic pretuzbrukumus Jemenas hutiešiem. Šie pretuzbrukumi gan nav mazinājuši hutiešu uzbrukumu intensitāti un patlaban reģionā nav konflikta deeskalācijas pazīmju.

Sarkanās jūras reģions ir ļoti svarīgs jūras ceļš. Tas savieno Indijas okeānu ar Vidusjūru. Aptuveni 17 tūkstoši kuģu, kuru kravas veido 12%-15% no globālās tirdzniecības, ik gadu izmanto šo jūras ceļu. Eiropai šis ir ļoti nozīmīgs tirdzniecības un piegāžu ceļš, norāda Aizsardzības ministrija.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Sabiedrība Vīķe-Freiberga: Vēl neesam paspējuši novākt visas vecās impērijas drupas

Latvijā vēl neesam paspējuši novākt visās vecās impērijas drupas, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Sabiedrība Siliņa izveido īpašu tematisko komiteju

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) izdevusi rīkojumu par īpašas tematiskās komitejas saistībā ar Latvijas austrumu pierobežas sociālekonomisko attīstību un drošības stiprināšanu izveidošanu, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrība Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai

Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai, liecina starptautiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) publicētais jaunākais reitings.

Lasiet arī

Kultūra Nākamnedēļ Liepāju gaida dinamisks festivāls (+VIDEO)

Senās uguns nakts akcijas mērķis ir vairot piederību un pievērst uzmanību Baltijas jūrai.

Sabiedrība VVD atgādina par vairākiem nosacījumiem atpūtai pie jūras

Sākoties siltajam laikam, Valsts vides dienests (VVD) un Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) atgādina, ka jāņem vērā vairāki nosacījumi, īpaši dodoties atpūtā pie jūras, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Sabiedrība Garciemā, Lilastē, Carnikavā, Kalngalē auto novietošana pie jūras būs par maksu

Ādažu novadā no maija līdz oktobrim auto novietošana piejūras stāvlaukumos būs par maksu, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.