• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Daudzi māju saimnieki Baltijā slēpjas pazemē (VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 08:22, 01.03.2024



Iepriekš uzstādīti bunkuri ar pārtikas rezervēm ļaus pārdzīvot visas nepatikšanas.


Šādas betona konstrukcijas iedzīvotāju drošībai tiek apraktas zemes gabalos.

Nav noslēpums, ka šī brīža ģeopolitiskajos apstākļos cilvēki aizvien vairāk pievērš uzmanību savai drošībai - gan no pārtikas uzglabāšanas perspektīvas, gan attiecībā uz ģimens māju.

Arvien lielāku popularitāti gūst pavisam jauna tendence - būvēt mājas pazemē. Tas ir ne tikai droši, bet arī ilgtspejīgi, jo iekštelpu klimata nodrošināšanai tiek izmantota zemes enerģija. Māju no gandrīz visām pusēm ieskauj vismaz viena metra zemes slānis, atstājot fasādi atvērtu, lai nodrošinātu telpās dabisku gaismu.

Tie vairs nav nekādi trakie apokalipses domu pārņemtie, kas būvē šādas mājas. Mūsdienu būvniecības materiāli un arhitektūras paņēmieni dod iespēju uzbūvēt arī mūsdienu standartiem atbilstošu ģimenes māju pazemē. Izrādās, tas nemaz nav dārgāk vai sarežģītāk, tieši otrādi - izmantojot modulāru būvju principu, būvniecības process var būt līdz pat četrām reizēm ātrāks nekā konvencionālās mājas būvniecība. Vēl jo vairāk, pazemes būvēm ir A energoefektivitātes klase.

"Jāsaka, ka pazemes māju un pagrabu būvniecība, saistībā ar notikumiem tepat aiz robežām, ir likusi sarosīties daudziem, kas domā par savas ģimenes drošību", stāsta Igaunijas būvniecības eksperts Helmuts Apsis. "Ar mums jau ir sazinājušies gan nekustamo īpašumu attīstītāji, gan arhitekti, jo pazemes māju koncepts ir tas, ko klienti pieprasa arvien vairāk. Tā kā mēs ražojam arī īstus pazemes bunkurus, tad mūs uzrunā arī māju būvnieki, kas saviem klientiem piedāvā integrēt mūsu pazemes bumbu patvertni zem savas jaunās mājas", min Helmuts Apsis. Taujāts, vai šāda pazemes māju un bumbu patvertņu tehnoloģija pārliecina pircējus, Helmuts Apsis atbild: "Jā, it īpaši, kad minam, ka Igaunijas militārajā poligonā mūsu betona moduļi ir testēti ar dažādiem mūsdienu ieročiem un tie ir atzīti par ļoti izturīgiem".

Igaunijā moduļu pazemes būvju ražošanu nodarbojas jau vairāk kā 12 gadus. Pazemes mājas tiek būvētas dažādos izmēros - no 10 m2 līdz pat 130 m2 lielas. Šogad Baltijas tirgum ir paredzēts saražot 150 - 200 pazemes būves.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Lasiet arī

Ekonomika Ekonomikas ministrija brīdina īpašniekus par kabeļiem uz dzīvojamo māju jumtiem

Patvaļīgi ierīkoti inženiertīkli rada problēmas arī ēkas apsaimniekošanai – jumta remonta un uzturēšanas darbiem, kā arī jumta un fasāžu siltināšanai.

Sabiedrība Atjaunota Vilhelma Hofmaņa 1902. gada savrupmāja

Ēkā dzīvoja Latvijas Jūras spēku dibinātājs un citas ievērojamas personas.

Sabiedrība Rēzeknes pašvaldība turpina līdzfinansēt iedzīvotāju projektus (+VIDEO)

Visvairāk iedzīvotāji vēlas redzēt pie savas mājas bērnu rotaļu laukumu.

Sabiedrība Vasara ir dzīvokļu remontdarbu laiks, svarīgi nekļūdīties ar darbu veicējiem

Daugavpils pašvaldības uzņēmums palīdz iedzīvotājiem pienācīgi atjaunot savas mājas.