• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LVM: pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 19:44, 28.03.2024


Pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi, lielākos apjomus sasniedzot pavasara un rudens mēnešos, liecina LVM publiskotā informācija.



LVM pārstāvji norāda, ka visvairāk iedzīvotāji piemēslo valsts mežus ar sadzīves atkritumiem, tie veido gandrīz pusi jeb 46% no kopējā atkritumu apjoma, atlikusī daļa ir būvgruži, kas veido 18% no kopējā atkritumu apjoma, auto riepas veido 16% no kopējā atkritumu apjoma, auto daļas veido 13% no kopējā atkritumu apjoma, šīferis veido 6% no kopējā atkritumu apjoma un citi bīstamie atkritumi veido 2% no kopējā atkritumu apjoma. Pēdējo piecu gadu periodā LVM savāca un izveda no meža vidēji ap 1900 kubikmetriem nelikumīgi atstātos atkritumus.

LVM mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde norāda, ka iepriekšējajos divos gados savākto atkritumu apjoma statistika liecināja, ka atkritumu apjoms mežā samazinās, tomēr 2023.gada dati atkal ir ar augošu izvesto atkrituma apjoma tendenci. Tāpat viņš norāda, ka lielās atkritumu kaudzes mežos liecina par mērķtiecīgi organizētu atbrīvošanos no atkritumiem, kas, spriežot pēc satura, visbiežāk ir atvesti ar dažādas kravnesības transportu no būvobjektiem, autoservisiem un dažādu lietoto preču tirdzniecības vietām.

Tāpat LVM pārstāvji aicina ikvienu dabā gājēju rūpēties, lai pēc meža apmeklējuma neatstātu aiz sevis neko lieku, norādot, ka to, kas uz mežu atnests, jānes atpakaļ, bet labiekārtotajās atpūtas vietās jāuztur esošā kārtība.

LVM vides izglītības vadītāja Līga Abizāre, uzsverot meža piesārņojuma problēmu, norāda, ka pēdējā gada laikā no mežiem ir izvākti gandrīz 1724 kubikmetri atkritumu, kas ir ievērojami vairāk nekā gadu iepriekš. Abizāre atzīmē, ka atkritumi nodara nopietnu kaitējumu videi, kā arī to savākšanai dabā jātērē lieli līdzekļi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Liepājā plaši tiks atzīmēta Neatkarības atjaunošanas diena (+VIDEO)

Koncerta apmeklētāji aicināti pievienoties un dziedāt līdzi iemīļotajām dziesmām.

Sabiedrība Šodien Latvijā gaisa temperatūra būs +16…+21 grādu robežās

Svētdien īslaicīgs lietus gaidāms vienīgi Latvijas austrumu rajonos, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Sabiedrība Lielajā talkā sakoptas 1149 talkas vietas

Lielajā talkā sestdien sakoptas 1149 talkas vietas, aģentūru LETA informēja Lielās talkas organizatori.

Lasiet arī

Ekonomika Putniņš: Šis gads meža nozarei bijis dinamisks un brīžiem arī neprognozējams

Meža nozarei 2023.gads bijis gana dinamisks un brīžiem arī neprognozējams, aģentūrai LETA stāstīja AS "Latvijas valsts meži" (LVM) valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Sabiedrība Rīgas un Pierīgas mežos vērojama bīstama sniegliece un snieglauze

Rīgas un Pierīgas mežos vērojama bīstama zaru liekšanās jeb sniegliece un zaru lūšana jeb snieglauze, informēja SIA "Rīgas meži" pārstāvji.

Sabiedrība Pie Ministru kabineta protestē pret veco mežu izciršanu

Šodien vairāki desmiti cilvēku pie Ministru kabineta ēkas pulcējušies klusajā protestā, iestājoties par veco mežu saglabāšanu.

Interesanti fakti Latvijas mežiem palīdz kritušie koki, norāda speciālisti (+VIDEO)

Visi interesenti aicināti uz Ķemeru dabas rezervātu, lai izpētītu valsts savvaļas dabu.