Aptaujā noskaidrots, ko vēlas Latvijas skolēni (+VIDEO)

Sabiedrība
VS.LV 10:06, 23.02.2024 0

73% kopumā pauž satraukumu par nākotnē iespējamo ekonomiskās plaisas palielināšanos.

 

Latvijas skolēni ir lepni par savu dzīves vietu Eiropā un Latviju kā Eiropas Savienības dalībvalsti, kā arī apzinās ES lomu cilvēktiesību un brīvības nodrošināšanā Eiropā. Tā liecina Starptautiskās izglītības sasniegumu novērtēšanas asociācijas Starptautiskā pilsoniskās izglītības pētījuma rezultāti.

Procentuāli visvairāk ES dalībvalstu skolēnu piekrīt apgalvojumam, ka Eiropas Savienība veicina cilvēktiesību ievērošanu visā Eiropā. Šo skolēnu skaits svārstās robežās no 93% Zviedrijā līdz 83% Slovākijā. Tā uzskata arī 86% jauniešu Latvijā. Atbalsts un pārliecība par ES lomu demokrātijas vērtību stiprināšanā un uzturēšanā skolēnu atbildēs ir ļoti augsts. Mazāks īpatsvars Latvijas skolēnu ir pārliecināti par runas brīvību ES (Latvijā 76%, Eiropas ICCS 2022 vidēji 83%, Zviedrijā 90% skolēnu).

Atbildot uz jautājumiem par Eiropas nākotni, Latvijas astoto klašu skolēnu redzējums saistīts ar mierīgu līdzāspastāvēšanu un ciešāku sadarbību starp valstīm. Latvijas skolēniem ir nedaudz lielāka ticība mieram Eiropā, nekā Eiropas dalībvalstīs vidēji (attiecīgi 62% un 57%). Savukārt valstu savstarpējās sadarbības pieaugumam nākotnē tic lielākā daļa jauniešu arī citās Eiropas valstīs. Tāpat jaunieši visā ES nākotni saista ar sieviešu līderības pieaugumu, pieejamāku veselības aprūpi trūcīgajiem iedzīvotājiem un demokrātijas nostiprināšanos.

Tomēr vienlaikus jaunieši apzinās arī potenciālos apdraudējumus. 73% jeb vienāds skolēnu īpatsvars Latvijā un Eiropas dalībvalstīs kopumā pauž satraukumu par nākotnē iespējamo ekonomiskās plaisas palielināšanos starp dažādām valstīm. Kā negatīvu Eiropas nākotnes attīstības scenāriju skolēni uzskata nevienlīdzības palielināšanos un korupcijas ietekmi politikā. Uz šādu risku norāda 69% Latvijas skolēnu un 66% skolēnu Eiropas dalībvalstīs vidēji. Kā trešo būtiskāko satraukuma iemeslu nākotnē Latvijas skolēni min nabadzības un bezdarba palielināšanos.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Karalienes Elizabetes II piemiņai Rīgā notiks pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem

Karalienes Elizabetes II piemiņai šodien notiks zibakcija - pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem no Brīvības pieminekļa līdz Lielbritānijas vēstniecībai, aģentūru LETA informē pasākuma rīkotāja Gerda Pulkstene.

Sabiedrība Piektdiena būs saulaina un silta

Piektdien visā Latvijā saglabāsies sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Kā izvēlēties tualetes podu, ņemot vērā vannasistabas stilu un funkcionalitāti?

Telpas izmēri ir svarīgākais faktors, izvēloties tualetes podu. Jānovērtē, cik lielu vietu tualetes pods var aizņemt vannas istabā, lai tas netraucētu pārvietoties. Tualetes poda izmēriem jāatbilst telpai, pretējā gadījumā tas var ierobežot kustību un padarīt telpu mazāk funkcionālu.

Sabiedrība SEPLP uzdod LTV7 no nākamā gada visu saturu nodrošināt tikai valsts valodā

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) šodien apstiprināja grozījumus Mazākumtautību multimediju platformas koncepcijā, apstiprinot plānu, ka no 2025.gada. 1.janvāra LTV7 saturu nodrošinās tikai valsts valodā, tviterī atklāja padomes loceklis Jānis Eglītis.

Lasiet arī

Sabiedrība Carnikavas iedzīvotāji varēs izmantot jauno skolas stadionu (+VIDEO)

Sporta arēna ir sertificēta arī profesionālajām sacensībām.

Ekonomika Šonedēļ skolēni varēs sākt pieteikties darbam vasaras brīvlaikā

Šonedēļ, 2.maijā, plkst.10 skolēni varēs sākt pieteikties darbam vasaras brīvlaikā, informē Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).

Ekonomika Skolēnu nodarbināšanai vasarā pieteikušies vairāk nekā 800 darba devēji

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) skolēnu vasaras nodarbinātības pasākuma īstenošanai pieteikušies vairāk nekā 800 darba devēji.

Sabiedrība Latvijā arvien vairāk bērnu neapmeklē skolu

Iepriekšējos trīs mācību gados ir turpinājis palielināties skolu neapmeklējošo skolēnu skaits obligātajā izglītības vecumā, liecina "Ziņojuma par bērnu stāvokli valstī 2021.un 2022.gadā" un Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) dati.