• Staņislava,
  • Staņislavs,
  • Stefānija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Saeima: lauku reģioni paliek tukši un neapdzīvoti (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 08:23, 22.02.2024


Lauksaimniecības produktu eksporta aizliegums no Austrumiem paredzēts Latvijas zemkopības atdzīvināšanai.


Zemnieki protestē pret varas bezzobaino politiku.

Latvijas parlamentā turpina apspriest aktuālo jautājumu par pārtikas importa pārtraukšanu no Krievijas un Baltkrievijas. Šajā sakarā tiek ierosināti grozījumi Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā.

"Statistikas dati liecina, ka lauku reģioni paliek tukši un neapdzīvoti, ko galvenokārt ietekmē darba vietu un ienākumu mazināšanās. Lauksaimniecība ir viena no galvenajām nodarbošanās lauku reģionos un ienākumu samazināšanai no lauksaimniecības ir tieša ietekme uz iedzīvotāju skaitu lauku teritorijās. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem iedzīvotāju skaits lauku teritorijās samazinās. 2023. gadā lauku teritorijās iedzīvotāju skaits pirmo reizi kopš datu vākšanas ir samazinājies, sasniedzot zem 600 tūkstošiem iedzīvotājiem un, salīdzinājumā ar 2022. gadu, to skaits ir samazinājies par 5 %. Rezultātā arī šādā veidā tiek apdraudēta valsts drošība, jo nav iedzīvotāji laukos. Reģionu apdzīvotība, īpaši Krievijas robežas tuvumā, arī ir valsts drošības jautājums. Proti, cilvēki, kas ikdienā dzīvo teritorijā, to uzrauga daudz labāk par robežsargiem, muitu vai policiju".

"Krievijas karš Ukrainā lielākajā sabiedrības daļā radīja ne tikai nedrošības sajūtu un nosodījumu, bet arī pieprasījumu pēc straujākas atteikšanās no padomju mantojuma un Krievijas ietekmes visās jomās, t.sk. arī no lauksaimniecības un lopbarības produktiem, kas nākuši no agresorvalsts".

"Jau šobrīd lauksaimniecības jomā daudzi uzņēmumi ir atteikušies no Krievijas kā agresorvalsts ražošanas resursiem un tādā veidā izrādījuši savu attieksmi attiecībā pret sadarību ar Krieviju. Latvija ir publiski paudusi savu atbalstu Ukrainai, izsakot nosodījumu Krievijas agresijai un atbalstot Ukrainas teritoriālo integritāti, bet tajā pašā laikā turpina ekonomiskos sakarus ar Krieviju. Nav morāli un ētiski pieņemams, ka Latvija atbalsta Krieviju caur ekonomisko sadarbību, importējot tās lauksaimniecības produktus, kas ir viens no valsts drošības aspektiem".

Likumprojekts paredz, ka Ministru kabinets 14 dienu laikā no grozījumu stāšanās spēkā dienas izdod noteikumus, tajos norādot lauksaimniecības un lopbarības produktus, kurus ievest (importēt) Latvijā no Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas ir aizliegts vai kuru izcelsme ir Krievijas Federācija vai Baltkrievijas Republika.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Lasmaņa rīcībā tiesībsargs saskatījis nevēlamu seksuāla rakstura komunikāciju

Tiesībsargs konstatējis neētisku, aizvainojošu, cieņu pazemojošu un uz vardarbību vērstu komunikāciju, tostarp nevēlamu seksuāla rakstura verbālu komunikāciju, un bosingu no bijušā Jelgavas novada domes priekšsēdētāja Madara Lasmaņa (LA) puses, pavēstīja Tiesībsarga biroja pārstāvis Edgars Lākutis.

Sabiedrība Atvieglos lēmumu pieņēmšanu dzīvojamo māju atjaunošanai

Saeimas komisija atbalstīja grozījumus Dzīvokļa īpašuma likumā. Ar tiem paredzēts dot iespēju par mājai būtiskiem jautājumiem lemt arī tad, ja daļa iedzīvotāju neiesaistās šo jautājumu risināšanā.

Sabiedrība Ministre apmeklēs jaunā cietuma būvlaukumu

Liepajas cietums - viens no lielākajiem publiskā pasūtījuma būvniecības projektiem Latvijā.

Sabiedrība VDD: Krievijas specdienesti Latvijas valstspiederīgos vervē Telegramā

Krievijas specdienesti aizvien biežāk Latvijas valstspiederīgos kaitniecisku darbību veikšanai Latvijā vervē saziņas platformā "Telegram", atzina Valsts drošības dienestā (VDD).

Lasiet arī

Ekonomika Mieriņa: nav pieļaujama Krievijas graudu importa turpināšanās

Nav pieļaujama Krievijas graudu importa turpināšanās uz Eiropas Savienību (ES), tāpēc tiks turpināts strādāt pie šāda aizlieguma noteikšanas ES līmenī, šodien kopīgajā preses konferencē ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja vietniecei Olenu Kondratjuku pauda Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

Ekonomika Latvija ar 50 000 eiro atbalstīs Ukrainas graudu piegādes Āfrikas valstīm

Latvija no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" atvēlēs 50 000 eiro iniciatīvai "Grain from Ukraine", lai veicinātu Ukrainas graudu piegādes Āfrikas valstīm.

Kriminālziņas Uzņēmēju apsūdz par kokmateriālu importēšanu no Krievijas

Prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu, kurā uzņēmējs apsūdzēts par kokmateriālu importēšanu no Krievijas.

Pasaule Tusks aicina ES piemērot sankcijas pārtikas importam no Krievijas

Polijas premjerministrs Donalds Tusks pirmdien aicinājis Eiropas Savienību (ES) piemērot visaptverošas sankcijas pārtikas un lauksaimniecības produktu importam no Krievijas un Baltkrievijas.