• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rēzeknes sociālais dienests: «Objektīvā situācija liek pieņemt skarbus lēmumus»

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:38, 19.03.2024


Pensionāru sociālo pakalpojumu centra pakalpojumu cenas tika paaugstinātas uz 805,90 eiro.


Rēzeknes novada veco ļaužu pansionāta filiāle Pilcenē.

2024. gadā Rēzeknes valstspilsētas pārvaldes “Sociālais dienests” ieņēmumu daļa ir 8,01 miljoni eiro, kas ir par 1,6% mazāk nekā 2023. gadā. Ja skatās procentuāli, tad 40% jeb 3,2 miljoni eiro no šiem līdzekļiem ir pašvaldības dotācija pārvaldes pamatfunkciju izpildei, 323 tūkstoši eiro – pašvaldības finansējums infrastruktūras uzturēšanai un deinstitucionalizācijas (DI) projektā izveidoto pakalpojumu nodrošināšanai.

Pārvaldes “Sociālais dienests” vadītājs Gunārs Arbidāns: “Sākot ar 2024. gadu, valsts kompensācija DI projektā izveidoto pakalpojumu nodrošināšanai vairs nav pieejama, tāpēc pašvaldībai bija jāmeklē papildu līdzekļi, lai turpinātu atbalstīt bērnus ar funkcionāliem traucējumiem un personas ar garīga rakstura traucējumiem. Salīdzinājumā ar 2023. gadu pašvaldības dotācija ir palielinājusies par 10,8%.”

Pārvaldes “Sociālais dienests” izdevumu daļa, salīdzinot ar 2023. gadu, ir palielinājusies un veido 8,2 miljoni eiro. Izdevumu lielākā daļa paredzēta darbinieku atalgojumiem – 5,2 miljoni eiro. Šajā izdevumu pozīcijā summa palielinājusies par 257,1 tūkst. eiro (5%) saistībā ar minimālās mēnešalgas palielināšanu uz 700 eiro, kā arī ar valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu palielināšanu.

G. Arbidāns vietnei rezekne.lv norāda, ka sociālā budžeta izstrāde ierobežotu finansiālo līdzekļu apstākļos nebija viegls uzdevums, jo izdevumi obligāto sociālo funkciju nodrošināšanai ik gadu aug, nemaz nerunājot par papildu pienākumiem, ko valsts uzveļ pašvaldību plecos bez pietiekama finansiāla atbalsta. “Objektīvā situācija diktē savus noteikumus un liek pieņemt skarbus lēmumus. Lai nodrošinātu obligāto sociālo pakalpojumu paketi, izmaksātu darbiniekiem algas, kuras jau tāpat nav lielākās reģionā, uzturētu infrastruktūru, nācās savilkt jostu ciešāk.”

Un tiešām, pārvaldes “Sociālais dienests” budžets nepieļauj nekādas pārmērības. Izdevumu daļā iekļautas faktiskās izmaksas par komunālajiem pakalpojumiem, ēdināšanas pakalpojumiem (palielinājums par 15%) un veselības aprūpes pakalpojumiem (pieauga par 10,3 tūkst. eiro), minimālas izmaksas par inventāra iegādi kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanai pensionāriem un dažas citas pozīcijas.

G. Arbidāns: “Mēs nerunājam par attīstību 2024. gadā. Vienīgais, ko šogad varam izdarīt pašu spēkiem, ir kosmētiskais remonts Pensionāru sociālo pakalpojumu centra istabās. Tāpat esam ieplānojuši līdzekļus tehniskās dokumentācijas izstrādei energoefektivitātes un vides pieejamības uzlabošanai pansionāta ēkā. Mūsu nākamais uzdevums ir atrast šiem mērķiem ārējo līdzfinansējumu 100% apmērā.”

Lai nodrošinātu sociālās struktūras funkcionēšanu minimālā, bet stabilā līmenī, Rēzeknes pašvaldībai bija jāpieņem vairāki nepopulāri lēmumi. Jau pērn tika lemts par 13,25 slodžu optimizāciju. Šogad tika apstiprināts cenrādis dažādiem pakalpojumiem, kas tiek sniegti DI projektā. Te jāpiebilst, ka pašvaldība, izvērtējot savas iespējas, tomēr izvēlējās arī turpmāk uzņemties finansiālā sloga daļu. Saistībā ar saimniecisko izdevumu palielināšanos, no 1. marta cenas Pensionāru sociālo pakalpojumu centra pakalpojumiem tika paaugstinātas uz 805,90 eiro, bet tas joprojām paliek viens no zemākajiem pansionāta pakalpojumu izcenojumiem reģionā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Trīs lietas, ko vēlas darbinieki

Katrs piektais uzņēmums seko līdzi darbinieku vēlmēm, veicot ikgadējos darbinieku apmierinātības mērījumus. Pārliecinošs vairākums - 91% aptaujāto uzņēmumu - darbinieku labbūtības iniciatīvām atvēl līdz 10 000 EUR gadā, 7% uzņēmumu darbinieku labbūtībai atvēlētais gada budžets ir 10 001 - 30 000 EUR robežās, savukārt pavisam niecīga uzņēmumu daļa (0,29%) - velta vairāk nekā 100 000 EUR ik gadu.

Sabiedrība Rožukalnei atstājot amatu, SEPLP meklēs jaunu sabiedrisko mediju ombudu

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) rīkos konkursu jauna sabiedrisko mediju ombuda ievēlēšanai, jo līdzšinējā ombude Anda Rožukalne nolēmusi amatu atstāt, informē SEPLP pārstāvji.

Sabiedrība Miris kādreizējais finanšu ministrs Andris Vilks

Miris Latvijas Bankas padomes loceklis un kādreizējais finanšu ministrs Andris Vilks, pavēstīja Latvijas Bankā.

Sabiedrība Izstrādās atbalsta sistēmu Latvijas klimatneitralitātes mērķu sasniegšanai

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki kopā ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), Latvijas Universitāti (LU) un Vidzemes augstskolu (ViA) veidos vienotu nacionālo lēmumu atbalsta instrumentu, kas politikas veidotājiem palīdzēs pieņemt datos balstītus lēmumus par efektīvākajām klimata politikām, aģentūru LETA informēja RTU.

Lasiet arī

Sabiedrība Rēzeknē uz Kovšu ezera tiks izveidots parks par 8 466 615,81 eiro (+VIDEO)

Projektā plānoto darbību rezultātā kopumā tiks radītas 15 jaunas darba vietas.

Sabiedrība Valsts kontrole: Rēzeknes budžetā pieļauti vairāki pārkāpumi

Rēzeknes pašvaldības 2023.gada budžeta izstrādē ir pieļauti vairāki pārkāpumi, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā, kurā vērtēts, vai Rēzeknes pašvaldības rīcība budžeta un finanšu vadībā ir atbilstoša regulējumam.

Sabiedrība Rēzeknes pilsētas domei jāsagatavo finanšu dokumenti izskatīšanai FM un VARAM

Rēzeknes pilsētas domei jāsagatavo dokumenti par parādsaistību apjomu, nākamā gada budžetu un finanšu uzskaites sistēmas uzlabošanu izskatīšanai Finanšu ministrijā (FM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Kriminālziņas Pēc divu nedēļu ilgiem dzēšanas darbiem likvidēts šķeldas ugunsgrēks Rēzeknē

Rēzeknē trešdien pēc teju divu nedēļu ilgiem dzēšanas darbiem likvidēts šķeldas ugunsgrēks.