• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Zemnieki brīdina: protestu akcijas būs regulāras

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 14:25, 04.03.2024

Andris Ērglis


"Jau šobrīd ir skaidrs, ka 5.marts nebūs šogad pēdējā protestu akcija. Mēs neprotestējam, lai biedētu sabiedrību un pilsētās radītu sastrēgumus. Lauksaimnieki ar savu balsi iestājas par ilgtspējīgu lauksaimniecību un visai Latvijas ekonomikai svarīgas nozares dzīvostpēju. Lai tas notiktu, neviens no mums nevar atļauties nogurt", - pārliecināts Zemnieku saeimas pārstāvis.


Foto: LETA

Raksturojot pirms mēneša valdībai iesniegto prasību izpildi, "Zemnieku saeimas" pārstāvji norāda, ka atsevišķos jautājumos iezīmējas zināms progress, tomēr, lai panāktu rezultātu par visiem punktiem, jārēķinas, ka šis būs darbīgs un nemierīgs gads.

Analizējot visu februāra sākumā valdībai iesniegto prasību izpildes statusu, "Zemnieku saeima" skaidro, ka lauksaimnieku pirmā prasība par Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu tūlītēju importa aizliegumu lauksaimnieki vērtē kā daļēji izpildītu. "Saeima ir apstiprinājusi agresorvalstīs audzēto graudu un lopbarības importa aizliegumu, ir izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, kas šobrīd atrodas saskaņošanas procesā. Savukārt prasības punkta par Ukrainas graudu tranzīta veicināšanu uz trešajām valstīm izpildē kustība nenotiek un nenotiks, kamēr nebūs noslēgušās diskusijas Eiropas līmenī, kur arī Latvijas pozīcijai ir svarīga loma," skaidro "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Prasība par PVN likmes noteikšanu 5% apmērā Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem ir iestrēgusi Finanšu ministrijas gaiteņos. "Ir notikusi tikšanās ar Finanšu ministrijas ierēdņiem, lai mēs kopīgi vienotos par metodiku, kā aprēķināt fiskālās likmes noteikšanas ietekmi. Tomēr ir skaidrs, ka problēmas sakne ir politiskās vienošanās neesamība starp koalīcijas partijām. Ja nav vienošanās, samazinātā PVN atgriešana ir iestrēgusi bezizejā. Šobrīd gaidām jūliju, kad tiks uzsākts valsts budžeta sastādīšanas process. Reizē ar PVN likmes noteikšanu 5% apmērā, plānots skatīt arī pārējos ar nodokļiem saistītos jautājumus - degvielas limitus lopkopības un dārzeņkopības saimniecībām, kā arī nekustamā īpašuma nodokli," turpina J.Lazdiņš.

Trešā prasība, kuras izpildē ir sperti soļi pareizajā virzienā, ir birokrātijas mazināšana. "Varētu teikt, ka trešās prasības izpildei ir visi elementi, lai tiku atrasti efektīvākie risinājumi. Zemkopības ministrijā (ZM) ir sākusies Ministru kabineta (MK) noteikumu izstrāde jaunajai saimnieciskajai sezonai un tiek paredzēti dažādi birokrātijas atvieglojumi. Gan pēc Latvijas, gan Lietuvas lauksaimnieku, gan valdības spiediena Eiropas Komisija ir izstrādājusi regulu un pakārtoto aktu grozījumus, kas šobrīd strauji tiek virzīti uz priekšu, lai sniegtu lielākas iespējas dalībvalstīm pašām lemt par birokrātijas mazināšanu un atsevišķu prasību ieviešanas veidu," norāda J.Lazdiņš.

Prasības par plašāku pieeju apdrošināšanas un apgrozāmo līdzekļu programmām izpildē ir progress, tomēr vēl ir darāms daudz, lai tiktu panākts reāls risinājums.

Lauksaimnieku prasību piektais punkts - atteikšanās no nacionāla līmeņa zemes apgrūtinājumiem vai citiem zemes lietošanas ierobežojumiem -, ir iemesls protesta akcijai jau kopā ar mežu nozares pārstāvjiem 5.martā. "Mūsu protesta uzdevums ir raidīt signālu politiķiem, ka jautājumu tālāk vairs nedrīks "muļļāt". Nav pieņemama situācija, kad Latvija uzņemas aizvien lielākas vides ambīcijas Eiropas līmenī, bet, lai tās sasniegtu, uzliek dažādus liegumus privātīpašumiem, tādā veidā visu smagumu uz pleciem liekot iznest zemju īpašniekiem. Šī problēma ir visai kliedzoša, jo var draudēt ar lauksaimniecības zemes netaisnīgu apgrūtinājumu, bankrotā iedzenot vairākus lauksaimniekus. Tas tāpēc, ka Zaļā kursa aizsegā iepriekš lauksaimniecībā izmantotai un ražīgai zemei, kura tās saimniekam dod ekonomisko atdevi, var tikt uzlikts apgrūtinājums, piemēram, audzēt tikai zāli, vai likvidēt meliorācijas sistēmas, reizē nedodot risinājumu, kā lauksaimniekiem pildīt savas saistības ar kredītiem bankās vai nodokļiem valstij. Ir nepareizi faktiski atņemt lauksaimniekam iztiku, valsts līmenī neatrodot risinājumu finanšu atbalsta veidā, ko pilnīgi noteikti var panākt arī no Eiropas Savienības līdzekļiem. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministe Inga Bērziņa problēmu izprot, ir piedāvājums organizēt darba grupas, bet iztrūkst konkrētības. Diemžēl esam punktā, kur solījumi tiek izteikti, bet darītāju nav," skaidro J.Lazdiņš.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Kā ārzemnieki dienēs Latvijas armijā (+VIDEO)

Aizsardzības ministrija paredzējusi mainīt Militārā dienesta likumu, lai palielinātu karavīru skaitu.

Sabiedrība Miris kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis

80 gadu vecumā mūžībā devies kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs, 5. un 6.Saeimas deputāts Alfreds Čepānis, informē parlamentā.

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Lasiet arī

Sabiedrība Lauksaimnieku protesta akcijā iesaistītas kopumā apmēram 2000 tehnikas vienības

Lauksaimnieku protesta akcijā, kas pirmdien notika 16 Latvijas pilsētās, tika iesaistītas kopumā apmēram 2000 tehnikas vienības, informē biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Sabiedrība «Mēs neesam Maskavas guberņa!»: Bauskā protestā piedalās ap 100 lauksaimnieku

Bauskā protestā piedalās vairāk nekā 100 lauksaimnieku ar traktoriem un automašīnām. Kā sacīja vietējā protesta organizatore Liene Grantiņa, atsaucība bija lielāka, nekā gaidīts pat optimālākajos scenārijos.

Sabiedrība Latvijas zemnieki apsver iespēju rīkot protestus

Latvijā zemnieki apsver iespēju rīkot protestus.

Sabiedrība Lauksaimnieki pieprasa Ašeradena demisiju

Latvijas lauksaimniecības organizācijas pieprasa finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV) demisiju, paziņo biedrība "Zemnieku saeima".