• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Daugavpilī tiks likvidētas 2 skolas, kopumā reorganizētas 6 izglītības iestādes

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 10:06, 28.02.2024


"Optimizāciju" ir plānots īstenot ar 2024. gada 1. augustu.


Raiņa skolai šis būs pēdējais mācību gads.

Daugavpils pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs turpina samazināties izglītojamo skaits un ir vērojams nevienmērīgs izglītības iestāžu piepildījums, kas ilgtermiņā ietekmēs izglītības iestāžu darba kvalitāti, ziņoja vietne daugavpilszinas.lv.

Daugavpils pilsētas pašvaldība kā risinājumu joprojām saskata izglītības iestāžu ar lielu izglītojamo skaitu veidošanu, un tā galvenais mērķis ir izglītības kvalitātes paaugstināšana visās izglītības pakāpēs. Tāpēc vispirms ir paredzēts stiprināt izglītības iestāžu pamatizglītības posmu, veidojot ilgtspējīgas, labas skolas ar kvalitatīvu izglītības programmu piedāvājumu, būtiski palielinot pedagogu atalgojumu un ieviešot jaunu finansēšanas modeli, nodrošinot optimālu pedagoga slodzi vienā skolā. Līdz ar to Dome pieņēma lēmumus par tālāku Daugavpils pilsētas izglītības iestāžu tīkla optimizāciju.

Pārmaiņas skars 6 pilsētas izglītības iestādes. Ir plānots esošajām izglītības iestādēm pievienot citas: J.Raiņa Daugavpils 6.pamatskola (Komunāla ielā 2) tiks likvidēta, to pievienojot Daugavpils Centra vidusskolai, tiks likvidēta Daugavpils 11. pamatskola, to pievienojot Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolai, savukārt, likvidējot Daugavpils pilsētas 18. pirmsskolas izglītības iestādi, tā tiks pievienota Daugavpils pilsētas 24. pirmsskolas izglītības iestādei.

J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskolas izglītojamiem tiek piedāvāta iespēja turpināt pamatizglītības programmas apguvi Daugavpils Centra vidusskolā, savukārt Daugavpils 11. pamatskolas izglītojamiem tiek piedāvāta iespēja turpināt pamatizglītības programmas apguvi ģeogrāfiski vienā no tuvākajām izglītības iestādēm – Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas ēkā Valmieras ielā 5. Tai pat laikā vecākiem netiek liegts saviem bērniem izvēlēties izglītības programmu apguvi jebkurā citā pilsētas izglītības iestādē.

Pievienojot J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskolas pamatizglītības posmu Daugavpils Centra vidusskolai, tiks saglabāta iespēja tuvākās apkaimes iedzīvotājiem nodrošināt dzīvesvietai tuvāko izglītības iestādi, savukārt pirmsskolas izglītības programmas īstenošanas adrese Ķieģeļu ielā 15A tiks saglabāta. Kā viens no pozitīvajiem rādītājiem ir tas, ka Daugavpils Centra vidusskolā darbojas vairāki interešu izglītības pulciņi, kā arī ir atvērtas sporta klases, kur skolēniem ir iespēja izglītoties un nekavēt stundas, ja ir sacensības vai treniņi. Paredzēts, ka stundu saraksts tiks pielāgots, lai skolēni varētu apvienot treniņus savā sporta veidā un mācību stundas. Savukārt gan Daugavpils Centra vidusskolā, gan Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolā tiks nodrošināta speciālo izglītības programmu piedāvājuma saglabāšana, kur izglītojamie varēs turpināt to pašu pamatizglītības programmu apguvi, ko apguva vai nu J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskolā, vai Daugavpils 11. pamatskolā.

Daugavpils valspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs:

“Ir paredzēta vispārējās izglītības iestāžu, t.i., skolu, kā arī pirmsskolas izglītības iestāžu likvidēšana un apvienošana. Minētās darbības sekmēs mērķtiecīgu vadības komandu izveidi, vienotus izglītības mērķus, efektīvu iestādes funkciju īstenošanu, paplašinās materiāli tehniskās bāzes uzlabošanas iespējas un pedagogu resursus pašreizējām izglītības iestādēm.

Šajā situācijā mēs nevaram pieļaut populistisko attieksmi. Mācību gada sākumā J.Raiņa Daugavpils 6. pamatskolā bija 166 skolēni, Daugavpils 11. pamatskolā – 213. Pat ja apvienosim šīs divas skolas, mēs neiegūsim skolēnu skaitu, kuru skolām nosaka ministrija. Savukārt tas nozīmē, ka pedagogi nesaņems valsts paredzēto finansējumu algām. Ņemot vērā, ka pašvaldībai jāfinansē pustukšu skolu ēku uzturēšana, pašvaldība nevarēs uzņemties papildu finansiālo slogu skolu pedagogu algām. Turklāt, ja tagad lēmumu pieņemšanā primārais ir skolēnu skaits, tad nākamais, ko prasa ministrija, ir skolēnu mācību rezultāti. Minētajās skolās tie ir 2-3 reizes zemāki nekā vidēji pilsētā”.

