• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Valsts valodas nezināšanas gadījumā pacientam pašam būtu jānodrošina tulkošana

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:46, 17.03.2024


Valsts valodas nezināšanas gadījumā saziņā ar mediķiem pacientam būtu pienākums pašam nodrošināt tulkošanu, paredz Veselības ministrijas (VM) parlamentārā sekretāra Artjoma Uršuļska iesniegtie priekšlikumi Pacientu tiesību likumā grozījumiem.



Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) jau iepriekš aicinājis Pacientu tiesību likumā nostiprināt valsts valodas lietošanu ārstniecības iestādēs.

VM parlamentārā sekretāra priekšlikumi paredz papildināt likumā jau esošu normu ar to, ka pacientam informācija mediķiem jāsniedz valsts valodā. Jau esošo normu papildinātu ar vārdiem "valsts valodā", tiktu noteikts, ka, ja pacienta veselības stāvoklis to pieļauj, viņam ir pienākums aktīvi iesaistīties ārstniecībā un savu iespēju un zināšanu robežās valsts valodā sniegt ārstējošam ārstam likumā sīkāk noteikto informāciju saistībā ar ārstniecības nodrošināšanu.

Tāpat VM iesniegtais priekšlikums paredz Pacientu tiesību likumu papildināt ar jaunu normu, ka, ja pacientam nav saprotama ārstniecības personas sniegtā informācija vai pacients nevar sniegt ārstniecības personai nepieciešamo informāciju valsts valodas nepietiekamas pārvaldīšanas dēļ, pacientam būs pienākums pašam nodrošināt tulkošanu.

Grozījumu pamatojumā Uršuļskis skaidro, ka, ņemot vērā sabiedrībā notiekošās diskusijas par valsts valodas lietošanas stiprināšanu, VM ieskatā likumprojektā ir nepieciešams noteikt valsts valodas lietošanas regulējumu starp ārstniecības personu un pacientu.

VM skaidro, ka gadījumos, ja pacients nepārvalda valsts valodu, viņam būtu pienākums nodrošināt tulkošanu, kuru var sniegt jebkura pacientam pietuvināta persona, kura saprot ārstniecības personas sniegto informāciju un spēj to iztulkot un pasniegt pacientam saprotamā veidā, kā arī šo pakalpojumu var sniegt tulks, kura pakalpojumus apmaksā pacients.

Piedāvātā norma uzlabos pacienta un ārstniecības personas savstarpējo komunikāciju ārstniecības procesā, atzīmē VM parlamentārais sekretārs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī

Sabiedrība Slimnīcām dažādi risinājumi saziņai ar pacientiem svešvalodās

Slimnīcas nesaredz problēmas saziņai ar pacientiem svešvalodās, paredzot tādiem gadījumiem dažādus risinājumus, noskaidroja aģentūra LETA.

Sabiedrība Diasporas bērniem palīdzēs atcerēties dzimto valodu (+VIDEO)

Kursos var iziet arī nepilsoņi, norāda Sabiedrības integrācijas fonds.

Sabiedrība Saeimas deputāts Edvīns Šnore: «‎Okupanti neintegrējas» (+VIDEO)

Politiķa izvirzītā tēma satrauc daudzus patriotiski noskaņotus latviešus.

Sabiedrība Valsts valodas pārbaudi nav spējuši nokārtot Krievijas pilsoņi virs 75 gadiem

Valsts valodas pārbaudi lielākoties nav spējuši nokārtot Krievijas pilsoņi vecumā virs 75 gadiem, liecina Valsts izglītības satura centra (VISC) apkopotā informācija.