• Ziedonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Skolēni varēs atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 10:42, 18.04.2024


Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, ar kuriem plānots noteikt, ka skolēni varēs atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves.


Foto: LETA

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, ja skolēns atteiksies no krievu valodas apguves līdz šī gada 21.jūnijam, tad citu svešvalodu varēs apgūt jau no jaunā mācību gada.

4.-8.klases skolēnus, kuri būs atteikušies no krievu valodas apguves vēl šajā mācību gadā, varēs pārcelt nākamajā klasē bez vērtējuma priekšmetā par otro svešvalodu. Savukārt tiem, kuri šogad beigs 9.klasi, pamatizglītības sekmju izrakstā norādīs vērtējumu, kas būs iegūts no iepriekšējos mācību gados šajā priekšmetā iegūtā vidējā vērtējuma.

Atteikties no krievu valodas apguves varēs rakstveidā skolēna vecāki, un izglītības iestādes vadītājam par to būs jāinformē iestādes dibinātājs, kuram būs jānodrošina iespēja apgūt citu svešvalodu.

Likumprojekta mērķis ir īstenot pāreju uz otro svešvalodu skolās kādā no Eiropas Savienības oficiālajām valodām, uzsver likumprojekta autori. Pēc Krievijas uzsāktā kara Ukrainā mainījusies arī sabiedrības attieksme pret Krieviju kopumā, tostarp vēlme apgūt krievu valodu, par ko liecina arī vecāku iesniegumi Izglītības un zinātnes ministrijai un skolām ar aicinājumu skolās kā otro svešvalodu nodrošināt kādu no Eiropas Savienības valodām.

Līdz šim kā otrā svešvaloda Latvijas izglītības iestādēs visbiežāk tika apgūta krievu valoda, tai seko vācu un angļu valoda, teikts anotācijā.

Lai nodrošinātu iespēju kā otro svešvalodu piedāvāt kādu no Eiropas Savienības valodām, skolas varēs slēgt arī savstarpēju līgumu ar citu skolu par mācību priekšmetu īstenošanu.

Savukārt skolēniem, kuri līdz 2025./2026. mācību gadam būs uzsākuši krievu valodas kā otrās svešvalodas apguvi, būs iespēja to turpināt līdz 9.klases beigām, bet ne ilgāk kā līdz 2029./2030.gada beigām.

Tāpat grozījumi paredz likumā citastarp nostiprināt to, ka vidējās izglītības programmās tiek iekļauta valsts aizsardzības mācība. To varēs īstenot ārpus izglītojamajiem noteiktās mācību stundu slodzes, un par tās apguvi netiks likta atzīme - mācību sasniegumu vērtēs aprakstoši, nosakot apguves līmeni.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Samazinās slieksni kriminālatbildībai par partiju nelikumīgu finansēšanu

Saeimas Juridiskā komisija šodien konceptuāli atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) iesniegtos ierosinājumus grozījumiem Krimināllikumā, kas paredzētu līdz desmit minimālajām mēnešalgām samazināt slieksni partiju nelikumīgā finansējuma apmēram, no kura iestājas kriminālatbildība.

Sabiedrība Valmieras skolēni uzsāka nodarbības jaunajā sporta zālē (+VIDEO)

Vidusskolai - attīstības centram ir arī būtiska nozīme bērnu ar dzirdes traucējumiem izglītošanā.

Sabiedrība Atsevišķos valsts ceļu posmos no trešdienas palielinās maksimālo atļauto ātrumu

Latvijā atsevišķos valsts ceļu posmos no šī gada 1.maija palielinās maksimālo atļauto ātrumu, LETA informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība 27% iedzīvotāju izmantotu zīmolu biežāk, ja komunicētu latviešu un krievu valodā

Latvijā 27% iedzīvotāju biežāk izmantotu zīmolu, ja pamanītu, ka tas ar savu auditoriju komunicē gan latviešu, gan krievu valodās, liecina tirgus izpētes uzņēmuma "KOG mārketinga un komunikācijas zinātnes pētījumu institūts" ("KOG institūts") veiktās aptaujas dati.

Sabiedrība Busulis ir pelnījis kritiku: «Viņš vienmēr bijis krievu tanku bučotājs» (+VIDEO)

Daugavpilī dziedātājs izpildīja Raimonda Paula darbu, bet ne valsts valodā.

Sabiedrība Sabiedriskie mediji pieļauj izmaiņas krievu valodas satura īpatsvarā

VSIA "Latvijas Televīzija" (LTV) izmaiņas krievu valodas satura īpatsvarā pieļauj pieprasījuma mazināšanās gadījumā, savukārt Latvijas Radio jau šobrīd strādā pie pakāpeniska latviešu valodas īpatsvara kāpināšanas, tā pauda LTV un Latvijas Radio pārstāvji, komentējot aktualizēto jautājumu par krievu valodas saturu sabiedriskajos plašsaziņas līdzekļos.

Sabiedrība Pamatskolu šajā mācību gadā varēs absolvēt bez atzīmes krievu valodā

Noslēgumam tuvojas darbs pie grozījumiem, kas šogad ļaus 9.klases skolēniem pabeigt pamatskolu bez atzīmes krievu valodā vai krievu literatūrā, raidījumā "Krustpunktā" atklāja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).