Ņemot vērā acīmredzamo demogrāfijas kritumu, kā arī apstākli, ka J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskola un Daugavpils 11. pamatskola nevar izpildīt IZM noteikto izglītojamo skaita kritēriju klašu grupās – 120 izglītojamie 1.-3.klašu posmā, 120 izglītojamie 4.-6.klašu posmā, 120 izglītojamie 7.-9.klašu posmā un tādējādi saņemt 100% valsts finansējumu pedagogu atalgojumam –, tiks novērsts risks pašvaldībai finansēt J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskolu un Daugavpils 11. pamatskolu. Skolu pievienošanas rezultātā ir paredzama mērķtiecīga Daugavpils Centra vidusskolas un Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas pamatizglītības pakāpes stiprināšana, nodrošinot izglītojamo attīstību, iekļaujošās izglītības kvalitātes nodrošināšanu un efektīvu resursu izmantošanu. Tiks arī mazināti izdevumi izglītības iestāžu ēku Komunālā ielā 2 un Arhitektu ielā 11 uzturēšanai, tomēr pašvaldībai ir jāmeklē risinājumi šo ēku izmantošanai Grīvas un Ķīmijas apkaimēs.

Pievienojot Daugavpils pilsētas 18. pirmsskolas izglītības iestādi Daugavpils pilsētas 24. pirmsskolas izglītības iestādei, pašvaldība turpinās sekmēt tādus ieguvumus kā kvalitatīvs lielāku un daudzfunkcionālu vadības komandu darbs, vienoti izglītības attīstības mērķi, materiāli tehniskās bāzes un pedagogu resursu pieejamības paplašināšana, speciālo pirmsskolas izglītības programmu pieejamība, kā arī pirmsskolas rindas jautājuma atrisināšana pilsētas centra pirmsskolas izglītības iestādē.

Veicot šādas izmaiņas izglītības iestāžu tīklā, tiks sakārtots administratīvais resurss, efektīvāk tiks nodrošināts atbalsta personāla darbs, kā arī būs sakārtots saimnieciski tehniskais nodrošinājums. Izglītības iestāžu tīkla optimizācijas rezultātā daļai izglītības iestāžu darbinieku varētu mainīties darba funkcijas un amata pienākumi, jo, strādājot pie izglītības pakalpojuma kvalitātes uzlabošanas, mazāk darba nekļūs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Vecpils iedzīvotāji Kurzemē atceras kolhoza laikus (+VIDEO)

Pēteris Lācis izveidoja "Ziedu" par vadošo saimniecību.

Sabiedrība Izglītības nodrošināšana ukraiņu bēgļu bērniem varētu izmaksāt 2 miljonus eiro

Lai nodrošinātu mācības visiem ukraiņu bēgļu bērniem, no septembra līdz decembrim būs nepieciešami kopā 2 356 507 eiro, bet 2025.gadā - 4 316 027 eiro, liecina likumprojekts, ko Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nodevusi saskaņošanai.

Sabiedrība Ekspluatācijā nodota biroju kompleksa «Verde» otrā ēka

Ekspluatācijā nodota biroju kompleksa "Verde" otrā ēka, informē biroju kompleksa attīstītāja "Capitalica Asset Management" pārstāvji.

Sabiedrība Valsts prezidenta kancelejas vadītāja no bijušā dzīvesbiedra saņēmusi 31000 eiro

Valsts prezidenta kancelejas vadītāja Gunda Reire pērn no bijušā dzīvesbiedra, Saeimas deputāta, bijušā finanšu ministra Jāņa Reira (JV) saņēmusi ap 31 000 eiro, no kuriem 5960 eiro veido uzturlīdzekļi, liecina viņas amatpersonas deklarācija par 2023.gadu.

Lasiet arī

Sabiedrība «Es izvēlējos bērnam latviešu programmu»

Mazākumtautību skolas gatavojas pārejai uz mācībām valsts valodā.

Sabiedrība No 1.septembra – tikai latviski! Mazākumtautību skolas aktīvi gatavojas reformai

Rīgas pašvaldības skolas strādā gan pie īstermiņa, gan ilgtermiņa rīcības plāniem par pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Kultūra Rotko muzejs Daugavpilī aicina jauniešus (VIDEO)

"Iesaistīties, iekļauties un būt noderīgiem kultūras procesos".