• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Čakša: Rīga varētu iesaistīties izglītības finansēšanas reformā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:31, 12.02.2024


Rīga jau šogad varētu iesaistīties izglītības finansēšanas reformā, kas nozīmētu, ka reformās iesaistītos skolas ar teju pusi Latvijas skolēnu, šorīt intervijā LTV "Rīta panorāmā" izteicās izglītības ministre Anda Čakša (JV).


Foto: LETA

Politiķe nenosauca konkrētu skaitu pašvaldību, kas būtu gatavas iesaistīties reformā jau ar nākamo mācību gadu, sakot, ka dažas vietvaras jau pašlaik es gatavas brīvprātīgi iesaistīties no septembra un vēl dažas esot tādas, kas vēl nav izdarījušas visus priekšdarbus, taču gribot pievienoties jaunajam modelim.

Pašlaik publiskajai apspriešanai ir nodoti Izglītības likuma grozījumi, atbilstoši kuriem valdība noteiks kritērijus, kādā piešķir valsts finansējumu pedagogu darba samaksai. Reformas paredz, ka būtisks kritērijs skolu tīkla veidošanā būs skolēnu skaits, kas izraisījis virknes pašvaldību un to iedzīvotāju pretestību, jo nozīmē konkrētāku virzību uz pavisam mazo skolu slēgšanu. Pašvaldības gan var mēģināt pašas uzturēt mazās skolas, taču tām nav līdzekļu šāda soļa speršanai.

Lai arī Zaļo un zemnieku savienība ir izteikusi iebildumus pret plānoto reformu, Čakša uzskata, ka visas koalīcijas partijas esot "uz vienas lapas", ka ir jābūt pārmaiņām. Jautājums esot par "ātrumu, kādā virzāmies uz priekšu", proti, šogad reformai varētu pievienoties brīvprātīgi, bet esot vēl jāvienojas par gada vai divu pārejas periodu, kuru ierakstīt likumā un kurā pašvaldībām jaunajam finansēšanas modelim būtu jāpievienojas obligāti.

Ministre atzina, ka skolu tīkla reformas veikšanai ir nepieciešams nodrošināt infrastruktūras gatavību, piemēram, lai skolēni var ar normālu satiksmi pa normāliem ceļiem nokļūt skolās, tomēr viņa neprecizēja, cik lielā mērā Latvijas pašvaldības no infrastruktūras viedokļa ir gatavas reformām.

Pēc Čakšas vārdiem, tā neesot tikai skolu reforma, bet gan "liela valdības reforma", lai attīstītu ekonomiku un "lai skola nav vienīgā darba vieta" laukos.

Politiķe nepiekrita, ka Izglītības un zinātnes ministrija skolu reformu balsta tikai uz kvantitatīviem rādītājiem, tomēr uzstāja, ka lielākās skolās kopumā esot iespējams nodrošināt kvalitatīvāku mācību infrastruktūru, uz kuras balstīt kvalitatīvu izglītību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Lasiet arī

Sabiedrība Saeima noraida pieprasījumu Čakšai par seksuālās izglītības mācību materiāliem

Saeima šodien noraidīja "Apvienotā saraksta" (AS) deputātu pieprasījumu izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai (JV) par Valsts izglītības satura centra (VISC) metodisko materiālu "Seksuālā izglītība - jautājumi un atbildes" nokļūšanu izglītības sistēmā.

Sabiedrība Čakša: Visi rīki ir, bet to izmantošanas vietā vienkārši skaļi kliedzam

Skolām un pašvaldībām jau pašlaik ir pietiekami instrumenti, lai novērstu vardarbību skolās, šorīt intervijā LTV "Rīta panorāmai" apgalvoja izglītības ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Kas ir nevienam nezināmā Silvija Reinberga, kura nu IZM saņem 6 000 eiro mēnesī?

Šī gada jūnijā jau tika ziņots, ka iepriekšējais Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārais sekretārs Kārlis Strautiņš nolēma atgriezties Liepājas Raiņa 6.vidusskolas direktora amatā un viņa vietā par otru politiski nozīmīgāko ministrijas amatpersonu stājās nevienam nezināmā un nozari nepārzinošā 26 gadus vecā Silvija Reinberga, atgādina portāls pietiek.com.

Sabiedrība Saeimā skatīs lēmumprojektu par neuzticības izteikšanu ministrei Čakšai

Otrdien sasauktās Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauts opozīcijas virzītais lēmumprojekts par neuzticības izteikšanu izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai (JV).